• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 12:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Малко питане

Започната от tparvanov, 30.06.2011 19:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tparvanov

Здравейте ,
аз съм нов в бранша и искам да питам няколко неща.
В момента имам супер малък аквариум (около 15- 20 л.) , имам 2 Данио 2 гупи (+ около 10 малки гупи) 2 коридорас сомчета и 1 трихогастер , много е тъжен , мисля че не му е мястото в този аквариум.

Предстои ми да си направя малко по голям аквариум - грубо съм го изчислил около 60л. (примерните ми размери са 65*30*35=68л. приемам и коментари в размерите но горе доло такова място имам) може да е и малко повече , ще видим като почна да режа стъклата какво ще стане - стъклата ще ги реже стъклар не аз че ще си отсека ръцете   :-D
Имам следните въпроси като за начало:

1 Какъв филтър трябва да си взема за около 60л. (по възможност по евтин) за да е възможно най-чист аквариума и да не се налага да точа с маркуча през 1 седмица?
2 Горе-доло колко риби мога да събера вътре (най-обикновенни рибки от зоомагазина) в смисъл колко видове?
3 След 1 месец най вероятно ще ходя на море - удачно ли е да си взема пясък от там , рапани и там подобни - ще е добре ли за рибите или не?
4 Имам 4 бр. Halogen Lamp GU10 240v20w.Стават ли за осветление и ако не какви да си взема.

Като за начало е това друго не се сещам , ако ми изникне някой въпрос ще питам.
Дано да не съм ви засипал с много глупави въпроси , доста теми четох но все пак да питам и аз  :-)

Slavov

1. Филтър, виж от спонсорите на сайта , имат разнообразие (а също и контакти и може да ги запиташ нещо по дадения филтър) а цената за 60 литра, около 20-те лева е нормално..
3.  Пясък не, ти и без това ще слагаш грунд с фракция 3-5 мм, такаче пясъка ще е кофти като го омешаш, а и нашия пясък не става... Рапани и тем подобни, попринцип може след като го обработиш от сол-та...
4. Растения ще гледаш ли? Предполагам ще гледаш, и тези халогени май няма да станат, ама не съм сигурен...

mejdupraznika

Цитат на: tparvanov - 30.06.2011 19:34
Здравейте ,
аз съм нов в бранша и искам да питам няколко неща.
В момента имам супер малък аквариум (около 15- 20 л.) , имам 2 Данио 2 гупи (+ около 10 малки гупи) 2 коридорас сомчета и 1 трихогастер , много е тъжен , мисля че не му е мястото в този аквариум.

Предстои ми да си направя малко по голям аквариум - грубо съм го изчислил около 60л. (примерните ми размери са 65*30*35=68л. приемам и коментари в размерите но горе доло такова място имам) може да е и малко повече , ще видим като почна да режа стъклата какво ще стане - стъклата ще ги реже стъклар не аз че ще си отсека ръцете   :-D
Имам следните въпроси като за начало:

1 Какъв филтър трябва да си взема за около 60л. (по възможност по евтин) за да е възможно най-чист аквариума и да не се налага да точа с маркуча през 1 седмица?
2 Горе-доло колко риби мога да събера вътре (най-обикновенни рибки от зоомагазина) в смисъл колко видове?
3 След 1 месец най вероятно ще ходя на море - удачно ли е да си взема пясък от там , рапани и там подобни - ще е добре ли за рибите или не?
4 Имам 4 бр. Halogen Lamp GU10 240v20w.Стават ли за осветление и ако не какви да си взема.

Като за начало е това друго не се сещам , ако ми изникне някой въпрос ще питам.
Дано да не съм ви засипал с много глупави въпроси , доста теми четох но все пак да питам и аз  :-)
И едно скромно мнение от мен.
За филтър имаш 2 варианта( вътрешен или външен) ти си избираш според цената и т.н :). Избираш го според литража на аквариума ти, производителите са били така добри да споменът на етикетите еди си кой филтър за какъв аквариум е подходящ(Евентуаааално може да се разчита на написаното) .
Поне на 2 седмици веднъж е хубаво да сменяш по 1-2 кофи вода :), щом нямаш желание да мяташ всяка седмица водица. За рапаните и мидиците, не ти препоръчвам(просто не отива на аквариумите ни). Засади си растения, сложи коренчета , много по-добре ще е. За осветление можеш да си сложиш две тела по 60cm-18w(мисля че ще е предостатъчно да се развиват растенията :). А да и пясък не си взимай . Прегледай профила на рибките и виж как се отглеждат, и си избери :). Аз лично ти препоръчвам едно стадо кардинали, 2-4 анциструс(лепящ сом), и някой други дребни рибенца.  Можеш също така да обърнеш внимание на Кили Рибките :), също така на дребните цихлиди(рамирезки). Избора е голям за този литраж, но се придържай към по-малките рибки. Нека аквариума не бъде претоварен. *THUMBS UP*

paolo6481

И аз да се обадя ни в клин ни в ръкав!Не ми хареса израза-да не се налага да точа с маркуча през седмица.Мен ако питаш трябва не през седмица а всяка седмица да точиш.От там тръгват всички проблеми на начинаещите акваристи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

tparvanov

Значи пясъка и рапаните и там подобни отпадат.
Относно водата аз сега си я сменям всяка седмица , просто не се бях изразил правилно.
Исках да кажа че искам филтър за да се задържа водата по чиста без да има боклуци и да пожълтява водата (в малкият аквариум които имам  може би защото има пряка слънчева светлина водата му пожълтява)

paolo6481

Водата пожълтява леко и от съдържанието на нитрати в нея.А те са краен продукт от всички органични отпадъци в аквариума.Най-лесния начин да се редуцират е частичната смяна на вода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Similar topics (5)

10019

Публикации: 15
Прегледи: 12657

48848

Публикации: 5
Прегледи: 1831

3009

Публикации: 11
Прегледи: 5825

1773

Започната от Dzeni