• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 05:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

РАЗКАЖЕТЕ ЗА ПЪРВИЯТ СИ АКВАРИУМ!

Започната от ВЕТЕРАН, 10.06.2006 00:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lz3cv

Аз бях ученик може би в 6 клас (не помня добре вече) и в края на лятната ваканция се прибирам от село. В цветарския магазин видях аквариум който ми се стори огромен (бил е към 50 л.) Та връщам се аз у дома, намирам в една чаша на етажерката 20 лева и си го купувам. После вътре се наслагват по една двойка хелери, гупи, данио рерио и молинезии. Малко кабомби от Марица и готово. Нямаше лампи, помпи, нагреватели, капак...Интересното започва като се върнаха нашите от работа. Оказа се че тези пари били отделени да ми купят панталон за новата учебна година :) Нямаше смъртни случаи но..
  По-късно прекратих хобито до преди около половин година, когато с шефа решихме да го възродим - и той е гледал риби като малък. След това се поразрових и намерих сайта. И сега мисля за 400 литров собствен аквариум но не му е дошло времето още. Като си намеря първо собствен дом ще имам и такъв аквариум....

rookie_gyn

Бях на 5 год., баща ми ми ми показа неговото тайнаство - от килера изкара 3-4 аквариума с разни такива лампи, които по-светление миприличат на сегашната флора, машинки, нагреватели - попътувал е млако с параходи и си ги е внесъл, но не ми ги даде ами ми даде една голяма колба /извън протокола, ако кажа, че е 11 л ще излезе че плагиатствам/. Заведе ме на един цветаарски магазин /бургазлии го знаят - по "9- ти септември"/ и ми купи, изброявам примерно - 2 скаларии, 2 тетразони, 2 зебри и 2 молинезии. Втая купа на животинките им се е** майката за около месец.А имаше и роголистник- беше готин. И така......23 години.Сега на жена ми й идва да ми изкара очите през гърлото :lol:

Trobata

Когато съм бил на 14-15 години бях при баба ми и дядо ми и там местните деца се бяха зарибили да си купуват рибки. Та и аз кат тях реших да си взема. Но първо ми трябваше аквариум. И с едни мижави пари събрани от мен и брат ми от на баба ми пенсията успяхме да платим за него на един стъклар - 7-8л. Вуйчо ми имаше в тях някаква стара помпичка и ми я даде. Взех и нагревател след време. Тогава в аквариума нямаше нито грунд(не че съм знаел какво е тогава) нито нищо. Само една помпичка. Имах в началото 4 гупи (2 чифта), 2 скаларии, 2 хелера(а може би и повече да бяха), 2-3 молинезии.
След една година вуйчо ми подари един 100л. Но за жалост издържа най-много 1-1,5 г. поради моята небрежност.:( И чак тая година със събрани пари си взех нов - 50л(исках 100 и нагоре но наще не ми дадоха за да не наводня пак апартамента).

stivi_88

Първият ми аквариум беше 16 литра през декември 2005 г тогава бях на 11 години. Той беше с 4 барбуса тетразона и  4 сомчета. Тогава чичо ми се занимаваше като хоби и той ми подари аквариума за коледа.Той имаше 2 аквариума единия 200 литра, а другия 235. А сега съм с един 60 литра растителен 4 барбуса тетразона 4-те сомчета 4 данио рейро 1 змиорка.

Stas

Цитат на: "stivi_88"Първият ми аквариум беше 16 литра през декември 2005 г тогава бях на 11 години. Той беше с 4 барбуса тетразона и  4 сомчета. Тогава чичо ми се занимаваше като хоби и той ми подари аквариума за коледа.Той имаше 2 аквариума единия 200 литра, а другия 235. А сега съм с един 60 литра растителен 4 барбуса тетразона 4-те сомчета 4 данио рейро 1 змиорка.

