• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 15:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Присъдата

Започната от miTko, 19.12.2006 14:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ironic_

А кой беше виновен, ако не държавата, че през 90-те на лекарите се плащаше само колкото да оцелеят? Майка ми, специалист-педиатър с 20 години стаж взимаше 150 лв. Можеш ли да виниш хората, че са търсели начин да помогнат на себе си и децата си?  :roll:

sandan

Съсипаха им живота на сестрите,вече 8 години са затворени.
Държавата е виновна с нейната ''тиха''дипломация.

kraltchev

Днес тук по радиото отделиха цели 23 секунди за тая история и то главно за да спрегнат думи като "смъртна присъда", "Кондолиса Райс", "Американската позиция по въпроса" и "разочарование".  Тоест от журналистическа гледна точка новината е идеална - напълно негативна.

Ясно е че правосъдие няма, ясно е че на никой не му пука.  България е малка и незначителна страна в очите на големите, бели, червенобузести, путките им майчини да еба страни.

Какво реално може да направи България за да промени ситуацията?  Какво и на кого да се подмаже и какво да обещае?

Стасе, не съм съгласен с тебе - в тоя случай точно от държавата и нейните ръководители зависи всичко.  Какво, ще се хванат всички българи да друсат демонстрации и да правят гладни стачки за да променят нещата? В такива моменти става до болка ясно че българските дипломати са точно такива каквито ги знам - говна.

Имам един приятел от Кувейт - той сам ми каза "никога да не се фащаш да работиш за араби"...  Тук на лекарите се гледа като на полу-богове (и те самите се виждат така), а в България предполагам че нещата са както преди - живота на лекаря се гради на подаръци и услуги. Представям си "огромните" заплати на лекарите и сестрите работещи в Либия, но както каза Ироничната - може ли човек да вини хората че се фащат на хорото?

--Николай

Longanlon

те затва хамериканците са луднали по здравословния живот - щото е ебаси скъпото да идеш на лекар... а тука точно когато идеята за такова нещо се развиваше в световен мащаб по комунистическо никой нищо не говореше  - и сега сички баби са по 100 кила и умират от сърце

тва с ниските заплати на лекарите точно от комунизма идва - идеите им, че здравеопазването трбва да е 1. безплатно и 2. еднакво по качество навсякъде са дълбоко погрешни и доведоха сегашното положение
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raven

няма да изпълнят присъдите на сестрите,не могат да си го позволят в този момен в който Либия се мъчи отново да излезе на международна сцена.
точно за това е пазарлка- за пари и признание.
Кадафито набута Либия в изолация защото беше поредният тъп арабин който реши да се изживее като новият Саладин и да обедини арабите- преди това го правиха Насър,Садат,Садам Хюсеин- и тъй като от времето на Саладин знаем какво става когато се обединят арабите основна грижа на западът е да не го позволи.
за това израелците и американците размазаха Садам и Садат ,а след това и Кадафито.
сега Либия отчаяно иска да се реабилитира ,но се матира лошо с този спин скандал.в момента и на Кадафи никак не му е лесно- ако освободи сестрите ще избухне революция и народният гняв ще го помете,ако изпълни присъдите и се укрепи във вътрешно политически план ще загуби всякаква междунароодна подкрепа- пълен цайтнот.

ще има някакъв комромис - вероятно доживотен затвор и право на излежаване на присъдата в България, в замяна на компенсации и признание.
но вероятно палестинецът оттича-   някой ще трябва да се хвърли на вълците.

по принцип си е лош късмет да се родиш палестинец. :?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stas

Ironic, през 90-те на лекарите се плащаше зле... А на кого се плащаше добре по онова време?

И пак: а като нямаш пари какво трябва да направиш? Да отидеш и да работиш за арабите ли? Еми хубаво, ето какво става. Струва ли си за пари да се подлага човек на тези неща?

