• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.11.2024 08:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Ето първата рецепта от мен.
Пиле със зеленчуци

Продукти: пилешко месо, зелени чушки (от светлите), моркови, лук, зеле, краставици (може и царевица, настъргани орехи и гъби), мазнина (маргарина ухае много подходящо) и задължително магданоз и къри (или Пикантина за месо).
Пилешкото се нарязва на ленти. Пържи се без да се вари предварително. Слага се и кърито. Чушките се нарязват на кубчета, морковите на тънки лентички, лука на едри люспи. Слагат се при пилето и се задушават малко. Зелето се накъсва на парчета с големината на люспите от лука и се слага малко преди да свалим ястието от котлона. Краставиците се нарязват също на малки лентички, както морковите и се слагат като свалим от огъня, както и магданоза.

Това е оригиналната рецепта.

Значи, това аз го правя без морковите и магданоза по следния начин:

Пилешки пържоли от гърди - 700-800г (една опаковка), 4-5 зелени чушки, една малка зелка (15-20см диаметър), 3-4 малки глави кромид, 2-3 краставици.
Режеш пилешкото на малки парчета и го слагаш в по-голямшка тенджера + един пръст олио. Слагаш на котлона, пускаш го на 3 и го оставяш да се пържи, като разбъркваш от време на време. През това време изчистваш и измиваш чушките, режеш ги на парченца колкото метално левче, нарязваш и кромида първо на две, а после по дължина няколко пъти ( в смисъл - по на едро, не на ситно ). Докато режеш, разбъркваш месото, за да не загори и да се опържи равномерно. При мен се получава така, че като нарежа чушките и кромида, пилето вече е готово. Пускам 3-4 щипки къри, бъркам минута и слагам при него нарязаните зеленчуци, сипвам и вода на 2/3 от микса вътре. Захлупвам и оставям да се задушава, отново на 3. Докато чакаш, нарязваш зелето пак на парчета колкото левче, белиш краставиците и ги нарязваш на тънки лентички. Разбъркваш през това време чушките и пилето, за да омекнат равномерно. Когато чушките омекнат, слагаш и зелето вътре и разбъркваш 2-3 минути, докато и то омекне, но не да се свари, защото ще се получи пиле с пресно зеле, което не е целта на занятието. w00t Сваляш от котлона, сипваш и краставиците и си готов. Можеш да го посолиш на вкус, но можеш да сложиш по-малко сол, а когато го ядеш да го гарнираш със соев сос, става великолепно! :beer


А ето какво исках да питам - по разни китайски, а и не само ресторанти, съм ял пилешки късчета в някакъв светлокафяв сос, гарнирани или с варен ориз или картофено пюре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

По-добре да не знаем как го правят в българските китайски ресторанти....
Иначе става така:
В купичка(не пластмасова, няма измиване) сипваш лъжица водка, лъжица китайска подправка(имаше такава с къри и джиджифил, само да не е с разни анасони че става кофти), соев сос и малко брашно или нишесте.Разбърква се добре, може и малко вода, ако се налага.Е с това нещо се залива месото след като вече се е поопържило(отделно от зеленчуците) и се разбърква.  :wink:

Умишлено пропуснах че се слага мааалко захар, но аз не го обичам така. :oops:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Gitsov

И соса се сгъстява със чаена лъжичка царевично нишесте размито в същото количество вода . А подправката се продава готова пакетирана и се казва 7 аромата.
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

NO CARRIER

Благодаря и на двамата. :-)
И китайската азбука, казват, е лесна когато я знаеш.  :beer
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Gitsov

САБЯ ПО КАВКАЗКИ
За 4/6 човека
1 кг. свинска плешка се нарязва на много едро примирно на кубчета с размер 4/4 см. слага се в дълбока купа и се добавя ситно нарязана глава лук натрошени 2/3 зърна бахар 10/15 зърна натрошен кориандър 10 зарна натрошен ч.пипер сол на вкус ситно нарязан магданоз 2 дафинови листа и се залива с100 мл.б.вино и заквасена сметана 250 гр. оставясе за 48 часа да отлежи в хладилника и после се нанисва на големи дървени или метални шишове като се редува при нанизването парче месо парче чушка пак меса парче лук пак месо цяла прясна печурка. пече се на ел.скара или на дървени въглеща като трябва да се внимава огъня да не е много силен . пеце се по 5/7 минути на страна покрити с алуминиево фолио.сервира се с прясна салата и хубаво мерло или каберне. добър апетит.
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

