• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

Да се похваля че моят традиционен пълнен шаран стана традиционно много добре.
Има един пиниз както казва колегата Ути който ползвам, забелязвам че доста хора не го знаят а е елементарно нещо.
Когато правя месо и най вече сладководна риба винаги го мариновам за 24 часа, има много рецепти за марината ,но най добрата е сок от кисели краставички или туршия.
Никога не изхвърлям сока или маринатата от тези неща а си ги събирам в хладилника в буркани, когато си правя месо особено дивеч тази марината е великолепна, слага се със всичко което е останало- подправките, копъра, бахар и черен пипер.Оставям за поне едно денонощие и след това само отцеждам месото, не го плакна.

Иначе шарана си е най обикновен, пълня го със стандартан плънка с ориз,лук,стафиди и орехи, слагам го на начупени пръчки като скара в тавата, отдолу сипвам остатъка от маринатата в която е киснал така че да покрие два пръста от дъното и пека на умерена фурна.

Това е снимка на миналогодишният ми шаран, но и този стана същият, не съм променял рецептата от години.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Фасул със свинско в гювеч:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg232.imageshack.us%2Fimg232%2F3505%2Fhpim9284s.jpg&hash=b8f2c6156c740a579ed381cb1b9e3d8f7b90fdf9

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg507.imageshack.us%2Fimg507%2F2558%2Fhpim9285s.jpg&hash=7891718a692afe4002033d3b526a18399b2ba8e0

Продукти:

- Фасул, предварително сварен и отцеден
- Свинско, нарязано на парчета
- Лук, червена чушка, моркови - нарязани на едро
- олио, домати или пюре
- Червен пипер, сол, джоджен, девисил и кой каквото му харесва
Всичко това се слага в гювеча и се разбърква с голяма лъжица. Захлупва се и се пъха във фурната, докато месото стане готово.
На външен вид може да не изглежда кой знае какво, но на вкус е супер.
Разни мои АКВАРИУМИ 

миа

 *ROFL*Салфетката обаче избива рибата!!!

Страшна марината за пилешко си направихме:
-водка
-подправка за пиле и всякакви подправки по вкус
-мед
-лимонов сок
-счукан чесън

Пилето се надупчва с вилица, за да поеме хубаво миризмите и престоява около 1 нощ. Страхотно!

stanilabg

Колеги, чревоугодници. :-D
Дайте някаква добра рецепта за миди. В Метро са пуснали миди (италиански и отгоре на тва живи =-O) на много далаверна цена и съм решил да си купя, ама не знам никаква изпитана рецепта. Ял съм много отдавна, под въздействието на алкохолни продукти :-D, на плажа на къмпинг Юг, като бяха приготвени на тенекия (направо от нея ги ядяхме). Ясно е, че по този начин няма да мога да ги приготвя в домашни условия, затова давайте съвети. Предпочитам рецепта като за мезе - не някакви супи, макарони/спагети и т.н. Така, че да си ги смуквам :-D направо от черупката.
Най важното е, че жената никога не е яла (пустият им народ) и не искам с първия опит да ги намрази, което ще бъде провал в по нататъшните ми опити да я убедя да ги купува и за в бъдеще. :-D

JEM

Взимаш една тенджера,слагаш на дъното лющян,сипваш мидите вътре,отгоре поръсваш със сол и слагаш пак лющян.Затваряш с капака и слагаш на котлона.От време на време само проверяваш и когато мидите които са най отгоре  вече са си отворили черупките заначи са готови.Слагаш на маста и ги почваш *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

stanilabg

Цитат на: JEM - 07.01.2011 11:50
Взимаш една тенджера,слагаш на дъното лющян,сипваш мидите вътре,отгоре поръсваш със сол и слагаш пак лющян.Затваряш с капака и слагаш на котлона.От време на време само проверяваш и когато мидите които са най отгоре  вече са си отворили черупките заначи са готови.Слагаш на маста и ги почваш *DRINK*
Без вода, олио/зехтин?
Този лющян (намерих, че това е девесил) пресен или сушен - имам само сушен. :-(
Винаги ми е било интересно като съм гледал по телевизията, как се осоляват мидите, без да се слага вода. Как попада солта през затворената черупка?