Същото е с нашите шофьори, които караха камиони до Ирак. Имам и приятел, който ходи до там. Казах му че е луд, а той ми отговори: "Няма страшно. Плащат ми добре!". Еми щом е решил въпреки предупрежденията да отиде - ок. Но после държавата ли ще е виновна като го хванат и екзекутират ония изроди?

Държавата ли? Ами хубаво де, а какво е това "държава"?
От кого зависи каква е държавата?
Или може би либийците са ни избирали всички правителства и после са ги сваляли предсрочно всеки път... (С изключение на последния де).

И не на последно място - защо пък държавата да не прави нищо? Прави, но както Мариан каза, нещата са достатъчно сложни, за да няма приемливо решение на проблема.

Жена ми сподели, че либийците били заплашили да атакуват български деца в България, ако оправдят сестрите.
В интерес на истината никак няма да е розово, ако станем обект на международен тероризъм покрай случката. Дано Мариан излезе прав и да намерят някакво мирно решение, че иначе не ми се мисли.
А какво ми иде да направя ако изпълнят присъдата да не казвам!
Дано сега ЕС наистина вземе да ни помогне и да покаже, че си е струвало напъна да влезем.

botan

почти всички сте прави и аз се ядосвам ама най много се ядосвам от това че съм с вързани ръце
:evil:  :evil:  :evil:

Violeta

За съжаление нито нашите, нито либийските политици вече имат полезно решение. Казвам политици, защото е очевидно, че така нареченият процес отдавна вече е политически. Пазарлък - да, но едва ли вече може да се предвиди реално изхода. Когато трябваше да се действа бързо реакция нямаше, сега остава... не знам вече какво. Малка страна сме, да, и си плащаме. Арабите може да са изроди, но подобни неща са се случвали и в цивилизования свят. Не съсипа ли италианският съд по същия начин Сергей Антонов?
Най-много се дразня от лицемерието на нашите - цял ден днес научаваме как този или онзи отговорен другар бил шокиран от присъдата. Шокиран! Нормалните хора я очакваха тази присъда, тя е логичен завършек на цялата кампания в Либия от месеци и от години. Само онези по върховете са изумени и шокирани. Ама пак ние сме си виновни - избираме си ги и ще им сърбаме попарата.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

ironic_

Стасе, и ти си прав. Като отиде човек да работи при арабите трябва да е наясно, че си слага главата в торбата. Друг свят е там, даже не можем да си го представим ние. А това за 90-те не важи само за лекарите, разбира се, много хора се принудиха да офейкат, но лично на мен това ми беше пред очите, затова ти го давам за пример.

Boby_

До гуша ми дойде от приказки, че държавата трябвало да спаси медиците.
Напротив, това дело трябваше да бъде оставено на собствения си ход и българската държава, както и международната общност, трябваше да стоят настрана от него. Целта на Кадафи от самото начало беше да раздуха скандал, да привлече вниманието, да налее масло в огъня и да насади страсти и желание за мъст у родителите на заразените деца, да им създаде впечатление, че има виновен и че могат да получат нещо като компенсации. Ако бъгларската "дипломация" си беше стояла мирно и тихо, тази цел нямаше да бъде постигната. Но сега нещата отдавна са извън всякакъв контрол. Медиците са хванати между чука и наковалнята и ако преди имаше някакъв шанс тихомълком да се потули случая и те да бъдат измъкнати, то сега няма.
Виновни или не, те са там и са осъдени. А вина имат, може би неумишлено. Работили са в безобразни условия, проявили са небрежност, самото наличие на вътрешноболнична инфекция ги прави виновни поради немарливост - това са лекарите и сестрите все пак. Дори да не са могли да направят нищо, те са се съгласили да работят в тези условия, правейки компромис с етиката. Е, сега да сърбат попарата.
Аз нямам никакво желание косвено чрез данъците си да плащам компенсации за някакви там заразени либийски деца. Нашата държава трябва да стои настрана от това дело. Ако екзекутират медиците, ще е жалко, но няма да е нито кой знае каква национална трагедия, нито пък ще е неочаквано. В крайна сметка имаме си далеч по-сериозни проблеми от това да спасяваме няколко авантюристи, отишли да печелят в държава като Либия.

