• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.05.2024 10:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

valnata

Хубаво е да се обелят. *THUMBS UP* *YAHOO*

stanilabg

Благодаря на всички. :-)
Разбира се, че ще ги обеля.
Що се отнася до ламарината, виждал съм да се използва, но когато се пекат с горелка така, че пламъка идва от горната страна. Т.е. "огъня" ги ближе пряко. Просто ламарината се използва за подложка. Разбира се, че до известна степен по този начин се загрява (със сигурност не така, когато огъня се намира под нея) и същевременно отразява пламъка, като по този начин печенето протича доста по бързо. Подобно се получава, ако се използва скара.
Съжалявам за аматьорския въпрос, но с какво ще се различава печенето на ламарина от това на скара? Искам да кажа, че по логично ми идва да са по вкусни на скара, тъй като така се пекат направо на огъня. Или има опасност да изгорят бързо? Вкъщи съм си пекъл по няколко чушки направо на газовия котлон и нищо им нямаше. :-D Въпроса ми изглежда като спекулация, но честно да си кажа, не съм сигурен дали ще намеря ламарина, колкото и елементарно да звучи. Лютеницата ще се прави на една вила, а тукашните хора много не обичат да събират излишни боклуци (ламарини). Пък и не пекат чушки. :-( Затова питам за скарата. Поне това го имат.

miTko

Специално патладжаните добре се пекат и във фурна, или ако се пекат на въпросната ламарина да се захлупят с нещо отгоре. Причината е че са много месести и дебели в сравнение с чушките. Иначе чушките се пекат само на открито, без значение на ламарина, на скара, на котлон или на решетка за газов котлон.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Caxapa

До  всички чревоугодни кулинари като мен!  *bg* Когато се пече с газова горелка се обгаря ципата на чушката а месото остава почти сурово. Това е добре за консервиране с цяло състояние. За лютеница и кьопулу е необходимо да се пекат чушките  и патладжана на ламарина.

stanilabg

Цитат на: Caxapa - 19.08.2010 19:06
Когато се пече с газова горелка се обгаря ципата на чушката а месото остава почти сурово.

Само за протокола. Работил съм два сезона в Лозенец, Старата къща. Чушките ги печаха с горелка и никога не е имало недоволен клиент. Колко чушки са изпекоха, не е истина. Пък и щом стават за пряка консумация/консервиране, не виждам защо да не стават за лютеница, при това се мелят и още няколко часа се варят. ;-) Т.е. сурови не може да са.
Явно ще ги печа на огън (скара). Попитах на две-три места, но никой няма ламарина. :-(

Caxapa

Класиката си е класика. Другото е дубликат!

Giorgio_Armano

айде сега малко рецепти от морската столица Варна

ПРОДУКТИ
24 бр миди
30 гр. краве масло
2 скилидки чесън
връзка зелен лук
150 мл. кокосов крем
няколко капки прясно изцеден лимонов сок
ч .л. къри-паста или с.л. мадраско къри
щипка млян кориандър
2 щипки шафран, по възможност стрит максимално между пръстите
2 с.л. царевично нишесте+ 2 сл. вода за сгъстяване
щипка едро млян червен пипер
няколко стръка магданоз, ситно нарязан и няколко стръка за аранжиране
млян черен пипер


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Мидите се почистват максимално и се задушават с масло и чесън до лекото им отваряне. Мидите допълнително пускат собсвен сос.

Добавя се кокосовият крем и се оставя да заври. Намалете огъня. Добавете ситно нарязани магданоз, зелен лук...

след това подправките и оставете да къкри около 5 мин...

Сгъстява се с нишестето.

Аранжирайте и сервирайте с добре препечен хляб.


ПРОДУКТИ

около 1 кг. миди
1 яйце
2 скилидки чесън
сок от 1/4 лимон
отделно сок от 1 лимон
щипка сол
олио /маслинено/ около 200мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изчистваме мидите и слагаме на котлона за да ги задушим със сока от 1 лимон. Готови са когато се отворят след около 6 до 7 мин. През това време с пасатор разбиваме 1 яйце, чесънът, сол прибавяме и олиото/може и слънчогледово олио/ и пасиреме като за почваме от дъното и леко повдигаме на горе. Махаме едната черупка на мидите и ги редим. Отгоре слагам по мъничко от соса.
 
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Raven

От няколко години с жена ми си правим туршии по това време на годината защото много  обичам домашна туршия а няма от къде да я взема, това в магазина с Е-тата не го  броя.
Чушките ги печем на чушкопек на балкона, също и патладжаните- става за нула време и много хубаво се опичат.Чушкопека е някаква соц класика останала от тъщата, но върши идеална работа.
Хванали сме цаката на няколко туршии- царска с мед, парена, кисели краставички, едрокълцана лютеница , отделно пълним фризера с печени чушки и патладжан за кьополу.

Това  домашната туршия и лютеничка си е блага работа :-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

nikolaytoshev

19.08.2010 21:47 #293 Last Edit: 20.08.2010 17:27 by nikolaytoshev
Цитат на: Raven - 19.08.2010 21:36
Това  домашната туршия и лютеничка си е блага работа :-)

Това е напълно вярно, но къде оставихте прекрасните домашни компоти от ягоди, малини, череши, грозде и круши. Аз си пия по цяла година от тях.

Ние си правим от две години и салата ропотамо. Направо става супер.

