• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 23:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Любимата река Марица край Пазарджик, малко снимки

Започната от NO CARRIER, 06.08.2005 14:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

веско

Не знам откъде да започна.В петък около 1 часа през ноща ми се обади шефа че изпускат язовир Тополница.Веднага се вдигнах и хукнах към мандрата,там вече ме чакаха колегите и започнахме да строим диги с чували с пясък.За около 3-4 часа приключихме и отидохме да помагаме където има нужда.Престоял съм 6 часа във вода докато се опитвахме да спасим каквото може.Срояхме диги,спасявахме животни,а реката прииждаше.Счиста съвест мога да кажа че се справихме,нямаше големи поражения въпреки че положението беше критично.Тази сутрин се прибрах към 6 сутринта,като трябваше да измина 45 км вместо 6.В цялата тази дандания загубих хонджитата защото от петък няма ток,но не се ядосвам защото пак ще хвърлят.Но разбрах че ние българите не сме хора,10-15 души си спукахме задниците да помагаме ,а около 100 ни гледаха сеира и даваха акъл .Е затова сме на това дередже.

dido

Вчера по новините гледах една баба, дето даваше компетентно акъл как трябвало да изпуснат Тополница преди 10-на дни докато било топло. И като е полупразен вчера нямало да стане такава поразия. Явно имаше в предвид, че метеоролозите са врачки пред които и баба Ванга бледнее  :lol:

NO CARRIER

Нивото на водата в Марица вече е доста по-ниско. Но, за съжаление, пешеходния мост за Острова е съсипан.  :?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

rakim

по дяволите моята работа е на 50 метра от марица. :x утре ще ходя с водолазен костюм :? а между другото като става дума за много вода се сетих че преди 3 дена бях за парви пат за риба.аве не ми хареса ....и тоя рибарник беше някъв мноо гаден без грам дърво.едно поле само и вода.и  мноо боклуци.и най кофти ми стана заради това че сред боклуците рибарите изхвърлят и така наречените слънчеви риби.живи майна...щото били паразитите на рибарниците.на мен ми харесаха мноо са красиви. :roll: някой между другото пробвал ли се е да ги гледа в аквариум?
540л Южна Америка

dido

Има хора, които са гледали слънчевки. Потърси във форума, имаше тема по въпроса.

NikolaV

Цитат на: "rakim"по дяволите моята работа е на 50 метра от марица...
По дяволите, моята работа е на поне километър от перловската река... :cry:  :cry:

bigbeer

Цитат на: "rakim"по дяволите моята работа е на 50 метра от марица. :x утре ще ходя с водолазен костюм :? а между другото като става дума за много вода се сетих че преди 3 дена бях за парви пат за риба.аве не ми хареса ....и тоя рибарник беше някъв мноо гаден без грам дърво.едно поле само и вода.и  мноо боклуци.и най кофти ми стана заради това че сред боклуците рибарите изхвърлят и така наречените слънчеви риби.живи майна...щото били паразитите на рибарниците.на мен ми харесаха мноо са красиви. :roll: някой между другото пробвал ли се е да ги гледа в аквариум?

аз! ;) и са доста издръжливи. но повече от 3-4 зор се гледат в 60 литров аквариум. интересни са когато си хвърлят хайвера.. правят гнездо и мъжката остава да го пази..

aqua

Цитат на: "raven"

след малко ще сляза към стадиона да видя Искъра- казаха че пак е прелял и чакат вълна с височина около метър.
тази година си я биваше- а си мисля и че това е траино изменение на климата ,и вече ще е така.

Грешиш raven,
Няма да има трайни изменения в климата. Това, на което сме свидетели са високи вълни от продължителни и интензивни валежи. Има такива с обезпеченост 75 и 100 години. Просто има цикличност в климата по земята.

Лошото, гадното е, че от лапане и купуване на нови лимузини се потрошиха маса пари в последните години, които можеше да послужат за рехабилитация на много хидротехнически съоръжения, за закърпване и модернизация на метеорологичната и хидроложка мрежа за събиране на информация. Даже можеше да послужат за изграждане на система за ранно оповестяване на подобни събития.

Сега брашнения чувал да е здрав да го изтръскат пак.

aqua

Цитат на: "raven"

след малко ще сляза към стадиона да видя Искъра- казаха че пак е прелял и чакат вълна с височина около метър.
тази година си я биваше- а си мисля и че това е траино изменение на климата ,и вече ще е така.

