• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 17:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Книга за акваскейпинг на Oliver Knott/ Chris Lukhaup

Започната от cantiga, 02.07.2013 22:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cantiga

Малко впечатления от новата книга на Oliver Knott и Chris Likhaup Aquascaping- Aquarienlandschaften gestalten; 2013 Graefe und Unzer Verlag, Muenchen.

Наскоро се отдаде възможност да я заема и разгледам. На 288 страници са представени 30 аквариума и тяхното създаване, всеки един с обем между 10 и 275 литра. Всяка глава започва с кратка информация за идеята на аквариума, следва какво ни е необходимо, нареждане стъпка по стъпка и информация за растенията, животните и необходимите грижи, всичко това с богат снимков материал. В книгата отново се подчертава необходимостта от внимателен подбор на растения и хардскейп за малки аквариуми, целта винаги е да се създаде илюзия за много по-голям обем.
Често се дават съвети за подръжката на аквариума, ето някои от тях:
1. При аквариуми без капак да не се долива вода, а редовните смени да се правят с чешмяна вода, смесена с осмозна. По този начин съдържанието на соли не се покачва драстично с времето (нещо, което и аз най-сетне започнах да правя).
2. При постригване на мъхове да се изключи филтъра, 10 минути след като сме приключили  да се засмучат с маркуче утаените части от растението и филтъра да се пусне отново. При килимните процедурата е същата, но отрязаните растения изплуват и се събират с кепче от повърхността.
3. Честа практика при засаждане на растенията е техните стъбла да се отрежат в основата (няколко сантиметра над коренището). Не се притеснявайте, това няма да им навреди. Оформянето на скейпа и засаждането на растенията се прави най-лесно на сухо, т.е. без вода, тя се налива едва накрая.  При това растенията се държат влажни с пулверизатор.
4. Сифонирането дори на по-гъсто залесени аквариуми е възможно с така наречената камбанка. Тя представлява най-общо фаза с по-голям диаметър в края на маркучето ни за сифониране.
5. При отворени аквариуми винаги се дава възможност за добавяне на пълзящи стайни растения около аквариума. Веднъж пуснали корени във водата, те са чудесен филтър за нитрати и фосфати. От друга страна те са и допълнителен декоративен елемент.
6. Не минава и без припомняне на златното сечение – разделяме дъното на три еднакви части по вертикалата и по хоризонталата, местата на пресичане на линийте са подходящи за поставяне на голям камък, растение и т.н. (в една друга книга бях гледал още сечения, но тук са спестени).
7. Отбелязва се, че хранителна подложка е необходима само при използването на пясък, при аквасойл това е излишно (темата я имахме наскоро и тук).
В края на книгата има малка глава за химия, техника и подръжка. Там от полза е таблицата за съдържание на ЦО2 според пх и твърдост на водата.

Ето и примерния план за подръжка, даден там (общо взето е ясен, но все пак).
В първите 3 седмици след старта:
-осветлението се настройва на максимално 8 часа;
-частична смяна на вода на всеки 3 дена - за аквариуми с пясък 30%, при аквасойл 50%;
-веднъж седмично отстраняване на пожълтели или умиращи листа;
-веднъж седмично почистване на стъклата;
-ежедневно контролиране на техниката;
След 3-тата седмица:
-веднъж седмично частична смяна на вода – 30%;
-ежедневно или ежеседмично торене на растенията (за предпочитане първото);
-точка 3-5 от по-горе;
-постригване на растенията според растежа;
-при нужда почистване на филтъра;
Сега вече нищо не може да ни спре да правим аквариуми като бате Кнот.  :-D
Като гледам така, няма нещо, което да не ни е ясно, ама тя книгата е за хора, откриващи хобито и с интерес към акваскейп. За сметка на това снимките са хубави.  
Поздрав!
Светослав

anasarka

Книгата най-вероятно е занимателна и интересна, все пак я е писал няколко години :-D
В UKAPS-а броят оставащите дни докато излезе на английски все едно е нова година *JOKINGLY*
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

zariio

Аз бих си я взел.Така на хартия снимките съм сигурен че ще са много по-готини.
По т.1 ме гложди една мисъл,не е ли същото да доливаме осмозна вода когато нивото спадне?Питам щото особено сега лятото при мен на открит аквариум водата си спада по-бързо отколкото е предвиденото време за смяна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Nikiengi

Цитат на: zariio - 03.07.2013 08:27
Аз бих си я взел.Така на хартия снимките съм сигурен че ще са много по-готини.
По т.1 ме гложди една мисъл,не е ли същото да доливаме осмозна вода когато нивото спадне?Питам щото особено сега лятото при мен на открит аквариум водата си спада по-бързо отколкото е предвиденото време за смяна.

На третия ден вече се е изпарила 5-6 л. вода и аз доливам с осмозна, иначе трябва да сменям вода на всеки 3 дни  =-O, а нямам толкова време.

anasarka

Дали ще долееш смес осмозна с чешмяна или само осмозна не би трябвало да е толкова важно, освен ако аквариума е 10-тина литра и се изпари 1/3 от водата :-D. Или просто сложи стъклен капак :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Nikiengi

Цитат на: anasarka - 03.07.2013 09:10
Или просто сложи стъклен капак :-)

Тогава температурата се качва на 31-32 оС, просто не е вариант, зимата може, ама лятото ...!  :-)

cantiga

Очевидно при отворени аквариуми използването на осмозна вода е много препоръчително.
И аз не виждам проблем да се долива, доколкото се касае за осмозна вода. А  използвате ли при смяната на вода след това осмозна с чешмяна, или в този случай тя отпада напълно, т.е. става доливане с осмозна и смени с чешмяна? Питам, защото и аз имам много силно повърхностно изпаряване и се чудя как точно да процедирам. Предполагам, че никой не използва уред за измерване на електропроводимостта.
Изобщо, цялото упражнение е с цел запазване на  параметри като твърдост и електропроводимост константни, убеден съм, че са възможни различни подходи.
Поздрав!
Светослав

anasarka

Цитат на: Nikiengi - 03.07.2013 09:34
Тогава температурата се качва на 31-32 оС, просто не е вариант, зимата може, ама лятото ...!  :-)
Аз съм със стъклен капак, отгоре капак с лампи, нямам климатик, навънка лятото стига 40С, а аквариума ми рядко е надвишавал 28-29С. Зависи какви температури има в стаята, Зарио да си прецени, може или не спрямо неговите условия. :-) Иначе ако трябва да е стриктен е по-добре с дестилирана да долива.

niky

h__p://pdf4de.com/aquascaping-aquarienlandschaften-gestalten-gu-tier-spezial/

Някой ако има премиум акаунт, да помогне на съфорумниците моля

Similar topics (5)

40764

Започната от Miroo

Публикации: 9
Прегледи: 4348

1829

Публикации: 25
Прегледи: 14932

3318