• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 13:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морски ъпдейт :)

Започната от danchoto, 12.05.2005 23:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stas

Ако ще се хвалим, аз пък съм се къпал в Мъртво море - там концентрацията на сол е около 10 пъти по-висока от Черно море. Дотолкова, че не можеш да потънеш! Много е странно. И цялото дъно е от сол вместо пясък. И въпреки, че го наричат Мъртво заради липсата на живот в него, са открити низши организми, които са се адаптирали към концентрацията.

Доколкото знам Черно море има концентрация на сол около 24-28. Средиземно - 39, Червено - по-малко от Черно, а Мъртво - 248. (Мерната единица май беше г/литър). Живота в Червено море е нещо уникално! Човек трябва да го види, а не да слуша красиви приказки. Все едно си се гмурнал в най-красивия аквариум на света.

Raven

за Червено море знам че е  солено но не колкото океана,един приятел  е ходил в Шармалшейх и ми е разказвал- наистина е уникално.това е морето с наи висока средногодишна температура и се смята че е наи богато на живи арганизми.карибско море също се нарежда сред наи боатите на живот.засъжаление в червено море подводният риболов е строго забранен .
изобщо в тропическите морета подводният риболов е безсмислен защото само идиот би си закачил за тялото простреляна ,кървяща риба. :twisted:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stas

Гмурках се сред кораловите рифове на червено море в района на Ейлат - Израел. Наистина - абсолютно забранено е не само да ловиш риби, корали и т.н. Забранено е и да ги храниш, което не спазихме. Другите хора бяха съвсем дисциплинирани.

А рибите - хипер нахални! Постоянно ме кълвяха и се въртяха около крайниците...

Абе приказка! Но в последните години Израел не е особено безопасна страна и ходенето там е малко... хазарт :) А другите държави в района нямат толкова добре уреден туристически рай: Жълта подводница за разходка в кораловия риф, жълто корабче с прозрачно дъно, Кула, която слиза на 6 м дълбочина...

dido

Цитат на: "Stas"Ако ще се хвалим, аз пък съм се къпал в Мъртво море - там концентрацията на сол е около 10 пъти по-висока от Черно море. Дотолкова, че не можеш да потънеш! Много е странно. И цялото дъно е от сол вместо пясък. И въпреки, че го наричат Мъртво заради липсата на живот в него, са открити низши организми, които са се адаптирали към концентрацията.

Доколкото знам Черно море има концентрация на сол около 24-28. Средиземно - 39, Червено - по-малко от Черно, а Мъртво - 248. (Мерната единица май беше г/литър). Живота в Червено море е нещо уникално! Човек трябва да го види, а не да слуша красиви приказки. Все едно си се гмурнал в най-красивия аквариум на света.

Мерната единица е промил или грам на литър. Солеността в Черно море е 18 промила, Червено отива към 40 - доста солено е. Причината за това е, че то е на практика залив без вливащи се в него реки0. В някои от заливите на Червено море солеността е още по-висока. Имаше една стара книга от поредицата Нептун за една гедерейска експедиция там - "90 дни в Червено море". В нея има много хубави описания на рифовия живот.

Stas

Дидо, да ти кажа честно, на вкус Средиземно е доста по-натрапчиво солено от Червено. Не мога да изследвам причините, но лично съм опитвал и двете. За Червено имаше някаква причина, която не помня, но ми казаха, че не е по-солено от нашето моренце (Ако в него не се вливат реки, значи има или извори или дъждовна вода. Едва ли е толкова важно. Просто се увлякох в неща, които ме впечатлиха навремето.

danchoto

Някой ако го интересува - ето как изглежда wet/dry филтъра ми самоделка. Пълнежа е 3 литра пореста керамика на продак макар, че най-удачно би било да е с тези пластмасовите топки - bioballs ама те ми идват много скъпо.
http://snimka.bg/album.php?album_id=857&photo=22

А ето това пък е 30 л. сладководен аквариум който спретнах в събота.
http://snimka.bg/album.php?album_id=941

Има една молинезия (тази дето беше в морския и клоуна и нагриза опашката) и два малки анцитруса засега.

Благодарности на Stas за грунда  :D

FLEXX

а общо колко ти излезе соления аквариум ??

danchoto

Цитат на: "FLEXX"а общо колко ти излезе соления аквариум ??
Не съм си правил сметка, но е сигурно над 500 до момента.

niki033

Супер красота.Не мога да кажа нищо, освен едно голямо
БРАВО!!!  

Similar topics (5)

1035

Започната от Хунта


Публикации: 19
Прегледи: 13614

42350

Започната от altunian


Публикации: 0
Прегледи: 1812

1369

Публикации: 3
Прегледи: 2705

30445

Започната от hera_orsa


Публикации: 5
Прегледи: 3218

876

Започната от NikolaV


Публикации: 25
Прегледи: 14427