• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

31.07.2025 16:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Присъдата

Започната от miTko, 19.12.2006 14:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

acho_pl

Цитат на: "Boby_"До гуша ми дойде от приказки, че държавата трябвало да спаси медиците.
Напротив, това дело трябваше да бъде оставено на собствения си ход и българската държава, както и международната общност, трябваше да стоят настрана от него. Целта на Кадафи от самото начало беше да раздуха скандал, да привлече вниманието, да налее масло в огъня и да насади страсти и желание за мъст у родителите на заразените деца, да им създаде впечатление, че има виновен и че могат да получат нещо като компенсации. Ако бъгларската "дипломация" си беше стояла мирно и тихо, тази цел нямаше да бъде постигната. Но сега нещата отдавна са извън всякакъв контрол. Медиците са хванати между чука и наковалнята и ако преди имаше някакъв шанс тихомълком да се потули случая и те да бъдат измъкнати, то сега няма.
Виновни или не, те са там и са осъдени. А вина имат, може би неумишлено. Работили са в безобразни условия, проявили са небрежност, самото наличие на вътрешноболнична инфекция ги прави виновни поради немарливост - това са лекарите и сестрите все пак. Дори да не са могли да направят нищо, те са се съгласили да работят в тези условия, правейки компромис с етиката. Е, сега да сърбат попарата.
Аз нямам никакво желание косвено чрез данъците си да плащам компенсации за някакви там заразени либийски деца. Нашата държава трябва да стои настрана от това дело. Ако екзекутират медиците, ще е жалко, но няма да е нито кой знае каква национална трагедия, нито пък ще е неочаквано. В крайна сметка имаме си далеч по-сериозни проблеми от това да спасяваме няколко авантюристи, отишли да печелят в държава като Либия.

Защо мислиш че България не е стояла настрана от случая. Ами точно когато е трябвало да се намеси тя е била настрана. Когато другите страни са си изтегляли техните медици "нашите не са правили нищо". И знаеш ли защо? Защото не им е пукало. Защото винаги реагираме късно на нещата. Реагираме когато вече нищо неможе да се направи.
А доклокото до хигиената, ами как да работях в по-добра среда като цялата болница е "мърлява". Неможе всичко да в мръсотия, а те да работят стерилно. Работили в условия, в които са работили и другите лекари и това не ги прави по-виновни от останалите лекари в болницата.

След като претендираме че сме съвременна държава неможем с лека ръка да отминем всичко. Да, съгласен съм че проблема одавна е политически, но нали затова сме ги избрали тези "маскари" - да ни представят пред света и да отстояват правата ни.

Стасе,
1. Да държавата ги е принудила да избягат от нея. Мисля че не е нужно да ти обяснявам с какво.
2. Законите за алкохола ги нарушават всички чижденци, а и не само. И самите арабета си варят алкохол от форми и от други плодове. Не е това причината за тази крайна присъда.
3. Държавата чрез дипломация може да се намеси след като нейни поданици са намесени в "играта". Всички си спомняте как Англия прибра сънародника си, въпреки че уби по най-брутален начин български гражданин.
4. Естествено че всеки си слага главата в торбата като излезе в чужбина, но имай в предвид, че никой не го прави от кеф и неможем да ги осъждаме затова че са отишли в арабска държава!!!
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

NO CARRIER

Цитат на: "acho_pl"Стасе,
1. Да държавата ги е принудила да избягат от нея. Мисля че не е нужно да ти обяснявам с какво.

Ачо, не държавата ги е накарала да идат в Либия. Много хора са отишли в Гърция, Германия, Холандия и куп други държави. Всеки сам си избира пътя в живота.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

acho_pl

Цитат на: "Longanlon"Боби, по едно време миналата година ми се искаше да ги избесят по-бързо, за да престанат новините да ме заливат с 'шокиращи' факти по 'делото'.

Ееее, това ако го мислиш е много свирепо. Недей да се изразяваш толкова крайно.  nikolay_71 е прав. Помисли преди да го изречеш.
И да наистина умират много хора от катастрофи, но 7 живота на българи не са без значение :!:
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Longanlon

E, наистина ако майка ми беше там едва ли щях да се изразявам така, но тя НЕ Е там. Точно за това случващото се не е национална трагедия, а лична - тя засяга роднините на арестуваните, както и адвокатите им. Не мен.

