• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новата сметка за тока

Започната от a__andreew, 05.02.2013 16:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kapacitet

Цитат2ма сме тук v 86m2, всички електроуреди са енергоспестяващи, барабар с филтрите на локвите, освелтлението им също. Осветлението в самото жлилище е изцяло LED, барабар с кенефа ... общо всичко е под 200W за целия апартамент! Утоплението е на газ! Среднен месечен разход по отчет 350kW, което е 4200kW годишно.

Отново не разбирам къде може да е грешката. Някога засичал ли си сам електромера. Някой казват, че надписвали сметките, ами то е много лесно да се провери. Засичаш и правиш снимка, след месец пак засичаш и правиш снимка, и така няколко месеца.
На кратко да обясня положението при мен. като се нанесохме преди 3 години в сегашното жилище, при подпосване на договора се засече и електромера. Няколко дена по- късно отидох в офиса на електроразпределителя и им казах, че няколко месеца ще плащам средна посочена от тях сума за двучленно семейство и през това време ще засичам електромера всеки месец. След 3 месеца установих, че съм в нормалните рамки на потребление и заявих, че оставам на посочената сума. След година електроразпределителя засича сам електромера, удря чертата и казва, хер Димитров изразходили сте повече, моля доплатете или изразходили сте по- малко ще ви върнем пари или по желание следващите месеци няма да плащате.
Така плащам цяла година една константа и няма да се чудя аджеба декември повече ли пусках фурната, колко печени пържоли изядох и да има инфарктни ситуации. засичам си електромера през няколко месеца, "да си сверя часовника" и всичко е тип топ.
Съвсем простичко или греша  :coffee:

Peza

Засичам, това което е във фактурата отговаря. И до Метрологичния институт съм пращал електромер, когато го сваляха накарах техниците да погледнат добре за прикачване, няма. С новия електромер сметките са същите.
Ако има някъде измама то тя е или по "схемата на wwladoo" или самия електромер (софта му).
Аз лично на института нямам вяра, занейки къде живеем.


: 28.02.2013г 17:05ч

Трафопоста е новоизграден, блокът също ... преди ~7 години.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Buhoff

Колеги аз плащам ток от 2 месеца и ситуацията е следната:
Декември 350 лв  дневна - 1304 kW/h нощна - 613 kW/h
Януари  230 лв дневна - 873 kW/h нощна - 388 kW/h

Когато ме закачиха от CEZ ми сложиха електронен електромер, на следващия ден си поставих контролен електромер (механичен) и започвах ежедневно да си следя показанията. Разлики почти няма. За два месеца има разлика от около 10 Kw но повечето са на контролния а не на този по който ме отчитат.  Контролния електромер е проверен в лаборатория на CEZ щото друга няма :-D
Вкъщи всички уреди са електрически даже и отоплението. Отоплявам 130 кв. апартамент с термо-помпа въздух-вода сиреч с един голям климатик целия апартамент. Поддържам температура 19-22 градуса. Декември отоплението е работило без да спира денонощно. Януари съм правил икономии когато е било по топло. Къщата ми е изолирана.
Вижда ми се множко сметката но пък показанията на електромерите и фактурата съвпадат даже и показанията в деня на засичането и също съвпадат и то до киловат разлика. Просто освен да ни манипулират с напрежението с друго не виждам как. Или има начин да въздействат на електромерите по някакъв друг начин непознат нам. Чувал съм че има устройства които влияят на електромера така че той да отчита по-малко, тогава е напълно възможно да има и устройства които да влияят по обратния начин да увеличават показанията.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

a__andreew

Здравейте, пиша тези редове , защото и при ВИК историята е още по гадна там  на всеки 5 години трябва да си проверяваш водомера ако над 10 години. Но филма е по готин ако живееш в блок с 1 общ водомер и колкото повече са апартаментите толкова е по гадно за нас ако и входовете са повече то и филма загрубява. Така хората минават отчитат там където могат т.е. не всеки апартамент успяват и ти дават някакви кубици, но при израняването на следващия месец имаш една сметка горе долу колкото ти е месечната консумация. Това се появява при не отчетени водомери на комшии и общия. Това хубаво , но като минат на следващия отчет в апартаментите , които не са били отчетени не се връщат $ за кубиците които са начислени и това си е чиста печалба за ВИК. Погледнете си сметките така е при нас в блока и единственото спасение е 100% отчитане на всички , което е не е почти възможно за 50 апартамента. Разликата се появи с някакви 500 кубика, което си е предизвикателство да имаш басейн в блока и да не казваш на комшиите си :)

Peza

 :-D И тук много мога да говоря, защото миналата година минах през жалби до Софийска вода, до федерацията за защита на потребителите и до ДКЕВР ... да до тях, където една много мила жена ми обясни че нищо не могат да направят ... но ще ви спестя подробности ... да не си губим времето ненужно.