Това е било преди половин година и говориш за него в минало време!?

jovani

Първият аквариум (кръгъл) ми го подариха на 4г. 2 телескопа. Голяма работа бяха, после от общто маже намерих 100л. аквариум с метална рамка, горирано дъно и залепен с маджун:) купих си гупи плати и брабуси. Дори с рибките си хванах първото гадже, водих я след училище в едно магазинче в младост и и купувах по една рибка:)
После открих че в канала около деница(сега там има шел и макдоналдс) са се завъдили гупи. ама много.Та започнахме да ги ловиме с приателчета. После ги пускахме в големичт аквариум, докато не станаха стотици, и решихме да ги продаваме;) обаче на следващия ден заварих сестра ми (4г. тогава) с пояс в аквариума, водата половината навън риби скачат, абе потоп. И после аквариума изчезна. Нашите го изхвърлиха;( Но преди почти година пак се запалих, след като видях цихлиди.

don_misho

Моя първи беше когато бях 7или 8 клас,някъде 92-93 година.Моята гордост-50 литров,помня че беше повече висок отколкото дълъг.Свако ми го подари за рождения ми ден,понеже той развъждаше рибки по него време и имаше специализирано магазинче,в аквариума ми бъкаха какви ли не видове риби.Растенията помня че бяха валиснерия,лимонче и една амазонка,която се чудих защо не растеше(как да расте като нямах лампа)По късно сложих обикновена крушка 20в.Гордоста ми беше че успях да завъдя Бетите,след многобройни опити позоваващи се на"Акваристика"на Зукал и Ратай.Ларвите не оцеляха дълго,но си беше постижение за мен!След няколко прекъсвания и обновявания(казарма,по-късно работа в чужбина)ето ме отново след 13 години, вече по в час пак обладан от това невероятно хоби,изкувство,страст....както искате така го наречете-акваристиката!!! :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

VassetZ

Моят първи аквариум си е и сегашният, но тогава бях пълен n00b...
На 20.03.2004 баща ми ми донесе аквариума, направен от някакъв негов приятел и веднага се отправихме към близкия зоомагазин. Естествено вътре леко съксваше, а тате ми ми купи аераторче с донапрен яко златни рибки, хелери, гупи и Охлюви а аз се радвах като цигане на вафла :gigi в последствие след като си изтрових рибите с тубифекс започнах да се занимавам по-сериозно, като на първо място разбрах, че акваристиката не е евтино хоби! Натъпках си аквариума с любимите ми бети и след което прекъснах до миналата седмица...сега наблягам на зеленото :lol:

madcap

Ами моя първи аквариум незнам коя година е било ама някаде требва към 95-96 година tooth , незнам откаде го взех (май беше от един комшия :bravo ) рамка от винкел w00t , стъкла лепени с маджун, има нема 15-20 литра, и мноо му се кефех punk , сам си бех направил вулкан от камъни и от там излизаха мехурчета (просто немаше такава радост на света rofl  rofl  rofl ), а вътре май имаше хелери и гупи fishsmile , а когато една гупа взе да ги ражда съм я държал в кепчето докато ги роди всичките, мисля бяха към 28 броя help , и некаде към час и половина трая целата процедура help  help  help , и от там като се зарибих, бех напълнил почти целия гараж с аквариуми, като влезнах в казармата майка е изхвърлила всичките 9 аквариума, ама после пак какро винаги става  tooth

MITKO32

еми бях на 6 и  парвиа ми аквариум беше 20 литра и  имах един скалар , златна,хелер и гупа  :-) :-P

bicho1976

Къде ме върнахте с тази тема :-).Тървият ми аквариум всъщност беше един 3 литров буркан,нямаше зоомагазини.Един чичко излизаше на пазара и продаваше рибки,предимно хелери,гупи и молинезии.Когато си купих първите рибки(два хелера)така се захласнах по тях,резултатът беше трагичен за мен.Бях забравил да си прибера колелото,заради две рибки останах без Балканче.Когато се сетя как топлих рибките на Дианата ме напушва смях.Треди четири години реших да взема пак два хелера, дъщерята да се радва,купих и един 20 литров аквариум.Посе осъзнах че съм вземал рибите не заради дъщерята а заради мен.Сега съм с 90 литров аквариум,над който треперя.Абе краста си е и това е.