Живко

Цитат на: "Gitsov"САБЯ ПО КАВКАЗКИ
За 4/6 човека
1 кг. свинска плешка се нарязва на много едро примирно на кубчета с размер 4/4 см. слага се в дълбока купа и се добавя ситно нарязана глава лук натрошени 2/3 зърна бахар 10/15 зърна натрошен кориандър ....

Ще препоръчам да се ползва смлян кориандър. Ако е на зърна може да овкуси някои участъци от месото много силно. Силната миризма на кориандър не е много приятна.
Никой не се е родил научен.

Raven

аз пък след малко ще пържа зарган- в неделя намерих хубав зарган на пазара ,ама чак сега му се наканих.

за първи път ще правя зарган- надявам се пържен да стане.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

N.Nobs

Цитат на: "raven"аз пък след малко ще пържа зарган- в неделя намерих хубав зарган на пазара ,ама чак сега му се наканих.

за първи път ще правя зарган- надявам се пържен да стане.

От десет минути звъня, отвряй вратата :!:  :!:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

N.Nobs

Пържен зарган с лимонов винегред:

сок от 1 или 2 лимона
50 мл. зехтин
половин връзка копър
черен пипер
сол( на вкус)

това е за винегрета

Заргана в брашно и цъмбур в горещото олио.Преди това не забравяш да го изчистиш де :dont
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

да, и аз                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          винаги правя сос за пържена риба,само че го знам като "манастирски сос"
зехтин,оцет чесън магданоз и сол.
пържената риба се слага в йената  полива се обилно със соса и се оставя да се задуши затворена около 10 минути за да дръпне сосчето. vilka
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Gitsov

Кориандъра никога не се ползва смлян за мариноване.А относно сосчето за пържената риба можете спокойно да пропуснете зехтина защото рибата е поела достатъчно мазнина при пърженето а прибавянето на още след това е вкусно но ненужно и не здравословно. Също много вкусно става ако пържите рибата във силно сгорещена домашна мас.
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

Raven

по стечение на обстоятелствата знам много ловджийски рецепти.ето една от най интересните които съм опитвал като дете на Доспат.
заек по ловжийски- див заек се дере на "тулум" - кожата се сваля цяла тоест.
изкопаха дупка в земята ,напълниха я с живи въглени,кожата на заека се обръща на опаки ,с козината на вътре и се облича отново върху изчистеният заек.
заровиха го в ямата с въглените и го покриха с пръст за няколко часа.
направо е страхотно вкусно- месото се отделя само от костите.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

_777_

Цитат на: "raven"аз пък след малко ще пържа зарган- в неделя намерих хубав зарган на пазара ,ама чак сега му се наканих.

за първи път ще правя зарган- надявам се пържен да стане.
Следващия път ако е едър заргана го метни на скарата и не му разваляй вкуса със разните му сосове въпреки че и пържен е много добър! :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

Raven

остана ми още едно кило- ще е на скарата  следващият път.
но и пържен е много хубав,едър е ,рибите са около 35 см.

аз по принцип търсех паламуд,но не ми хареса и за това взех заргана.

паламудът го накисвам в марината - студена вода,оцет,лимонов сок,черен пипер бахар дафинов лист и така нощува в хладилника.
на другият ден отцеждам само течността и го мятам на скарата.
по принцип паламудът е със сухо и леко тричаво месо,но така направен е без грешка.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

abaro

:shock:  :shock:  :shock:
Не заслужавате вие черноморска риба, само шпроти за вас. Какви са тия заливки, винегрети и други френчбрадъри. Просто я овалваш в брашно рибата и я пържиш или я хвърляш на скарата и готово. Затова в София има "Капитан Хук" а в Бургас например няма. :wink:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]