Само ще ти кажа че тук сме над 600 апартамента на един водомер към имота и въпреки индивидуалните партиди към сметката ни идват 1-2 пъти в годината "изравнителни" сметки от по 80-100лв (при по-големите апартаменти са по 180лв). Това защото, както ми обясниха има разлика в отчетите между общия (към имота) водомер и сбора от индивидуалните от 20 000 кубика ...

Добре дошли в ж-к Градина, гр. София ... захранван и отчитан само от един водомер ... над 30 блока.

Най гадното е след като потроших маса време и пари в и за разправии/жалби и пр се оказва че няма какво да се направи, дори и да се монтират водомери на всеки блок/вход те няма да са нищо повече от контролни, т.е. пак отчитането "общо потребление" ще си е от "онзи" .

Точка.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

bustama


wwladoo

Цитат на: Peza - 28.02.2013 05:41
Така и така стана въпрос за трафопостове. Едва ли много от вас знаят следното:

При изгаждане на нов трафопост, самият той се строи и финансира от инвеститора/предприемача за чийто имот не съществува такъв или мощностите на вече съсществуващият не достигат.

След изграждането и въвеждането в експлоатация на трафопостът енергоразпределителните (експлоатационни) дружества са задължени да го изкупят по закон, те за това са вписани като екплоатационни, защото не инвестират, те експлоатират вече съществуваща инфрастуктура. Самото изкупуване става по експертна оценка на стойността ... като хората извършващи я всъщност са техни служители.

Така се стига и до реалноста: изграждането на един трафопост грубо излиза около ~10 000лв, а се оценява и изкупува за ~5 000лв. Това е нещо което всеки инвеститор/строител/предприемач в строителството и има в предвид и много добре знае (че той всъщност им подарява трафопоста).

Това е конкретен пример с конкретни цифри (e .. около), който много добре знам от практиката си... и е от години така.

Това за тока, но нека да не забравяме, че и "ВиК", а и др. дружества са експлоатационни и/или монополисти.

@wwladoo, evgeni200:
Апропо, на мен ми е интересно като се тегли чертата за предните два месеца, колко мегавата са "купени" от електрорапределящите и колко са "продадени" за периода общо. И от тук има ли разлика, да са купени например 5kw а да са продали 7kw ... от стоящ на "склад" или ...