И именно за това искам общественото внимание да се насочи не към безсмислени според мене теми, а към важните, големи проблеми, които засягат ЦЕЛИЯ български народ. Щото майка ми в Либия няма да отиде, ама върви по улиците и кара кола и някак ми се струва, че е много по-важно някой 19 годишен пикльо-джигит да не я шибне в насрещното.

А като се замислиш, ще видиш, че и твоята майка, и на Боби майка му, че даже и на всички майките им ходят по улицата. А едва ли на някой му се иска майка му да се превърне в един от ония 230 пешеходци, убити от коли всяка година - коиот иначе са само статистика и не ги говорят всяка вечер по новините.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Ачо, разликата между нашите медици и другите лекари е, че нашите са със смъртни присъди.
Кой виновен, кой не и доколко е справедлив процесът е съвсем друга тема.
Факт е, че цялата шумотевица около тия авантюристи (пак повтарям - те са точно такива), които сами са си наврели главата в торбата, е само за отвличане на вниманието от истинските важи проблеми, които са тук, а не в северна Африка.
Не са ни виновни либийците, че сме овце и се подвеждаме по малоумните журналисти и още по-кухите политици.

patter

даваха един филм преди време - "да разлаем кучетата" - е цялата тази история на мен ми прилича на този филм.

malomir

Живял съм в Либия 4 години,като 3 години именно в Бенгази.Учил съм в арабско училище 2 от тях.Говорех свободно езика им и съм запознат с нравите им както никой от вас тук не е.И трябва да споделя че това което виждам да става никак не ми харесва.Виждал съм да бесят хора на площада просто ей така.За тези първобитни олигофрени живота няма кой знае каква цена.И не им пука от нищо.Око за око,зъб за зъб.Такава им е философията.И нито политици,нито заплаха от международни санкции не могат да ги спрат.Това е положението.Остава само да се молим на Кадафи да му е дошъл акъла на стари години.

Violeta

Цитат на: "malomir"Остава само да се молим на Кадафи да му е дошъл акъла на стари години.
Не си вярваш, нали?
Имах колежка, която по байтошово време е била 2 години на работа в Либия. Тя разказваше точно това, което каза и ти. Още когато ги натикаха в затвора преди 8 години тя каза, че лошо им се пише. Тогава никой не го взе насериозно. А сега май вече е късно.
Това българите сме странно племе - всеки се мъчи да оцелява поединично. Медицинските сестри не са ни майки - значи не ни засяга. Убитите по пътищата също не ги познаваме, затова можем да натискаме педала на газта и да демонстрираме какви сме богове зад волана. Загинали деца в "Индиго" - какво от това, нали моето си е вкъщи! Трагедия на река Лим - еми кой ги е карал да ходят на такава екскурзия?...
Някой в началото на тази тема попита - ако сестрите бяха американки какво щеше да се случи? Дали Бенгази щеше да го има все още има картата? Не че можеха да са американки, но въпросът е принципен.
Ние сме си такива - вълнуваме се само ако се запали нашата черга. Останалото е шумотевица. Жалко.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

dido

Ъхъ, въпроса е и на кой му пукаше за 100-те невинни либийци избити при американските бомбардировки в Бенгази и Триполи - щото Кадафи-то ебентуално спонсорирал терористи ония ми ти години. Да се чете - навря го на хамерикансите '73 те когато ОПЕК качи 4 пъти цената на петрола и причини рецесия в щатите и по света...

malomir

Цитат на: "Violeta"
Цитат на: "malomir"Остава само да се молим на Кадафи да му е дошъл акъла на стари години.
Не си вярваш, нали?
Хич не си вярвам даже.Надявам се!

chaykov

мисля че няма смисъл да разтягаме темата! ! ! Защото колкото и да говорим нито можем да им помогнем нито да ги върнем!
Хората които могат да го направят това имат огромни палати по морето и на дали им е еня за медиците... Истината е че при нас нещата не са се променили, все някой трябва да ни свърши работата щото е нямало кой да го направи когато е било възможно !
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!

https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Raven

Цитат на: "Longanlon"Боби, по едно време миналата година ми се искаше да ги избесят по-бързо, за да престанат новините да ме заливат с 'шокиращи' факти по 'делото'.