Грешиш raven,
Няма да има трайни изменения в климата. Това, на което сме свидетели са високи вълни от продължителни и интензивни валежи. Има такива с обезпеченост 75 и 100 години. Просто има цикличност в климата по земята.

Лошото, гадното е, че от лапане и купуване на нови лимузини се потрошиха маса пари в последните години, които можеше да послужат за рехабилитация на много хидротехнически съоръжения, за закърпване и модернизация на метеорологичната и хидроложка мрежа за събиране на информация. Даже можеше да послужат за изграждане на система за ранно оповестяване на подобни събития.

Сега брашнения чувал да е здрав да го изтръскат пак.

mardraum

ЦитатНяма да има трайни изменения в климата. Това, на което сме свидетели са високи вълни от продължителни и интензивни валежи. Има такива с обезпеченост 75 и 100 години. Просто има цикличност в климата по земята.
За цикличността си прав отчасти,Че има има, но климата е баланс ако го бутнеш леко след време се балансира отново но ако баланса се наруши силно не може да се върне отново и тогава е лошо защото не се знае какво следва.  Големия проблем е изсичането на горите и умирането на горски масиви заради замърсяването, наводненията са следствие на това.

Raven

за цикличноста е вярно - има няколко цикъла които се вписват един в друг.най големият е на 50 000 години - по това време е имало голямо заледяване на умерените пояси със паков /постоянен/ лед - това е така наречената същинска ледникова епоха.тя свършва преди 10 000 години ,ледовете се отръпват от Европа/стигали са до Гърция/ и от Африка идват развитите кроманьонци които лесно завлядяват затъпелите и със спряло развитие от 50 000 годишния студ неандерталци ,и така се появяваме ние- хомо сапиенс ,високи красиви и умни - ши...ния венец на еволюцията.
във тези големи цикли има по малък - 500 годишен ,той е със много по слаби температурни изменения но все пак е достатъчно ясно изразен за да бъде обособен като отделен климатичен цикъл.ако загледаме картините на старите северноевропеиски художници от 15-16 век ,виждаме че зимите по онова време в Холандия и северозападна Европа изобщо ,са били по студени ,по продължителни и със по обилни снеговалежи.
от 16 век настъпва леко затопляне на което наближаваме пика в предстоящите стотина години.
вероятно след това ще има леко охлаждане на климата стига да не го изменим.
това е някакъв вид пулсиране на климата на планетата ,което е напълно естествено и се случва още от преди динозврите- вероятно от десетки милиони години-това пулсиране е начин на климата да остане стабилен през цялото това време.това нещо примерно не се е получило на Венера- там съотношенията на газовете в атмосверата са почти същите като на Земята - но климатът е излязъл от този баланс поради по високото съдържание на водни пари и - глей кво става.

тези температурни и климатични аномалии които се наблюдават от около 30 години и които започнаха с изразеното активизиране на феномена Ел Ниньо са следствие на този климатичен ипенданс и човешката деиност само леко ги е подпомогнала но не е причина за появата му.
колкото и високо да е мнението ни за техническите ни умения ние все още не сме в състояние да променяме климата на Земята- засега.
възможно е леко да сме го побутнали и ускорили ,но не може да се каже че човеката дейност е основна причина.
единственият ни принос е по високото съдържание на въгледвуокис и други вредни газове вследствие на индустрилната революция и изсичането на горите- това си е екстра за наша сметка.
също и доколкото знам онова със озоновата дупка е естествен процес но съм чел и обратни мнения.

така че не сме си разрушили климата - Земята ще ни преживее каквото и да направим ,и нов Армагедон за сега не се задава ,но все пак е добре да се поддържа едно леко ниво на истерия в масовия потребител за да не се отпускат прекалено. :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

aqua

Страхотно се получи!  :lol:
Всички наизвадиха теоретичните базуки и  moderator стана интересно.

Само едно мъничка уточнение: има 75-годишни, 100-годишни и 1000-годишни цикли в климата и те са интересни и се наблюдават масово от съответните специалисти.
Другите с повечето нули в края са за по-глобалните изследвания и теории за плашене на народонаселението.
За 1000-годишните цикли поради това, че статистическата редица на съществуващите описани от съвременното общество измервания е къса се използват някои статистически методи за екстраполиране и получаване на зависимости, с които да се установи корелацията.

Край, прибирам базуката  :lol:

Similar topics (5)

34597

Публикации: 0
Прегледи: 2276

7801

Публикации: 1646
Прегледи: 577402

1520

Публикации: 4
Прегледи: 3698

4473