... и ако е истина това което казват хората които са си монтирали контролни електромери (различни от тези на ЕОН и ЧЕЗ и ко) и наистина има от 30 до 50% разлика в отчетите (в + за тях и - за нас) ... и ако копуват от Нек 5кв и ни продават 5кв излиза че по цялата "верига" са постигнали договорка и съгласие как да ни оскубят съвсем "законно" ...
Колега този пример който го даваш,че един трафопост струва 10000лв е смешна цена----просто не е цена на трафопост--нещо бъркаш,за да ги пиша тези работи по горе значи съм се занимавал  с ел. инсталации---няма да уточнявам на колко сгради съм изработвал ел. инсталации---работил съм в голяма фирма и съм имал на главата си 50-60човека и съм водил и издавал сгради и то не една (най-голямата)--със 7блока и 360 апартамента--а самостоятелно последната която съм издал беше със 100 апартамента и два входа и трафопоста грубо струваше около 150000лв(само трафопоста, а правихме и две разпределителни касети,преди главните табла-също 2бр.)---тук си прав с горното,че собственика на сградата със собственни средства заплаща трафопоста и го изгражда и захранващите кабели също до ЕРК -също заплатени от него и до ГРП също от него.И после му ги изкупуват на една трета от цената(ЕРП-бивше енерго и после EVN)---и човека искаше да си купи и положим захранващи кабели-МЕДНИ от трафопоста до сградата ,които забележете са почти два пъти и половина по скъпи(иска човека такива защото не е ПРОСТТТТТ---медните кабели са с ---ДОСТА по малко съпротивление,което води до по нисък разход на ток при преноса му,защото има един ЛАФ--госпожата която ни учеше на висша електротехника го казваше Който не знае Закона на ОМ да си ходи в ДОМ)но господата от EVN му казаха,не може кабелите захранващите трябва да са алуминиеви--ЗАЩО---защото господата ги изкупуват и нищо ,че без пари ги изкупуват на една трета от реалната стойност---е алуминиевите са без пари в сравнение с медните още по тънко,боли ги гъза с извинение за приказката,че после абонатите в тази сграда ще плащат по скъп ток заради това.А да не споменавам и това ,че с алуминиеви кабели си счупихме ръцете да ги вързваме в трафопост,в касети и в главни табла(а и  на мен ми се наложи да ме оперират,след изтеглянето им на ръка през ел. шахтите-защото който е теглил 250 квадрата на ръка алуминий знае--а ако беше мед с колко сечението му щеше да бъде по малко,за да проведе същият ток--почти всички приятели акваристи от БС знаят защо хобито ми стана основна професия-въпросн. операция)--майната му на това,дали сме си гъза под наем нали.....но после потребителите......ААААА.почти всички захранващи кабели от НОВО време господа са алуминиеви--през комунизма имаше и медни.....Вие си правете изводите,оставам на вас.....(горното написах не за хвалба какво и как съм направил, а просто споделих една от многото истини в БГ :duvar:) ;-)Повече няма да пиша в тази тема,че ме хващат бясовете..... *MODERATOR*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Peza

С право те хващат...
По късно през деня ще проверя точните цифри. Тези са по памет по думите на клиента с проект за еднофамилна къща, и не са и толкова пресни. Ще проверя и за по-големите ни обекти в (вече) далечното минало.

По-важното е че такава е практиката.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

denbosch

От новия брой на Стършел:



Лъжат ни на всички нива-като се почне от АЕЦ,НЕК,БЕХ и се стигне до ЕРП,но всичко това става със съгласието на държавата!!!
*MODERATOR*

NO CARRIER

Мислех, че всичко е наред заради по-големия срок. При нормална сметка 60тина лева, новогодишната беше 100тина. Надявах се следващата да е по-малка, но не - 77 лева.  *MODERATOR* *MODERATOR* *MODERATOR*

П.п. Владо, има по-малки, еднофамилни трансформатори, които наистина са тия пари.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Peza

Цитат на: Peza - 01.03.2013 07:13
С право те хващат...
По късно през деня ще проверя точните цифри. Тези са по памет по думите на клиента с проект за еднофамилна къща, и не са и толкова пресни. Ще проверя и за по-големите ни обекти в (вече) далечното минало.

По-важното е че такава е практиката.

Не съм запомнил чак толкова погрешно. Самият силов трансформатор (400kw, но не запомних kw или kv) е от порядъка на 30 000, но това е само той, това не включва нито сградата, нито вентилацията, нито бетона за основи ако щете.
Както и да е, точните цифри не са от такова голямо значение.

Още нещо (звънейки за цени на трафопостът за по-големите мощности чух нещо ново за мен): за да се приеме самият трафопост е необходимо да се свика комися, която да го одобри и приеме. "Разходите" по тази комисия, барабар с рушветите излизат цитирам: "около 15 000лв, но обикновено се налагат две, а и повече комисии".

На мен лично повече не ми се рови в подробности ... дагажда ми се ...  :-!



Мамка му ... има ли къде човек да сигнализира или поне да сподели на точното място, сайт, форум ... някъде, но не и в районното/парламента и др вече компрометирани места?
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

wwladoo

01.03.2013 17:51 #221 Last Edit: 02.03.2013 00:40 by wwladoo
Цитат на: NO CARRIER - 01.03.2013 12:38
Мислех, че всичко е наред заради по-големия срок. При нормална сметка 60тина лева, новогодишната беше 100тина. Надявах се следващата да е по-малка, но не - 77 лева.  *MODERATOR* *MODERATOR* *MODERATOR*

П.п. Владо, има по-малки, еднофамилни трансформатори, които наистина са тия пари.
Коко зная,много добре,че има трансформатори с най- различна мощност и различна цена--защото съм свързвал лично много от по малките.Просто съм се подлъгал от поста на колегата и съм помислил,че става на въпрос за Трафопост на жилищен блок--от следното съм се подлъгал.
: 01.03.2013г 17:05ч
Цитат на: Peza - 28.02.2013 18:11
Засичам, това което е във фактурата отговаря. И до Метрологичния институт съм пращал електромер, когато го сваляха накарах техниците да погледнат добре за прикачване, няма. С новия електромер сметките са същите.
Ако има някъде измама то тя е или по "схемата на wwladoo" или самия електромер (софта му).
Аз лично на института нямам вяра, занейки къде живеем.


