• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 22:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моят завършен аквариум. :)

Започната от hristaka299, 07.03.2011 18:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hristaka299

Ето снимки:  http://prikachi.com/images/331/3066331f.jpg
Приемам всякакви критики и препоръки.Искам да изчерпам най-доброто за този литраж.
Имам и 1 питанка-снимка: http://prikachi.com/images/340/3066340j.jpg от какво се получи това.
Очаквам вашите мнения !  :-)

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

hristaka299

Много малко,за цял месец 4 хапчета за ежедневно торене

Caxapa

Бради, роги и какви ли не още водорасли си завъдил колега. Честито! Много избързваш с торене а и липсва СО2 вероятно.

hristaka299

В този случай спирам с торенето.Да забарквам ли маята ?

Caxapa

НЕ, понеже на тези растения които имаш не им трябва такова торене а и не се нуждаят от СО2.

hristaka299

Какво да правя ?  :-(
: 07.03.2011г 20:08ч
*mislia*

Caxapa

Ами ако все още имаш желание за аквариума го потдържай  но без такова торене . Може да сложиш от глинените топчета  по едно в корените на растенията. Достатъчно е за месеци на ред. Като се стабилизира още , можеш да започнеш с течни торове на изикарбо да почнеш.  Всъщност тези които се занимават с ратителни аквариуми ще ти дадат най-добрите съвети и насоки.

barabata

По колко часа на ден светиш и с какви лампи?
Имай предвид че гледам 270 литра аквариум, осветявам по 8 часа със 4 пури Т8 по 30 вата с рефлектори като две-те пури светят 8 часа , а другите две палят с 1 час по-късно и гасят с 1 час по-рано (реално 6 часа).
Разтварям ЦО2 с входящия поток вода от канистъра, сменям по 70-80% вода (Варненска чешмянка директно от бойлера) на 5 дена и тор добавям по 1 до 2 хапченца за тия 5 дена общо което е колкото за бог да прости.
Растенията кипят 3-4 дена без да добявам други торове.

Да хакаш толкова тор е като да изсипваш пари в канализацията. Редовни смени на вода и остави аквариума да си тръгне. Намали малко светлината като сила (брой или вид лампи) или като продължителност на осветяване. Растенията трябва да развият корени и след това да потръгнат качествено - време и търпение.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

hristaka299

Светя с лампи Т8 2 по 18 вата средно 8 до 10 часа.Вода сменям всяка седмица по 30 процента.Някакви финални препоръки ако можете да дадете ще ми помогните. :-)
: 07.03.2011г 23:11ч
*mislia*
: 08.03.2011г 01:01ч
Ще съм много благодарен  :-)

Nikiengi

Не съм сигурен дали са ви отговорили на въпроса за пурите (аз не открих отговор), за това ще се опитам да Ви дам един съвет.
Не можах да открия във форума какъв е литража на аквариума Ви? Съдейки по осветеността от снимката е добре две пури по 18W, но смятам, че не е правилно подбран спектъра! Според мен трябва да ги замените с 830 двете или едната 830, а другата Гролукс на "Силваниа". На Филипс 830 се намита почти във всички големи магазини и струват 6-7 лв., а Гролукса (или друга от този вид за сладководни растения по Ваша преценка), в магазините за акваристика. А CO2 е добре да има, независимо, че растенията не го изискват специално. С него е възможно да тръгнат по-бързо и да изпреварят в растежа си водораслите. *lock

Raven

Пясъка е малко, освен това не е много добра фракцията.
Поне 5 см пресят калиброван пясък , размер 2-3 мм.
За малък аквариум не е толкова трудно да се намери толкова пясък.

Валиснерията точно отпред не е много добра идея, като тръгне ще стане стена и нищо няма да се вижда.
Недей да ториш, сменяй редовно вода и го остави на спокойствие, ще си тръгне сам.

СО2 в малък аквариум особено ако е с мая и захар и подаването не е регулирано може да докара повече проблеми отколкото ползи.
Глездам че е добре осветен, може да изтеглиш валиснерията назад, да смениш дъното и да пробваш някое нисичко растение за полянка отпред ако ти се занимава с аранжиране.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Nikiengi

Като гледам снимката, забелязах, че грунда е малко и е доста едър. За Лудвигията и анубиаса не е от голямо значение, но Валиснерията изисква по-ситен грунд. Което не означава, че няма да върви! При мен с едър грунд върви много слабо, а в друг аквариум с около 3 пъти по-ситен върви много добре. Хубаво е преди дпуснете СО2 да вземете от някой още някое и друго коренче с растения (Лимнофила сесилифлора, лудвигия репенс, Хигрофила полисперма например). Бързорастящи са и не изискват прекалено много грижи, само по-често подкастряне. Торове също могат да се поставят, но по малко и комбинирани (течни, разтворими хапчета за вода и хапчета за дъно). В никакъв случай не превишавайте описаните в упътването дози, даже някъде на половина на тях. С времето сам ще намерите правилния начин, дори и да не е от първия път. Успех!!!
Това е снимка на моя, но около година е но доста си изпатих в началото!

hristaka299

Благодаря за съветите!Само ми кажете някакви имена на растения за полянка и някое по-нисичко

Nikiengi

Ехинодорус Тенелус - бързо и лесно се развъжда, но може да стане и по-висок в зависимост от условията, Сагитария, Лилеопсис Бразилиензис, и класическите Голостигма, Хемиантус калитрихоидес "Куба", Уртикулария граминофолия, но те са по-трудни за отглеждане.

Similar topics (5)

1895

Започната от N.Nobs

Публикации: 19
Прегледи: 15449

53558

Публикации: 10
Прегледи: 5344

34077

Започната от qvo

Публикации: 4
Прегледи: 2929