• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 13:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кои риби са най-търсени в България?

Започната от kavdanski, 12.12.2013 10:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kavdanski

Цитат на: hunter - 12.12.2013 14:16
За да има търсене иска и предлагане. Аз винаги съм се чудил защо тука сме най изостанали от към страна на акваристиката. Доста е развита на вън докато тука никой не прави нищо и ако не е форума сме с възрани ръце. Има достатъчно видове риби както и достатъчно много хора с различни предпочитания. Просто няма гласност на хобито.

Гарантирам ти че по градовете има много хора които имат акви.Въпроса които си задавам и аз е защо в бг няма хубави ферми,както в Чехия примерно или както в Сингапур или Африка?
Защото хората ги е страх да се захванат с нещо толкова мащабно.
Мерака го има,и то много.Доста народ има ферми,но са малки.Ту гараж,ту мазе,с по 10-20 акви,най много 5 тона вода.
Просто в такава криза хората ги е страх да се захващат с подобни проекти..аз съм много мераклия и можеби това,че има още един мераклия с мене който да ми помага ще ни помогне да направиме нещо повече-Живи и здрави ще се види какво ще излезе.

Ivan_S

kavdanski, аз като икономист, ето как разсъждавам:

В акваристичен форум според няма да намериш нужната ти информация от пазарна гледна точка. Тук, а и в другите форуми по мое мнение е събрана така да се каже професионална публика. От такава едва ли ще направиш печалба, защото който се занимава по-сериозно с риби знае какво иска, обикновено иска нещо по-така (чисти линии, редки видове, конкретни видове и т.н.). Това само по себе си са частни случаи и дори няколко души да искат нещо едновременно, това ще са относително малки поръчки. Да спечелиш от такива количества можеш само от цената. Като говорим за цена, много добре знаем, че повечето купувачи на риби търсят възможно най-ниската такава. За това, ако искаш да имаш печалба все пак имаш 2 варианта - 1. "Бутикови" продажби на риби, които са от интерес само за запалените акваристи и които са готови да платят повече за тях или 2. Големи продажби от масовите риби, които всеки любител или начинаещ акварист си купува. От тази гледна точка, ако искаш това да ти е основна дейност според мен ще трябва да заложиш на масовите риби, от които да имаш постоянни продажби и от време на време да правиш внос на по-специални за по-професионалната клиентела.

Една вметка за цихлидите - и американските, и африканските си имат своите особености, специфични изисквания за средата и обичайно големи аквариуми. Всичко накуп прави отглеждането им не много евтино. Не е евтин и старта на такъв аквариум, самите риби също са достатъчно скъпи. Те не се търсят не толкова заради трудното отглеждане, а повече заради цената и последващите разходи свързани с изискванията, които имат. Ако хората имат по-добри финансови възможности, със сигурност тези риби ще изместят много от обичайните, които се намират из аквариумите. По тази причина и морската акваристика е слабо развита у нас все още. Виж какво става в щатите - там или е африкански цихлиди, или морски, но там хората имат възможности да си ги позволят. Могат да си позволят и много добри растителни аквариуми, но за жалост там тенденциите са други и повече като че ли наблягат на морските. Както и да е, разходи се из магазините и виж какво се продава. Ако искаш да имаш по-големи продажби на риби с относително ниска цена - внасяй такива и ги развъждай. Ако искаш да печелиш пак толкова, но от редки или скъпи риби, тогава проучи за какво най-често се организира внос. Внеси такива, развъди ги, запази линиите чисти и продавай. Както вече казах, обаче, в този случай ще разчиташ на поръчки от акваристи от форумите и/или от такива, които имат трайно и сериозно отношение към хобито и са склонни да си плащат за това. :)

Е, толкоз от мен. Ако съм бил полезен с нещо, радвам се. Ако нещо не е в ред, модераторите да ми изтрият поста :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

kavdanski

Добра логика.
Напълно съм съгласен  *DRINK*

sVGNsali

Здравейте.

Първо адмирации, за намерението на колега kavdanski.

Второ, предварително се извинявам, че се намесвам, може би некомпетентно, но да споделя - лично аз, съм много запален по галактическо данио (микрорасбора галакси). Бих се радвал, някой да спомогне за разпространението на тази рибка и съответно за редуциране на цената и (около 5 лв/бр. на дребно). Тогава доста хора ще могат да си позволят някакъв сериозен пасаж (70-80 рибки). Малки и приятни рибки са това и мисля, че който ги види на живо, ще ги хареса на мига.
От скромният си опит, натрупан из аква магазини, мога да кажа, че не се среща често.

