• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 09:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помощ и съвети в сфери, различни от акваристиката

Започната от acho_pl, 07.12.2006 09:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ironic_

Подигравайте се вие, ама да си жена не е никак лошо.

Като купих хладилника и ми го стовариха пред входа, за 5 мин. се намериха помагачи да го качим O:-)

dido

Е, сега, няма лошо. То може ли без жени бе...

acho_pl

Няма да започвате с нищо. Темата е сериозна и неискам да става като останалите. Моля модератора да истрие последните няколко поста!!! rulez *spam
*thanks
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

acho_pl

Може да са много, но взехте да прекалявате, а и нали това е новата цел на форума - antispam :-)
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Longanlon

основната ЦЕЛ на форума е да дава информация за акваристиката
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

puhcho

хора,как е по-правилно астронотус или астронтус :-)
аз знам астронотус

acho_pl

Puhcho, латинското име на рибата е Astronotus Ocellatus. От тук би следвало на български да е Астронотус оцелатус.
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

puhcho

Цитат на: acho_pl - 28.02.2007 22:29
Puhcho, латинското име на рибата е Astronotus Ocellatus. От тук би следвало на български да е Астронотус оцелатус.
мерси *thanks

Joro Vn

ЦитатAбе аз тая тема я знам. Само дето, както казах, метода с крушката не е достатъчно ефективен.- тя изгаря средно всеки месец.
Лонги, знаеш, но не четеш внимателно.  :-) Опитвам се да ти помогна, но не те насилвам. Извинявам се, ако ти досаждам. Идеята за лампа аз също не не я удобрявам, това имам впредвид:
   
ЦитатЩе ти предложа едно решение, което е доста разпространено. Лично аз съм го прилагал в няколко инкубатора за яйца, според мен по-безпроблемно е от крушките. Не знам как си с ел. техниката, но смятам, че ще се справиш. Отиваш в магазин/и за електронни компоненти, носиш си и калкулатор. Питаш какви налични керамични резистори могат да ти предложат. На тях са обозначени съпротивлението им- в омове или килоомове /само К/, и мощността им- във ватове. Търсиш такива с по- голяма мощност- напр. от 5 до 50- на вата. Съпротивлението им също трябва да е в килооми. По формулата P= U2 / R започваш да заместваш- Р е във ватове, R във омове / 1 килоом= 1000 ома/ . U2 e 48400- предполагам, че ще ги ползваш директно на 220 V напрежение. Стремиш се от наличните резистори при заместването във формулата изчислената мощност да не е по- голяма от обозначената на корпуса, в противен случай има опастност да ги прегрееш и изгориш. Тази изчислена мощност всъщност ще ти е мощността, с която ще отопляваш. Корпусът на тези резистори не е опасен за токов удар, само мястото на свързване трябва добре да го изолираш- например с термосвиваем шлаух. Ако не ти достига мощност, можеш да свържеш няколко в паралел. Ако имаш притеснения за сигурност, покрий ги с някаква мрежичка против случайни докосвания. Също може да ги вкараш във кварцов пясък по описаната от колегите технология, но той трябва задължително да е сух. При този вариант изчислената от теб мощност трябва да е доста по- малка от обозначената, защото пак може да ги прегрееш.
Може също да се направи нагревател с малка мощност, като се използва кварцова отоплителна тръба от електрическа печка "Лъч". Не съм обаче сигурен дали ще ти се занимава с "направи си сам". Използвал съм ги изработка на малообемни инкубатори за яйца.

NO CARRIER

Ти му дай 14 годишни на Пешко, не го търси в "направи си сам". Той е творческа натура и е скаран с жиците. По-добре да видим кой ще се наеме да му го направи. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Joro Vn

   
ЦитатТи му дай 14 годишни на Пешко, не го търси в "направи си сам".
Ники, за отлежали напитки ли става дума? ;-). Добре се е ориентирал  :-).
    Ами ще трябва да видя в магазините какво се предлага. Такива неща не държа на склад. :-)

Joro Vn

    Обещах да свърша работа за проверка. Подходящи наличности на резистори вчера не открих. Но има още места, където не съм успял да проверя. А може и евентуално да поръчам по каталог.
    Но конкретно по въпроса. Лонги, мога да ти предложа едно доста съвременно решение на въпроса. До сега се въздържат от приложението му в акваристиката и други битови изпълнения предимно заради високата му цена. Но нещата започват да си идват на местата. Може да се захранва дирекно с 220 V променливо напрежение. Това е електрически отоплителен кабел, който предимно се използва в индустрията. Принципът му не е "сърцевина" от електросъпротивителна стомана /"кантал", "нихром" и т.н./, а два паралелни проводника, свързани със специална "полупроводима" пластмаса. Всъщност тази пластмаса осъществява топлоотдаването. Следват и други общи външни изолации. Най- ценното му качество е, че може да си отрежеш произволна дължина и това парче да ти излъчва според мощността си. Предлагат се например кабели с мощност от 15 до 90 W на линеен метър. Малък пример: избираш 30 см от кабел с мощност 90 W/м. Теоретически това парче ще има мах мощност от 30 W. На практика може би ще е малко по-ниска, защото при мах нагряване пластмасата загубва напълно проводимостта си и спира отделянето на топлина над тази мощност. След леко изстиване започва плавно обратния процес. Реалната мощност се определя от линейна диаграма. Желателно е това парче да бъде прикрепено към метален елемент, играещ ролята на радиатор с цел използване мах ефективно на избраната мощност. Топлинният диапазон, отговарящ на отделена топлина под 30 W може да регулиращ с обикновен терморегулатор, например този, който си закупил. 30W или малко под тях всъщност ще ти бъде мах допустимата горна граница, която може да се достигне например при авария на терморегулатора. Демек- да не опечеш гадинките.
   Ако се заинтересуваш от написаното по-горе, пиши на ЛС. След уточняване на удобна за теб дължина,ориентировъчна мощност на кабела и др. подробности съм готов да ти изпълня завършено изделие със захранваш кабел. Ще опитам и вариант с резистори, стига да намеря подходящи.

chandler

Флаш-паметта ми била в джоба на дънките и се е изпрала заедно с тях. като я извадих от пералнята имаше вода в нея, защото тежеше повечко от преди. изтръсках я, излязоха няколко капки вода от нея и я сложих да съхне на перваза на прозореца на слънце. дали ще проработи? и ако не проработи, дали ще може гаранцията да поеме нещо?
chandler

NO CARRIER

Теоретически, сушенето на по-висока температура ще предизвика по-силни окислителни реакции и железните елементи ще ръждясат, медните ще патинясат и т.н. Тъпото е, че вероятно флашката е затворена и няма възможност да бъде разглобена без да си личи. Иначе най-добрият вариант е обдухване със студен въздух до пълно изсушаване + изчакване още ден за по-голяма сигурност. Бих те посъветвал да се въздържиш от ползването и поне още ден-два, като през това време продължиш със сушенето и я изтръскваш периодически. След пробата ако имаш съмнения в надежността и, прати едно л.с. да ти дам един акъл дето не е за пред хора. O:-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

33367

Публикации: 5
Прегледи: 3097

9619

Публикации: 2
Прегледи: 2253

56444

Публикации: 8
Прегледи: 4330

51220

Публикации: 10
Прегледи: 3539

29947

Започната от SuperDog123


Публикации: 4
Прегледи: 2318