• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.08.2025 05:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

първата ви рибка!

Започната от niki033, 20.08.2005 18:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

При мене почна на 06.12.2003 - подарък златна рибка за Никулден от жена ми. След 2 месеца някъде се заклещи зад филтъра и умря. Не харесвам златни, но тая (шишарка) може би щото беше първа, подарък и тн. ми беше симпатична и беше единствената умряла рибка, за която ми беше мъчно :-(

templar

1983г, Молинезия "лира" от един магазин, който беше на Патриарх Евтимий точно срещу кино Витоша. Първо я гледах в лабораторна вана от 2 литра, после къпих женска, подариха ми и гупи. Първият ми аквариум беше 7 л. от магазина на пл. Македония. Що риба съм уморил за тези 22 г., костури, водни змии, попови лъжички, жаби, гущери, тритони... костенурки... С две прекъсвания от по 2-3 години, но то си е хронично заболяване - видиш някъде хубав аквариум, присъни ти се детството и хайде на пазара...
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

penchod

Аз започнах класически- гупи в 3л. буркан, иначе с помпичка, после хаквах всичко що се продаваше по магазините по онова време, като замяза на консерва си купих едно аквариумче от 12л. и преместих всички оцелели в него и т.н.

Violeta

Цитат на: "templar"...видиш някъде хубав аквариум, присъни ти се детството и хайде на пазара...
Колко хубаво си го казал! Точно така си е :D
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

jelo

Аз също започнах класически като penchod  :lol:

Stas

Ха-ха! Докато четох постовете се почувствах като поп в изповедалня...

Я да се изповядам и аз!
Грехът ми е, че не помня откога баща ми гледаше рибки. Откакто се помня у нас е имало аквариум/и. Е, като влязох през 1988 г. в казармата всичко отиде в една Детска градина - да им се радват децата!
А сега започнах с анциструси, червени неони, родостомуси, дискуси, рамирези. Растенията си дойдоха сами, след като залесих леко аквариума.

Амин!

FLEXX

Аз май сам се зарибих... :roll:
"Изпросих" за десетина лева от един съученик, 10л. аквариумче с около 5 гупи и бая явански мъх.... На третия ден ги уморих...
След това 30л. корито, с едни спасени фосилиси, два калихта, ама единия умря още като бебе, и два анциструса :roll: . Фосилисите пораснаха и си направих 80 литров. Гледал съм и трихогастери, хелери, ама май нещо не им беше добре, и аз не ги харесвах... е, явно не са стигали до храната :oops: .... Фосилиса за мен си е най симпатичен, интелигентен и т.н. Както казват "всеки луд с номера си"...Така до днес. И така, понапълних аквариума със зарзават, купих 8 вата пура куча марка, и повечето марули измряха. Следва 15 вата, и сег 18 вата гро-лукс. "Утре" 2х18  :roll: и СО2.  Ама мога да кажа, че след като започнах да чета форума съвсем се зарибих. Имаше и набези на черна брада, ама сега съм хванал цаката и имам само остатъци от нея. А и растенията добре ми вървят. Ай със здраве! :wink:

aqua

Цитат на: "templar"1983г, ... от един магазин, който беше на Патриарх Евтимий точно срещу кино Витоша...

Този магазин беше отдавна там. Помня го. Аз също съм купувал от там. Имаше и един на ул. В. Коларов. Той беше сякаш най-зареден. Какво ли нямаше там.
Ужас сигурно остарявам много. Само как ме налегнаха спомени.  :lol:

Георги

Като ученик, 5-ти клас май беше ;) Като намерих магазина за рибки първия път - 2 часа не можах да изляза от него! Става дума за магазина във Враца :) На другия ден вече се пулех на 10 литров аквариум с гупи и  елодея май беше. После като студент оставих един 35 литров на грижите на нашите - изкара цяла година докато не стана супата от гръмнал нагревател. Миналата година минавам на Солунска и си викам я да си донеса аквариума от нас :)
Та така :) Отърване нямаа ;)

bobby_m

Мойте първи рибки (4-6) бяха Гупи и два хелера ...

Тогава, вероятно съм бил 2 клас, имах само въздух, малко криптокорин и ричия... Рибките се чустваха идеално и се размножаваха със "заешко" темпо... от както живея отделно от нашите се опитвам да гледам риби, но странното е, че винаги като си взема Гупи, те обръщат корем !!!  :cry:
Някой ми каза, че обичали по мека вода от много други риби ...  :? Някой да е на ясно .... ?

П.С. Всички други живуркат и май се чувстват добре, а и вече имам филтри, растения, смяна на вода .....

penchod

Не знам дали обичат по мека вода, ама софийската е чак дразнещо мека на моменти, а ти си писал, че си от София...

bobby_m

Цитат на: "penchod"Не знам дали обичат по мека вода, ама софийската е чак дразнещо мека на моменти, а ти си писал, че си от София...

:( Не съм сигурен кое точно не им понасяше - меката или твърдата иначе да съм от София, но не мисля, че поне при мен (бул. ХР. Ботев) е много мека

N.Nobs

Цитат на: "bobby_m", но не мисля, че поне при мен (бул. ХР. Ботев) е много мека

Да не ви я карат от Варна :?: Разбира се че е мека,нали от един язовир я точат всичката :!:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

aqua

Цитат на: "N.Nobs"
Цитат на: "bobby_m", но не мисля, че поне при мен (бул. ХР. Ботев) е много мека

Да не ви я карат от Варна :?: Разбира се че е мека,нали от един язовир я точат всичката :!:

Тук обаче следва уточнение:
Да ама не
В някои части на центъра на София имат достъп до т.н. Витошки тръбопровод и получават по-мека и по-малко хлорирана вода. Тя е същата, която идва от Бояна. Всички останали вземат вода от пречиствателната в Симеоново, която идва от язовирната вода. :!:

penchod

При нас на Медицинска Академия, не знам колко е мека и колко хлорирана, ама е много богата на желязо(ръжда), :D  аз за това съм им казал на растенията, че квот си преработат от нея, това ще си плюскат, тъй де определено има повече желязо от тора на Сера :D , те и анциструсите ми станаха ръждиви вече. :lol:

Similar topics (5)

53558

Публикации: 10
Прегледи: 5413

37092

Започната от TiL

Публикации: 6
Прегледи: 3384

48748

Започната от dok70

Публикации: 1
Прегледи: 1166