• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.08.2025 21:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Обслужване???

Започната от nanov, 26.05.2009 19:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nanov

26.05.2009 19:54 Last Edit: 26.05.2009 19:58 by nanov
Интересно ми е как се обслужват аквариуми като тези долу на снимките? и имам още няколко въпроса ,но ще ги задам в течение на темата.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaVxkpu9.jpg&hash=e8ce917e4b1611ead46b718686d573a232a8c19c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqNYdOr.jpg&hash=e376aaa176e372e87e2078c149c1408d7d0ac626

onyxman

Кои  са тези "по-долу"  *dontknow*

nanov

Опа объркал съм "метода" на качване.Сори  :-[

onyxman

За тези точно, предполагам, че зад тях има достатъчно пространство.

nanov

Е добре.А за тези в стените зад който няма достатъчно място как се обслужват и колко горе долу място е нужно за да се обслужва 50 л. аквариум в стената?

onyxman

Това е стена. Отзад нали би трябвало да има стая. А този втория е възможно декорацията над него да се сваля и да дава възможност за работа.

nanov

А ако си сложа аквариума в секцията ще имали някъкав проблем за нея(влага)?

kapacitet

Ако е в отворена част на секцията мисля няма да има проблем с влагата. Или по друг начин казано да не е зад  стъклени вратички. При мен 120 литра са в 15 квадрата стая, капака на аквариума е постоянно отворен, на седмица доливам 5 литра вода, а в стаята не съм забелязал грам влага.

barabata

27.05.2009 03:40 #8 Last Edit: 27.05.2009 03:54 by barabata
Важна е вентилацията. Никой не споменава факта че навремето със старите соц прозорци никой нямаше проблем със влагата. Сега се запечатаха всички с ПВЦ-та без грам дупчица и проблемите почнаха.
Защо се случва всичко това ?

Колкото е по-топъл въздуха толкова повече влага може да се разтвори в него (да се изпари). Тук има един термин "относителна влажност на въздуха" който много хора не са го разбрали още точно какво е и какво показва. По дефиниция относителна влажност е отношението между количеството водна пара, намираща се във въздуха и максималното количество водна пара, което въздуха може да поеме при една и съща температура на въздуха и се изразява в проценти. Много хора пропускат думичката относителна и казват само "Влажността на въздуха е ...." Дори сама по себе си тази цифра без обвързване със стойността на температурата нищо не означава.

Нека да разгледаме случка от ежедневието. По радиото казват "... навън относителната влажност е 60% при температура 22 градуса целзии ..." (примерно). Отваряме си прозореца да се проветри стаята и опресняваме въздуха като вътре относителната влажност става също 60%, ако достатъчно дълго време проветряваме и съответно 22 градуса.
Затваряме прозореца. Вътре в стаята от електроуреди и от човешкото тяло температурата на въздуха почва да се вдига от което относителната влажност намалява. Защо така? (ами по-топлия въздух може да разтвори повече влага, а разтворената вече влага се запазва - като се погледне в определението кое е числител и кое знаменател се вижда ясно защо е така)
Също така от дишането и изобщо изпаренията от човека и неговата дейност въздуха постепенно се насища с още влага и пак се вдига влажността на въздуха. На следващото опресняване конвекцията кара топлия въздух да излезе навън и студен да влезе на неговото място и цикъла се повтаря. 
При дупчици в дограмата процеса е постоянен и затова понякога дори не се налага проветряване и винаги са сухи помещенията у дома. Дори навън да има мъгла и да ни се струва че е влажно при проветряване всъщност изкарваме влагата извън къщата.

Модерния човек обаче криво е разбрал идеята за енергийна ефективност и не иска да има циркулация на въздуха и грижливо изпушва всяка дупчица у дома. В следствие въздуха се насища с влага колкото може и при някакво спадане на температурата в стаята или дори само на някоя стена веднага излишната влага от въздуха кондензира по най-студената плоскост в помещението.
Просто с изстудяването на въздуха той се "освобождава" от влагата която е излишна.

Погледнете и старите къщи как са строени - гредоредите и дървените конструкции позволяват на топлия и влажен въздух да се издига и през самия покрив да излита навън. Дори на някой покриви се оставят малки вентилационни отвори. Те не са декоративни - имат си точно определена функция.

Та да се върнем на влагата по принцип всяко ПДЧ около аквариум ще си има проблеми с влагата и е просто въпрос на време да се изяви. Почти няма колега от форума който да е правил капак от ПДЧ и да не му се е изметнал след време. Ако слагаш аквариума в секция това е като да сложиш капак от ПДЧ пък било то и отворен отпред. Класика  е слагането на аквариума на маса или специален шкаф и да се пази да не капе по нея, но отгоре има ли нещо дървено трудно ще го опазиш. Най-много да издържи по-дълго при добра поддръжка.

Добрия аквариумен капак трябва да може да поема въздух от ниската си част и да излиза от високата си част. Аз примерно оставям винаги разстояние отстрани на аквариума (примерно ако аквариума е 100д/50ш то вътрешния размер на капака ми е 101д/51ш (или 102/52) като от всяка страна между капака и стъклото остава по 0,5см до 1 см , а на няколко места се закрепват трупчета които стъпват на аквариума и държат капака върху аквариума и не му позволяват да се нахлузи до лампите. Така въздух може да влиза околовръст на целия аквариум без да има отблясъци или светене от странични дупки по капака. Остава само да се сложат вентилатори които да дърпат топъл въздух извън капака или просто отвори - топлия въздух сами си се движи нагоре - конвекция . Тези отвори могат да се правят на подходящите места зад аквариума, над рефлекторите или над аквариума така разположени че да не са над лампите.
Има ли добро и безпрепятствено движение на въздуха то нито ще има влажен въздух под капака на аквариума , нито температурата на капака ще е различна че да се образуват конденз по самия капак.

Сори за дългия пост, но постоянно чета оплаквания за конденз и в форуми за домашни ремонти и познати все се оплакват, че и тук във форума от време на време се къдри темата за влагата.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

kraltchev

27.05.2009 04:23 #9 Last Edit: 27.05.2009 04:25 by kraltchev
На първата снимка изглежда че двата аквариума са прекалено близо един върху друг.  Но като се вгледаме става ясно че горния аквариум е всъщност терариум.  Растението с дебелите листа не е водно.  Така че е напълно въмозно да има начин горния аквариум да се отмества назад и встрани за да може човек да бърника във долния.  Или пък горния аквариум да се избутва напред (или назад )и долния аквариум да се обслужва отзад (или отпред).

Големия аквариум на втората снимка вероятно се обслужва отзад.  Кичозната рамка която го обгражда е доста широка и не е изключено да се вдига за малки работи като хранене например.

Изобщо това вградените аквариуми да се обслужват отзад е стандартна работа.  Нищо особено няма в това.  Имах в един клиент един такъв и никак не е удобно обаче.  Човека например не понасяше нагревателя да е наркриво дори леко така че по 2-3 пъти го нагласявах всеки път и всеки път обикалях отпред да видя дали е изправен.

А влагата не е особен проблем ако аквариума има капак.  В моята стая с около 40 аквариума (стаята е с размер 3.5 на 3.5 метра) всеки 12 часа машината за сушене на въздуха събира около 3-4 литра вода.  Но нито един от аквариумите ми няма капак.  Ако помещението е по-малко машината изобщо няма да има проблем да поддържа въздуха сух.  Аз не слагам капаци щото къде ще ти отварям всеки капак да храня рибата, да сменям вода, да ловя рибата...  Така че боря се с влагата 24/7.

--Николай