• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 01:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Може ли да се използва секундно лепило в акварииум ??

Започната от KingNothing, 31.01.2006 20:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KingNothing

Може ли да се използват елементи залепени с секундно лепило в аквариума ??? (става въпрос за пластмасови снадки за трубички залепени със секундно лепило...)

Vlado

Май е малко трудно да се даде отговор по принцип, ама май не е инертен материал като силикона. Аз не бих ползвал.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

6aro

Определено не! :dont  Ако можеше щеше да се ползва за аквариумите.  :wink:  Това е се едно да миеш аквариума с препарат за стъкла. ОТРОВА!!! rip
Палудариум: 120/80 (16 вода; 64 надводна част )/40
острови: размери в най-широката си част - 23/18/40; 43/20/40; 10/19/13

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

пак отговарям - секундното лепило тип Момент или Кануколит е водорзтворимо и ако залепена с него част се потопи във вода след максимум 1 час омеква и се разтваря.
пробвал съм го- колкото и да не ви се вярва- така е.
и на мен ми се стори чудно ,но наистина са водоразтворими.
друг е въпроса че никак не е аластично.
има си специални лепила на Хенкел примерно които са за пвц.
или прома в краен случай.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Joro Vn

Все пак има значение каква е пластмасата. Ако е полипропилен /РР/ или полиетилен /РЕ/ и някои други /промишлени и специални/ , те изобщо не се лепят с лепила. Дори и със силикон. По- специални лепила предлагат LOCTITE, Nicro, Permatex и др., но и цената...

Цитатпластмасови снадки за трубички
Опитай да определиш от каква пластмаса са?

Жоро

Полипропиленът (PPR) се лепи само със специална машина,ако някой се интересува от лепенето на PPR мога да му обясна по-подробно.

tishovsx

Секундно лепило не може да се ползва в аквариум!
Е те това е отговора, пак го ударихте на пазар...
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Joro Vn

ЦитатПолипропиленът (PPR) се лепи само със специална машина
Според мен не е точната дума. По- правилно би било заварява, споява, термодифузно лепене.

Жоро

Точната дума е спояване
"........свързването става чрез спояване със стапяне между повърхностния слой на тръбата и на фитинга".

Daniel

Ми на мен ми се счупи едно малко парче пластмаса от помпичката и аз го залепих със Super Bond на Henkel и вече 4 мсеца кара и нито рибките умряха нито помпичката се разлепи.

Vojda

За тръби ( с изключение на вече споменатите,които не се лепят с лепила) има няколко варианта.Аз лично имам в аквариума тръни залепени с два вида лепила:едното е "PVC лепило за тръби,връзки,профили и плоскости от твърдо пвц"има го по специализираните магазини-цена около 3 лв.В процеса на лепене на тръбите разбрах за друго лепило,което е специално за лепене на тръби за питейна вода.Също се намира горе долу лесно,казва се :"FlowGuard Gold-предназначено за тръби и части от ПВЦ при инсталации за питейна студена и топла вода."Цена около 10 лв.И с двете лепила няма никакъв проблем в аквариума.Препоръчвам обаче второто за по-сигурно.

Joro Vn

Лепилата за PVC не са универсални. Използват се обикновено за меко и твърдо PVC, ABS и ASA. Ако някой е твърд фен на секундно лепило и не знае типа на пластмасата и др. материали, препоръчвам "LOCTITE 406". Пробвал съм и секундни лепила на други фирми, но за мен това е №1. Фирмените препоръки са дори за залепване на PP, PE, PTFE, термопластични гуми и т.н. В тези случаи се използва с праймер 7239 или активатор 770. Все пак от личен опит не препоръчвам отговорни залепвания от тези материали. Цена- символична като за ценител: около 16 лв за 20 гр. лепило. За приложение в аквариум да не бере грижи.

Similar topics (5)

40327

Публикации: 2
Прегледи: 2924

34222

Започната от qvo

Публикации: 2
Прегледи: 2371

11731

Публикации: 30
Прегледи: 9705