: 28.02.2013г 17:05ч

Трафопоста е новоизграден, блокът също ... преди ~7 години.
От горното съм се подлъгал.     Дал съм пример с цена на Трафопост на жилищна сграда от 100 апартамента--изграден преди близо 5год(бума на строителството по Черноморието)
: 01.03.2013г 17:05ч
Цитат на: Peza - 01.03.2013 07:13
С право те хващат...
По късно през деня ще проверя точните цифри. Тези са по памет по думите на клиента с проект за еднофамилна къща, и не са и толкова пресни. Ще проверя и за по-големите ни обекти в (вече) далечното минало.

По-важното е че такава е практиката.
Да именно това,че такава е практиката--а какво ще кажете за алуминиевите захранващи кабели,на сградите през демокрацията..... ;-)  :-! Да за комисиите е вярно също--но няма начин да ги няма,нали трябва да се приеме всичко изградено, дали отговаря на стандартите въпроса е в цените.....
Да лъжат ни на всички нива----мой приятел има часовникарско ателие в една сутеренна стаичка---със една луминисцентна лампа 36W и не се отоплява и няма нищо друго и има 32лв. ток,хайде обяснете ми как става това--като вика в къщи имам -60лв.(не се отоплява на ток а с парно)но готвим,нали хладилник,пералня,телевизор(в къщи ми говори е реално,чак се учудваше но в ателието) :-) А за моята сметка да не говоря,че ми се реве с около 200 и кусур лева е отгоре :duvar:
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

denbosch

03.03.2013 19:09 #222 Last Edit: 03.03.2013 21:51 by denbosch
Снимката на деня *bg*:



И още малко от днешния грандиозен протест,между 60 000 и 70 000 души  *bg*:



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fpetel.bg%2Ftinymce%2Fuploaded%2FDSC_0530.JPG&hash=396ff70667da4afe75623493a38f25a06ab1d264

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fpetel.bg%2Ftinymce%2Fuploaded%2FDSC_0532.jpg&hash=24f35fb68b75566e5562555d4c09d78476380c6b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fpetel.bg%2Ftinymce%2Fuploaded%2FDSC_0529.JPG&hash=99a5129d440835daa2d2756510c3eba709d72ec4

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fpetel.bg%2Ftinymce%2Fuploaded%2FDSC_9172.JPG&hash=bce7d8ee5ae672ac91d0dbe8511cc3a48bca17ea




Raven

http://frognews.bg/news_52134/BSP_se_opitva_da_prevzeme_protestite/

Докато половината от лидерите на протестите се опитаха да си продадът задниците под масата на охотно пазаруващата опозиция, другата половина от лидерити направо си ги подадоха над масата самите протестиращи се разхождат с плакати от типа - "Да избием всички", " 50% гражданска квота при определяне лекарски екип за раждане"  и "За правото на свободен отстрел на бели еднорози" , правителството в оставка тихомълком ще разпусне парламента и на протестиращите ще им остане само да обикалят между празното НС и празният министерски съвет и да викат "Оставка".
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

изгубеният рай

"Нека гине, милост няма!" –

идат викове безжални; –

ний изрихме й гробна яма:

блъскай, звоно погребални!"


Не гасней живот спечелен

с жертви страшни, с кръв порои,

не мре край свещен, населен

от гробове на герои!


Не се мре, когато мъртви

из гробовете си стават...

Чувам, небеса, гласът ви:

,,Дни на правда приближават."    /И.Вазов/
END!!!

Similar topics (3)

40876

Публикации: 6
Прегледи: 2867

5716

Публикации: 11
Прегледи: 6671

41757

Започната от HEPOH


Публикации: 14
Прегледи: 6608