А на колегата kavdanski му желая успех в това начинание, и дано да запази аквариста в себе си, от хищника търговец (макар че тогава едва ли ще просперира от към пари). Бих се радвал ако подхване нещо сериозно, и има възможност за посещения - къде от интерес, къде от любопитство. Мечтая си за магазин само за рибки, разделен подходящо, с много аквариуми и рибки.
И осигурени нормални условия, а не като в неделният пазар Димитровград - посетих го пред 2 седмици, и да ви кажа се отвратих. Не съм сигурен кой е животното - двуногите или другите..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

suntsu69

Цитат на: sevginsali - 12.12.2013 15:22
Здравейте.

Първо адмирации, за намерението на колега kavdanski.

Второ, предварително се извинявам, че се намесвам, може би некомпетентно, но да споделя - лично аз, съм много запален по галактическо данио (микрорасбора галакси). Бих се радвал, някой да спомогне за разпространението на тази рибка и съответно за редуциране на цената и (около 5 лв/бр. на дребно). А на колегата kavdanski му желая успех в това начинание, и дано да запази аквариста в себе си, от хищника търговец (макар че тогава едва ли ще просперира от към пари).

Ей този комунизъм и след 100 години ще мори България. Никой не уважава труда и риска, всеки вика - искам, полага ми се. 5лв била страшна цена, търговците - хищници.
Преди години писах тук - ако не са "хищниците" - ще си разменяте гупа "владайска превъзходна" с 2 чупки в гръбнака. За да съществува пазар, от него трябва да се печели. С риби по 50ст няма как да стане.

sVGNsali

Уважаеми колега.
Мисля,за напълно неподходящо заяждането Ви.
Какво лошо има в това, един любител на акваристиката да иска по достъпна цена за рибки?
Къде съм казал - всеки вика - искам, полага ми се? Опазил ме всевишният от такова нещо. Говорите си глупсоти и само отнемате от ценото врем на колегите. Защо не си избиете комплексите на Л.С.?
Не виждам нищо лошо в това което съм казал - и да, търговеца е хищник, за това че когато влезе в магазина младо семейство с малко дете и каже че иска рибки за да радва детето, онзи хищника му дава 12 парчета - скаларии, неони, молинезии, сомове, гупи и бети и казва - СУПЕР ИЗБОР НАПРАВИ ДРУЖЕ! И при смърта на всяко детето с неразбиращи очи пита: Защо?
Не са хищници, търговци като wwlado, които отказват да пращат рибки в студа, защото са акваристи. Аз това визирах.
Не съм и искал рибки от 50 ст. - такива и нямам. Просто визирах, че мечтата ми от пасаж от 100 рибки на цена по 5 лв е трудно постижима..
И още веднъж пожелавам НА колегата kavdanski, да пази себе си от жищника.
И тук има хора, които търсят, място за заяждане.. но няма как. Комунизъм било..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

hunter

Като се намесят парите и нещата стават страшни :-D Аз също съм на мнение, че със стотинки не става работата. Темата много се изметна но само искам да вметна. Леле как го написах *ROFL* Значи този който отива в магазина казва примерно този продава скъпо. Ама не е така. Никой не пита собственика колко ток плаща за филтри нагреватели лампи и тн. Никой не пита колко вода харчи, никой не си задава въпроса, че тези риби искат храна. И никой не си задава въпроса как си е скъсал задника да развъжда(ако са негово дело). Така, че е нормално нещо да е скъпо. Не може със 50стинки на бройка да си избиеш разход и да си на печалба. Аз така мисля, не се изразих май много правилно но ме мързи да се обяснявам.

sVGNsali

Аз се извинявам на всички, щом и колегата hunter се хвана за парите. Никъде не съм се оплакал от цената, а само си пожелах по достъпна.
Явно проблема е в моя словоред.
Моля за извинени на всички, които са се захванали само за частта с 5те лева.
За хищника не се извинявам, защото е истина. Проверена лично от мен и щерката.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

hunter

Цитат на: sevginsali - 12.12.2013 16:11
Аз се извинявам на всички, щом и колегата hunter се хвана за парите. Никъде не съм се оплакал от цената, а само си пожелах по достъпна.
Явно проблема е в моя словоред.
Моля за извинени на всички, които са се захванали само за частта с 5те лева.
За хищника не се извинявам, защото е истина. Проверена лично от мен и щерката.
Аз нито съм се засегнал нито съм се захванал 5кинта са добра цена за рибок но зависи какъв. Темата е обширна. Друг е въпроса, че и повечето по магазините са некомпетентни прекупвачи. Но се отстранихме много от основния замисъл на самата тема.