Както беше написал Митко в подписа си, всяка година по пътищата ни загиват по близо 1000 човека - това е много по-страшно от 7 сестри или един обърнат автобус в Бяла. За съжаление обаче, както е казал може би Сталин - смъртта на един е трагедия, а на милиони - статистика. Затова вместо непрекъснато да обръщат внимание на големите проблеми, по всички канали ще продължат да ни занимават със 'медиците', с 'трагедията в Бяла', с 'Индиго' и накрая да завършват със слона Дъмбо в парижкия зоопарк, който тази година ще получи торта за Коледа. :evil:

Айхман- "хиляда трупа са трагедия,един милион - статистика"

"ако натрупаш твърде голяма купчина трупове се размива детайла"

отдавна съм престанал да се занимавам с неща на които не мога да повлияя ,и отдавна не вярвам в митът на гражданското общество или гражданската съвес и влиянието на индивидът върху обществото.

с медиците ни ще стане каквото решът тези които имат власт да решават- както казва един приятел "излишното ядосване само увеличава диаметърът на язвата"
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Величка

Цитат на: "Stas"Acho_pl, не мога да разбера защо за всичко ни е виновна държавата!?

Държавата ли ги накара да отидат там?
Държавата ли ги накара да нарушават законите на Либия (за алкохола)?
Държавата може ли да налага становище на онзи съд, пък бил той и изчанчен? (Това е намеса във вътрешните работи).

Въобще оттук нататък всеки, който ходи да си дава под наем гъза на араби е хубаво да си има едно наум! Аз не бих отишъл там даже и като турист! Който иска да ходи!
И за ходенето и за неходенето там всеки си взима собсвено решение и държавата не може да му влияе!

Бих казал, че там съд не е имало... Но какво ли може да се каже за съдилищата в Ливан, Сирия, Иран, Ирак, Египет, пък даже и Турция? Аз не бих искал да опирам до тях.

Искам да те питам знаеш ли каква е заплатата на една мед.сестра в милата ни родина и колко вземат по света моите колежки-те за това са отишли да работят навън- както много и много други българи-за да помогнат на семействата си по някакъв начин-а това за алкохол,проституция и разни други глупости са си политика на либийците-ИСКАТ ПАРИ-а нашето разузнаване къде беше когато другите държави изтеглиха набързо работниците си от там-СПА- сега търсим под вола теле-ЯЗЪК ЗА БЪЛГАРКИТЕ-ДА МУ СЕ НЕВИДИ И ДЪРЖАВАТА СМОТАНА!!!!!!!!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg269.imageshack.us%2Fimg269%2F8268%2Fimgp1852.th.jpg&hash=fe460082435e79382889040f7b4e2481500118f3
Минало !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fthumbnmail.png&hash=7d2ae358a94dc243f2b785dd7daa2682926adb5c
Настояще!!!

hyp

Цитат на: "Stas"Acho_pl, не мога да разбера защо за всичко ни е виновна държавата!?

Държавата ли ги накара да отидат там?
Държавата ли ги накара да нарушават законите на Либия (за алкохола)?
Държавата може ли да налага становище на онзи съд, пък бил той и изчанчен? (Това е намеса във вътрешните работи).

Въобще оттук нататък всеки, който ходи да си дава под наем гъза на араби е хубаво да си има едно наум! Аз не бих отишъл там даже и като турист! Който иска да ходи!
И за ходенето и за неходенето там всеки си взима собсвено решение и държавата не може да му влияе!

Бих казал, че там съд не е имало... Но какво ли може да се каже за съдилищата в Ливан, Сирия, Иран, Ирак, Египет, пък даже и Турция? Аз не бих искал да опирам до тях.

Относно ходенето там и аз никога не бих отишъл... С араби не бих работил... С Гърци също не обичам... С последните първо плащат 100% и после получават. Отстъпка -5% (знака пред числото е унарна операция, а не тире! :))).

Хората и според мен са сбъркали много, че са отишли там... Но твърдят, че не са имали избор за по-добра работа... Отделен въпрос е Затвора до колко е добра работа...

Проблема е сложен там... И точно по тази причина държавата трябва да им помогне. Не просто да им помогне, а да направи всичко за да са там където те искат да бъдат.

hyp

Цитат на: "raven"
отдавна съм престанал да се занимавам с неща на които не мога да повлияя ,и отдавна не вярвам в митът на гражданското общество или гражданската съвес и влиянието на индивидът върху обществото.
Ами да, и аз до голяма степен така. Това обаче не е правилно. Колкото и да е безмислено и безсилно трябва да се реагира отрицателно на всяко нещо което не ни харесва, защото тези които го правят си мислят, че ни е добре и гледат как да го направят не чак толкова добре... и т.н. В крайна сметка нещата стават все по-зле... Дори и да няма успех всеки път, все някога ще има. И ако ти не успееш, някой друг може и да успее...