Тони

Цитат на: "Boby_"До гуша ми дойде от приказки, че държавата трябвало да спаси медиците.
Напротив, това дело трябваше да бъде оставено на собствения си ход и българската държава, както и международната общност, трябваше да стоят настрана от него. Целта на Кадафи от самото начало беше да раздуха скандал, да привлече вниманието, да налее масло в огъня и да насади страсти и желание за мъст у родителите на заразените деца, да им създаде впечатление, че има виновен и че могат да получат нещо като компенсации. Ако бъгларската "дипломация" си беше стояла мирно и тихо, тази цел нямаше да бъде постигната. Но сега нещата отдавна са извън всякакъв контрол. Медиците са хванати между чука и наковалнята и ако преди имаше някакъв шанс тихомълком да се потули случая и те да бъдат измъкнати, то сега няма.
Виновни или не, те са там и са осъдени. А вина имат, може би неумишлено. Работили са в безобразни условия, проявили са небрежност, самото наличие на вътрешноболнична инфекция ги прави виновни поради немарливост - това са лекарите и сестрите все пак. Дори да не са могли да направят нищо, те са се съгласили да работят в тези условия, правейки компромис с етиката. Е, сега да сърбат попарата.
Аз нямам никакво желание косвено чрез данъците си да плащам компенсации за някакви там заразени либийски деца. Нашата държава трябва да стои настрана от това дело. Ако екзекутират медиците, ще е жалко, но няма да е нито кой знае каква национална трагедия, нито пък ще е неочаквано. В крайна сметка имаме си далеч по-сериозни проблеми от това да спасяваме няколко авантюристи, отишли да печелят в държава като Либия.
А на мен ми викат , че съм бил коравосърдечен и безчувствен. :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Boby_

Цитат на: "Тони"А на мен ми викат , че съм бил коравосърдечен и безчувствен. :roll:

Напротив, аз им съчувствам - на тях и на семействата им. Но това е лична трагедия, не национална. Всеки ден по новините слушаме и гледаме за убити по пътищата, за инциденти - съчувствам им, после продължавам натам, без да превръщам това в нещо, заради което да си посипвам главата с пепел.
Цялата тая история с медиците беше зверски раздухана от журналистите - не трябваше изобщо да се стига дотам, че общественото мнение на стадо овце, каквото сме българите всъщност, да бъде манипулирано и взимано предвид на политическо ниво.

miTko

Цитат на: "NO CARRIER"

До скоро мислех, че ще искат нещо или от нас или от международната общност, за да ги оправдаят. Но май съм се заблуждавал. Ако ги помилват, народът ще се разбунтува и може да бутне и правителството. Явно фанатизмът им е повече от човещината.

То така си беше, искаха, но вече нещата излезнаха от контрол и сега всеки вариант е кофти.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Боби, по едно време миналата година ми се искаше да ги избесят по-бързо, за да престанат новините да ме заливат с 'шокиращи' факти по 'делото'.

Както беше написал Митко в подписа си, всяка година по пътищата ни загиват по близо 1000 човека - това е много по-страшно от 7 сестри или един обърнат автобус в Бяла. За съжаление обаче, както е казал може би Сталин - смъртта на един е трагедия, а на милиони - статистика. Затова вместо непрекъснато да обръщат внимание на големите проблеми, по всички канали ще продължат да ни занимават със 'медиците', с 'трагедията в Бяла', с 'Индиго' и накрая да завършват със слона Дъмбо в парижкия зоопарк, който тази година ще получи торта за Коледа. :evil:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

nikolay_71

Цитат на: "Longanlon"Боби, по едно време миналата година ми се искаше да ги избесят по-бързо
Сутринта гледа ли Бареков?Бат Бойко го попита във връзка с медиците цитирам:"Ами ако майка ти беше там?"Е сега и аз да те попитам ако някой твой роднина беше там щеше ли да искаш да ги избесят по-бързо? :twisted: