• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.08.2025 12:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Prenos na ribki

Започната от Minko, 25.07.2006 11:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Minko

Привет форум

Първо искам да се ивиня за латиницата но на PC-то което се намирам няма cyr и не мога да инсталл-на защото е в хотел и е със някакъв shield.

Въпросът ми е, пренасял ли е някой декоративни рибки в самолет. Има ли
специални изисквания? Лесно ли се стaва трафикант (засича ли ренген
сканер-а живи същества или само метални предмети)?

Longanlon: Kрилизирано с помощта на //www.abv.bg

killiman

Здрасти! За самолет Боби може да разправя много... :)

Ако не става въпрос за голямо количество едва ли някой ще ти направи проблем. Говоря за 15-20 рибки, максимум. Мисля си, че е най-добре да помолиш да ти ги пакетират във възможно най-малките пликове и да ги вземеш в ръчния си багаж.

Какво си хареса?

Minko

Ne me pitaite molq wi kakwi sym si haresal. Ako ima wariant bih izkupil wsichko tuk. Neweroqtno bogata gama ot widowe. Kogato se pribera, shte priloja snimki.
Osnownata mi ideq za momenta e da se prewyrna w trafikant i da opitam da prenesa nqkolko po-mladi ribeta w metalen termu sys styklena syrcewina (termusa e polowin lityr). Pri tozi sluchai ne znam dali scanera s koito razpolagat zasicha samo metal ili shte hwane i jivinka.
Legalniq nachin me pritesnqwa che zaradi ptichiq grip mogat da mi naprawqt problemi i ewentualno shte me nakarat da izhwyrlq ribkite, koeto za men bi bilo absurd.
Pozdrawi

killiman

Ако са някои дребни рибки (харацинки, шаранови, живородки, килита) няма да имаш проблем с пренасянето им в термос. Пълниш го до половината с вода, другата половина я оставяш празна. Ако пътя е дълъг и имаш възможност може да отваряш термоса от време на време и да им проветряваш. Не вярвам за един термос рибки да ти направят проблем митничарите. Смело ще им заявиш, че рибките не пренасят птичи грип! :wink: Но си мисля, че даже няма и да се стигне до комуникация с тях.

Minko

Vse pak pritesnenieto ostawa zashtoto vse pak tuka vida na uprawlenie e dosta po-razlichqn i se minawa prez dosta prowerki osobenno na izlizane ot stranata. Btw v Kitai sym.

killiman

Дааа....Китай....Това си е друг свят направо. За съжаление с нищо конкретно не мога да ти помогна...
А притесненнието и тръпката си ги има винаги. Но като минеш успешно удовлетворението е голямо. Пожелавам ти късмет и успех! И скоро да ни се похвалиш какво си донесъл! Чакаме и снимките!

Boby_

Да, аз си изпатих при опит да пренеса рибки със самолет на Малев от Будапеща до София. Подходих глупаво, затова - рибките бяха много, в голяма стиропорена кутия, твърде голяма, за да я взема тихомълком в личния си багаж. Познати са пренасяли рибки в ръчен багаж в рамките на Европа - на чекина биха ги спрели за това, но после на скенера работят гранични полицаи, които не се интересуват особено от вътрешните правила на авиокомпаниите (каквото именно е това за недопускането на рибки като багаж). Граничните полицаи следят за опасни и забранени предмети, а рибките не са такива. Така че малък плик в ръчния багаж не би трябвало да е проблем в Европа.
Но от Китай насам... нямам идея кое, как и колко щателно проверяват онези там, нито пък какво е забранено. Трябва да се провери на място, за да си нямаш главоболия.

jkk

Съмнявам се нещо да пропуснат китайците, те са като машини, а правилата там са безупречни. А, полет от минимум десет часа+ престоите по летищата незнам дали няма да пагубен за рибите.
350 л Малави, 120 л растителен

Minko

Информативно
За жалост рибките се виждат на скенера. Последствието - конфискуваха 2-та термоса и ми се смяха 10 минути.
Някой има ли представа до колко градуса пада температурата в багажното, защото мисля да правя втори опит.
Jkk полета Пекин до Истанбул е близо 12 часа, Шангхай - Пекин е 2.30 часа. От магазина до летището е 2 часа. Ако ги прибера в плик напълнен с кислород, плика в стиропорена кутия мисля че имам някакав шанс.

ПС Обаче успях да си пренеса значителен арсенал от техника на безбожно ниски цени, като най-евтино ми излезе комплек канистър 1200л/ч с пълнеж и УВ стерилизатор от Jebo (150 RMB = 37.50лв).

Поздрави

killiman

Ех, да му се невиди!  :( По-важното е, че не си се уплашил и мислиш за втори опит! :)  Казаха ли ти поне на какво основание ти конфискуват рибите? Ти попита ли ги какви документи трябва да имаш и от къде да ги осигуриш за да можеш легално да ги вземеш със себе си?
Обаче едно е сигурно! Видял си нещо наистина ценно за да се опиташ втори път да го пренесш! Варианта, който описваш, е приемлив. Шанс има.

Boby_

Аз съм сигурен, че всички видове, което ще намериш в Китай, ще са достъпни и в Европа - просто няма как да не е така.
Според мен обаче е хубаво да се снабдиш с оборудване - това е драстичната разлика, цената. Успех!

Stas

Определено в Китай би имало много по-голямо разнообразие, отколкото сме виждали в Европа. Бях в Китай през 2000-та година, но за съжаление по това време това хоби не беше актуално за мен.

Това с техниката е супер. Цените по пазарите в Китай будеха смях понякога... :)

Та за рибките в багажното - там понякога температурите падат драстично! Едва ли ще оцелеят. Вариант е единствено да попиташ как легално да си ги изнесеш. По времето, когато аз бях там мерките по границата клоняха към нула. Сега явно е различно. Аз носех в ръчния си багаж около 2,6 кг тюркоаз, около 40 наниза перли и т.н. Спряха ме единствено заради сгъваемия статив, заради който ми преровиха чантата. Не се заяждаха.

Longanlon

кво си правил с толкова тюркоаз и перли ве? куфарна търговия  :D  :D  :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Stas

Цитат на: "Longanlon"кво си правил с толкова тюркоаз и перли ве? куфарна търговия  :D  :D  :D

Перлите подарявах - нали като се върне човек всеки чака да му донесеш нещо! :)

Тюркоазите и досега са си у нас - комплект от два страхотни лъва, ръчна изработка и една сфера. Много са красиви.