Забравих да кажа, че ги продават в мрежички по 70-80 броя/кг. Как да ги съхраня, ако не искам да ги приготвям на веднъж?

JEM

Цитат на: stanilabg - 07.01.2011 12:25
Без вода, олио/зехтин?
Този лющян (намерих, че това е девесил) пресен или сушен - имам само сушен. :-(
Винаги ми е било интересно като съм гледал по телевизията, как се осоляват мидите, без да се слага вода. Как попада солта през затворената черупка?

Забравих да кажа, че ги продават в мрежички по 70-80 броя/кг. Как да ги съхраня, ако не искам да ги приготвям на веднъж?
Нищо не се слага друго.Когато мидите се отворят си пускат достатъчно вода не се притеснявай за това.Девисил за предпочитане пресен разбира се,ако не и сушеният върши работа.Мидите могат да се съхраняват само обработени.Замразиш ли я сурова или нещо от сорта тя умира и няма да се отвори при приготвяе.За консумация стават само живите миди или консерва.За солта не се притеснявай.Когато се отворят от парта всички ще се осолят точно както се полага :-)Ръси сол отгоре не се притеснявай ;-)Вече ако искаш други рецепти къде то се слагат и други неща......има миди с ориз,панирани миди,мидена чорба,мидени шишчета,салати и тн.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

stanilabg

Не каза как да ги съхранявам? В хладилника?

Ако искам да сложа лимон, кога да го направя - при варенето или след това, като са готови? Да ги разбърквам ли докато се варят?

xoxi

След като ги искараш от черупките нарязваш на ситно лук магданис ,слагаш мидите зехтин лимонов сок и  :vino:наздрави!

JEM

Цитат на: stanilabg - 07.01.2011 13:26
Не каза как да ги съхранявам? В хладилника?

Ако искам да сложа лимон, кога да го направя - при варенето или след това, като са готови? Да ги разбърквам ли докато се варят?
Няма да ги бъркаш.Мидите се варят на парата от водата която си пускат.За съхраненито-когато се сварят вадиш ядките от черупките.Слагаш ги в найлоново пликче и наливаш малко от водичката във която са врели.Усукваш и прибираш във фризера,ако е за по дългосрочно съхранение разбира се.Иначе за 1-2 дни можеш да си ги държиш и във хладилника.Лимонче можеш да си сложиш когато вече ще ги хапвате.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

stanilabg

 :duvar:
Имах предвид съхранение докато са още сурови.

JEM

Цитат на: stanilabg - 07.01.2011 14:23
:duvar:
Имах предвид съхранение докато са още сурови.
Ех колега нали ти казах.Мидите могат да се съхраняват единственно обработени.Ако се опиташ примерно да ги замразиш пресни(живи)умират и няма да се отворят когато ги вариш.Мидите както и раците не стават за ядене когато се приготвят мърви защото стават отровни за организма.Най много  да издържат ден в хладилника.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

stanilabg


Benzacillin

И от мен една:

Месни рулца:
Свинска, тънко нарязана,начукана и посипана с малко сол и бял пипер, малка пържолка.
Малко беконче - пушено. Паста от майонеза, горчица, ситно нарязан чесън, кисела сметана и царевично брашно.
Гъбки - задушени с масълце.
Слага се пържолката, върху нея бекончето, намазва се с пастата и отгоре гъбките.
Навива се на малко рулце, запечатва се с клечка за зъби и се изпържва. Клечките се вадят докато е топло.

:popcorn:

Caxapa

Цитат на: JEM - 07.01.2011 15:03
Ех колега нали ти казах.Мидите могат да се съхраняват единственно обработени.Ако се опиташ примерно да ги замразиш пресни(живи)умират и няма да се отворят когато ги вариш.Мидите както и раците не стават за ядене когато се приготвят мърви защото стават отровни за организма.Най много  да издържат ден в хладилника.
Ами мидите които продават дълбоко замразени не са обработени никак и са в съвсем суров вид. Имаше мисля в Метро едно време. Тук при нас в Австрия почти всяка верига магазини предлага такива. Иначе рецепти да искате само.. Има много и всякакви за салати и ястия.