Асен Евгениев

Ние си правим и нектари, от праскови, кайсии и др., нищо общо с боклуците,
наречени "натурални сокове".
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

MeTogu

Аз пък всичко си купувам да са ... таковам в балъка.
От бабите на пазара разбира се :)
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Raven

Цитат на: nikolaytoshev - 19.08.2010 21:47
Това е напълно врярно, но къде оставихте прекрасните домашни компоти от ягоди, малини, череши, грозде и круши. Аз си пия по цяла година от тях.

Ние си правим от две години и салата ропотамо. Направо става супер.

Компотите, конфитюрите и соковете ги прави тъщата.
Те живеят в село Драговищица, на двадесетина км. от София и понеже имат една китна вила с голяма плодова градина бабата върти едни конфитюри и компоти 
И в момента хладилника ми е пълен с  домашни ябълки и чери доматчета  *YAHOO*
/доматчетата специално заради мен ги посадиха ,че много ги обичам/
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Тук до блока имаме един магазин за плодове и зеленчуци, човека вътре прави през зимата кисело зеле и туршия. Като ни се яде взимаме от там. Но колко сол се изяжда с тях... *NO*
Разни мои АКВАРИУМИ 

Caxapa

Здравейте чревоугодници  :-D Обръщам се към вас в тази тема с молба за помощ.
Преди години мой познат ми даде рецепта за много хубаво мезе от телешко сърце. Цедеше се от кръвта, притискаше се между две дъски за рязане на хляб или месо , после се солеше, май и в оцетена марината киснеше и накрая се провесваше на терасата да съхне но като цяло не си спомням целият процес на приготовление. Ще бъда благодарен ако някой  сподели "тайната" по приготвянето на точно такъв деликатес. Преди да се провеси се овалваха в много подправки(тук пак има бели петна ) парчетата които сме оформили с дебелина около 1,5 см.
: 14-11-2010, 10:14:23
Ето какво намерих..подобно е но не е същото.
Пастърма е деликатес от телешко, овче, свинско или козе месо. Има два вида пастърма - обикновена и кайзер. И при двата вида задължителните етапи на приготвянето включват осоляване на месото и сушене на проветриво място. При кайзер пастърмата има допълнително нанасяне на слой подправки (овалване или намазване).
Рецепта за пастърма от телешки сърца [редактиране]

Необходими са две или три големи телешки сърца (около 4-5 кг), ситна морска сол (може и обикновена готварска, около 1 кг.)
Подправки за кайзера [редактиране]
30-50 грама мляна чубрица
20-30 грама чимен
30 грама кимион
30 грама чесън на прах
100 грама червен пипер
Начин на приготвяне [редактиране]
Почистеното от жили и мазнотии сърце се измива обилно с вода от кръвта (може да се изкисне около 2 часа) и се нарязва на филии (по дължина, не напречно на камерите) с дебелина около 1,5 см, отцежда се около 2-3 часа и след това се осолява в емайлирана тенджера или друг удобен съд (ред месо, ред сол, най отгоре поръсено обилно със сол). Осоляването трае два-три дни, месото е притиснато с нещо, така че парчетата да си пуснат водата. След това парчетата се изплакват обилно с вода около 15-20 минути и се отцеждат около 5-6 часа под натиск, при нужда се подсушават с кърпа.
След като се изцедят, се овалват в смес от гореописаните подправки и се окачват да съхнат. От подправките се прави хомогенна смес, която се разрежда със сухо бяло вино (да се избягва пелин) до гъстотата на сметана. Така получения кайзер се нанася върху оцеденото месо като тънък слой и месото се окачва да съхне. При студено и сухо време стават най-много за 2-3 седмици. При топло и сухо време сушенето продължава 10-14 дни.
Копирал съм го от Уикипедия

JEM

 :-)Аз си я правя така:режа сърценцето по дължината на мускула на филийки с дебелина около з-4см.Във тенджера нареждам ред сол,ред месо/желателно е солта да е морска от по ситната/кото гледам да е покрито добре.Похлупвам тенджерата и го оставям да престои така 4 дни като на всяко денонощие изцеждам отделеният сок.На четвъртия ден месцето вече може да се каже ,че придобива вкус на пастърмичка.Вадя от тенджерата и го измивам добре под студена струя вода.След тази процедура сърцето е доста солено и за това го изкисвам във вода за около 3-4 часа като на всеки час я сменям.След изкисването го слагам на бъския/стиснати дъски/за 4-5 часа в хладилника да се отцеди хубавичко.Тука идва ред и на окачалката-рибарско въже, дебела игла и работата е ясна,а цялата вкусотия идва от подправките-сухи,млени:шепичка червен/лют по желание/ пиперец,шепичка черен,ронена чубричка,сминдух,кимионче по желание и малко подправка за кайзер от купената.Овъргалвам добре парчетата.Останалите подправки смесвам с бяло вино така че да се получи гъста кашичка и отново ги овъргарвам в нея.Овъргаляната пастърма става по ароматна и апетитна и се предпазва по добре от мухи когато се суши.Суши се на полусенчесто и проветриво място и да няма котки :-D.Към 4-5 ден си откачам едно парченце,наливам си една хубава биричка или добро бяло сухо винце и се наслаждавам на ароматната пастърмичка от телешко сърчице.Ха сега със здраве и да ви е сладко :vino:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7