• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.08.2025 13:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Петъчна тема с яденье и пиенье

Започната от NO CARRIER, 22.05.2007 05:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

denbosch

stanilabg ,това изглежда яко вкусно *DRINK*!

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi52.tinypic.com%2F9kmtn8.jpg&hash=6715f42ccf4bf3ae1e78adc94a64ef38a077d4e5

stanilabg

Не е като кюфтенца, ама става. ;-) Най-хубавото е изпечената до хрупкаво сланинка и то на слаб огън за да не прегори.
Това е кашкавал "Орли" и още нещо...


denbosch


denbosch

Нали беше Благовещение вчера:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F2ql9vs8.jpg&hash=9f8e8b39a504f1ec823834e3571d238af3ff153d

Raven



Аз минах с  рибена чорбица.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kamos

Ревън я дай рецептата за рибената чорбица
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

denbosch


Raven

Цитат на: kamos - 26.03.2011 22:25
Ревън я дай рецептата за рибената чорбица

Правя я от големи рибешки глави които по принцип купувам за супата на кучето ми,но когато ми харесат главите първо отделям месото  за рибена чорба.
Сега имах  хубави глави от сьомга.

Самата чорба я правя така:

Сварявам главите в голяма тенджера подсолена вода, като се сварят ги вадя и отделям чистото месо.

В касерола запържвам стар лук,праз,чушка,чесън,нарязяни стебла от копър и магданоз,морков, шепа ориз, сладък и лют червен пипер, подправки.

Запръжката и чистото месо слагам в бульона, добавям два големи картофа на кубчета,доматено пюре и домашни смлени домати, дафинов лист и всякакви подправки каквито се сетите.Варя докъто се сварят картофите.

....чубрица,дивесил,джоджен, някаква индииска,някаква суха за супа,някаква за риба специална,бахар,черен пипер и накрая малко лимонтузу.

Отделно като се сервира се добавя пресен лимон.

Рибената чорба трябва да е гореща,люта,кисела и добре подправена- останалото е фантазия и импровизация.
Накрая препичам две люти чушлета на котлона и ги мятам вътре.








Вчера на пазара видях един пресен беломорски микс- лястовица, звездоброец, ципура, спари и дракони.


Страхотен чипс става, като му добавиш пържени картофи, бира и мач си става идеална  съботна вечеря.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

stanilabg

Цитат на: Raven - 27.03.2011 17:40
Правя я от големи рибешки глави
Извинявам се за спама, но направо ме развесели с тези рибешки глави. *ROFL*
Мисля си, че по правилно е рибени. Явно се използва по инерция заради пилешка супа.

Raven

Изобщо не съм специалист по синтаксис и семантика, но все пак мисля че правилно е пилешки, агнешки, телешки, пуешки...и всякакви такива глави.
В противен случай става пилени, агнени , телени, пуени, рибени....
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

stanilabg

Цитат на: Raven - 27.03.2011 20:59
Изобщо не съм специалист по синтаксис и семантика, но все пак мисля че правилно е пилешки, агнешки, телешки, пуешки...и всякакви такива глави.
В противен случай става пилени, агнени , телени, пуени, рибени....

Няма какво да се притесняваш, и аз не разбирам. От нещата които си посочил само рибата прави изключение. Впрочем, за първи път ми направи впечатление, когато работех в Старата къща, Лозенец и клиент започна да си поръчва "една пилешка супа, една рибешка чорба...." и т.н. Затова казах, че явно е по инерция. Опитай се да ги кажеш в тази последователност и ще видиш, че не се връзва много.
Също така се казва "рибен бульон", а не "рибешки бульон". Или пък "рибено масло", а не "рибешко масло". :-) Имам един правописен речник от 1984г. и в него е написано така:


Надявам се да не си се обидил. Аз винаги съм се чудил как е правилно "препечен хляб" или "препекан хляб".


Асен Евгениев

Цитат на: stanilabg - 27.03.2011 22:20
Няма какво да се притесняваш, и аз не разбирам. От нещата които си посочил само рибата прави изключение. Впрочем, за първи път ми направи впечатление, когато работех в Старата къща, Лозенец и клиент започна да си поръчва "една пилешка супа, една рибешка чорба...." и т.н. Затова казах, че явно е по инерция. Опитай се да ги кажеш в тази последователност и ще видиш, че не се връзва много.
Също така се казва "рибен бульон", а не "рибешки бульон". Или пък "рибено масло", а не "рибешко масло". :-) Имам един правописен речник от 1984г. и в него е написано така:


Надявам се да не си се обидил. Аз винаги съм се чудил как е правилно "препечен хляб" или "препекан хляб".


А това е от правописен речник в мрежата.
http://bgoffice.sourceforge.net/cgi-bin/grammar.cgi?word=%F0%E8%E1%E5%F8%EA%E0

Много ясно, че се казва "рибешки" глави. *DRINK*

Рибена чорба
Рибено масло
Рибна  борса
Рибна промишленост
Рибешка глава
Рибешка кожа
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

denbosch

Наздраве *DRINK*!За да няма такива спорове правете примерно руло Стефани :-D!

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2Fjfx634.jpg&hash=de6712b73fb12b9ddac9dad44dd1bef88f2a0f73


van40


stanilabg


Similar topics (5)

33435

Публикации: 18
Прегледи: 7979

33367

Публикации: 5
Прегледи: 3786

19583

Публикации: 36
Прегледи: 28867

3963

Публикации: 13
Прегледи: 7794