kobra

Аз сигурно съм най-трагичния първият ми аквариум беше преди 13-15 години и имаше в него няколко гупички ,, но един безсърдечен голям чичко да земе да ме метне, че като им откъснеш опашките и плуват по-добре, като торпедо. И аз се пребирам в къщи и екшъна почва: с кепа една по една в детската ми рачичка (която е стискала доста силно) и им разказах играта. Връщат се наште и кво да  видят ама верно сина им имал големи мераци за рибки, почти всички подстригани и предали щафетата. След това минах на златни рибки или както им викахме принцеси
водка в стил IT:
0.1л-demo
0.25л-trial version
0.5л-personal edition
0.7л-professional edition
1л-network edition
1.75л-enterprise
3л-for small business
5л-corporate edition
Ракия-home edition
(за отскок)-Service pack
Зелева чорба-Recovery tool
Мезе-plugins
Бира-patch

exorsist

Моят 1-ви акавариум беше когато съм бил 2-3 клас.Тогава беше около 20 литров с рамка от винкел(класика ).В него имаше гупи хелери и молинезии(в Карлово на пазара това се продаваше).Отделно в 3 л буркан имаше 2 скаларии(продадоха ми ги като светещи )Лампата естествено с нажежаема жичка ,нагревателя обикновен,помпичка"СКАЛАР"от СССР.След това ми се губи какво е станало с аквариума.
И така до октомври 2007-ма когато синът ми пожела аквариум (който естествено той гледа 3 дни)та до днес ,когато аз имам вече 2 аквариума вкъщи и 5 в мазата
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена

yanki1

...беше някога през 1987 г.И аз покрай моите съученици се "запалих" от желание да гледам рибки. Взех си един 30 литров съд ,снабдих се с едрозърнест пясък от детските площадки,няколко камъка от Южният парк, купих си Хелерчета,гупи,и сомчета, добавих растенийца- дъбче и крипотокорина(афинис),помпичка + гъба с камъче и термометър, нагревател-епруветка, лампа миньонка.....и готово. Запленен от удоволствието започнах да мисля за нещо по-голямо. Изпадна ми едно дребно съдче 70 литра. Реших да го оборудвам и него.С моите приятели отидохме на "лов" за камъни- Ботаническата на паметника Левски. Естествено по време на един проливен дъжд за да не се набиваме много на очи проведохме планираната операция, дори успяхме и лотус да отскубнеме(имаше едно малко езерце фонтанче в двора)  *ROFL* *CRAZY*.  С така набраният "матрял" стартирах въпросният съд. По камъка сложих мъх,взех си валиснерия и т.н. с този съд изкарах 3-4 години. Като поотраснах и започнах юношеският живот видях в едно заведение съд голям околу 110 литра-лукс за аквариста!! , захвърлен празен целият потънал в прах, чак жал ми стана.....Нали се досещате.....приютих го и него, малко се поизпотих с едно приятелче защото го пренасяхме с градският транспорт. *ROFL*
Дойде обаче време за казарма..... за аквариума нямаше кой да се грижи :-знаех си че ако оставя на родителите ми рибите ще са сити до козирката, реших да ги дам на някой поне тях. Аквариумчето остана пусто, ама растенийцата се развиваха много добре, грижех се за тях през гарнизонките..... След това околу 1997 реших да се задомявам и прекъснах малко хобито, След 2 години пренесох аз съда в новият ми дом и страста ми вече започна да набира скорост!
Мъчех се аз така още 3-4 години, минах през един 200 литров , ама си купих и по съвременна техника + СО2 с-ма и т.н....
  В ерата на Е-нет както си сърфирах лутах се аз, уж целенасочено,четях си кротко, попадах на най-различни сайтове, дори такива,в които хората са замрели доста от отдавна-нищо интересно. И така нещеш ли без да искам случайно уцелих 10-ката - БАЕ  -най-горещият БГ Сайт за акваристика  8-)
Преди около 1 година след по основен ремонт на апартамента нещеш ли се отвори едно местенце в хола. Жената ми зададе въпрос к´во ще сложим там?........хахаха естествено се досещате за отговорът ми....
Поръчах аз на Пецата едно съдче 526 литра и ............сега вече знаете какво е положението.

До тук добре.....а по натам........?!
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

Ant0n86

Интересна тема се е заформила  :-)
Моят първи аквариум беше пластмасов около 5 литра  :-D Вътре освен 2 хелера и грунд нямаше абсолютно нищо  *CRAZY* Това беше преди около 15 години

Similar topics (5)

1618

Публикации: 2
Прегледи: 2445

51695

Публикации: 4
Прегледи: 3885

34077

Започната от qvo

Публикации: 4
Прегледи: 2941

39213