Ivan_S

Ако хората имат средства, цената няма толкова да ги притеснява и ще има реален пазар. В момента хобито е скъпо, не защото рибите, растенията, аквариумите и всичко останало са скъпи, а защото хората нямат пари да си плащат за тях. Сега, злоупотреби с цените и некоректни търговци винаги е имало и ще има, абстрахираме се от това, но и hunter е прав, прав е и sevginsali. Търговецът не иска много като иска 5 лв. за риба, просто купувачът не винаги има, за да ги даде. Дайте да гледаме и от тази гледна точка. Пък, ако някой внесе, развъди и предложи на пазара голямо количество от дадена риба, която е и търсена в дългосрочен план цената й ще падне. Именно голямото търсене на нещо държи висока неговата цена, за това не може и да се очакват чудеса, че като има голям внос или масово развъждане на най-търсените риби, цената задължително ще падне. Аз и за това в предния ми пост писах, че ако kavdanski ще се хваща с тази работа, трябва да проучи търсенето и да осигури адекватно на него предлагане. Не става по обратния начин - видиш ли много ме кефят тези риби Х, скъпи са и ще почна да ги внасям. ОК, но така ще си останат само при вносителя, защото няма кой да ги купи, не че не са толкова хубави, за колкото ги счита вносителя или развъдчика. Така пазар не се създава. За налагането на един "продукт" по този начин трябва голяма рекламна машина, нещо което не е във фокуса на акваристиката. На този етап мисля, че са масово продаваеми риби до около 5-6 лв., както и значително по-малки количества по-скъпи риби, които се поръчват от акваристи над средното любителско ниво и за които се орагнизира понякога специален внос. Това е виждането ми за реалността в България и това препоръчвам на kavdanski да анализира. Действително му оспамихме темата, дано успее да отдели полезното от нея :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

kavdanski

В крайна сметка,връщайки се на основната тема..
Според мен първоначално е добре да се почне с масово продаващите се рибки,като няколко вида гупи,няколко вида златни рибки и сомчета няколко вида.
Когато ситуацята се успокой и потръгне бизнеса,леко по леко се преминава към повече акви и с по различи видове риби.
Както в началото на всеки бизнес-бавно и славно се стига далече.

hunter

Ето все пак бяхме полезни щом колегата взе решение и отся   *THUMBS UP*

sVGNsali

Цитат на: kavdanski - 12.12.2013 16:51
В крайна сметка,връщайки се на основната тема..
Според мен първоначално е добре да се почне с масово продаващите се рибки,като няколко вида гупи,няколко вида златни рибки и сомчета няколко вида.
Когато ситуацята се успокой и потръгне бизнеса,леко по леко се преминава към повече акви и с по различи видове риби.
Както в началото на всеки бизнес-бавно и славно се стига далече.

+1 и от мен колега. Макар, че аз не ги харесвам гупите, а и златните в последствие разлюбих, признавам че всеки "новак", влизайки в такъв магазин подсъзнателно търси такива рибки. Това на първо четене. А после или се развива напред или се отказва  :-D.
Предполагам материално-техническата обезпеченост си я уредил (помещения, локация, оборудване, захранване)
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

kavdanski

Помещението за развъдника го има,аквариумите повечето също са поръчани и направени.Чакаме още 6 ,200 литрови и две вани по 500 литра,да станат готови.Остана ми да направя рафтовете където да сложа новите аквариуми и нови риби.Поръчани са също 100 бройки сини и червени московски гупи и така.
За сега разполагам с 50 сини,70 червени московски гупи,30тина анцитруси и 20тина дискуса.
Като станат готови новите съдове ще закупиме още много риби,точно за това е тази тема,за да определя какво точно да пазарувам.

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

42665

Публикации: 1
Прегледи: 1828

20075

Публикации: 1
Прегледи: 2825

900

Започната от niki__s


Публикации: 46
Прегледи: 16470

19007

Публикации: 2
Прегледи: 1508

37592

Публикации: 7
Прегледи: 3441