• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 04:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво мислите за АСТА

Започната от Peza, 31.01.2012 18:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peza

31.01.2012 18:54 Last Edit: 01.02.2012 09:13 by Peza
Интересно ми е да чуя мнението ви за това споразумение (АСТА). Инфото е доста оскъдно какво представлява точно то, но има някои доста притеснителни моменти за които се говори, като ограничаване на свободата на словото онлайн например, покрай опитите за борба с пиратството в мрежата. Аз лично още се въздържам да имам мнение по въпроса и ако има хора по-подробно запознати с какво представлява ще ми е интересно да споделят.

Edit:
Ще добавя няколко линка които чета и аз в момента, но това са линкове на блогъри взети от тук от там и всеки сам преценява дали са слухове, верноста на съжденията и тем подобни.

Блог на Григор Гачев
Блог на Боян Юруков
Блог на Нели Огнянова

Edit:
Tъй като вече си изградих мнение, публикувам едно филмче за англоговорящите и адрес на който може поне да се подпише петиция против.



Петиция против АСТА до Европарламента

Също така на 11.02.2012 има организирано протестно шествие в София. Начален час 11:00 пред НДК.
В Zamunda има списък на имелйте на българските Евродепутати и тяхната позиция. Ако на някой не му се мръзне навън може да протестира и по този начин, с мейл до тях.

П.П. Съжалявам ако натрапвам нещо, но мисля че всички ние, най-малкото като ползващи този форум сме преки потърпевщи от този "АКТ"а.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

ivotri

По-скоро против. Само гледат как да изкопчат повече пари от хората. Всички торенти ще станат платени и пак ние ще сме ущететени.

ddimitrov

Нещата с ACTA са както много сложни така и много прости в същото време. Ще обясня на кратко защо са прости, понеже в сложната част ще се наложи и консултация с юрист и то не един. Без и капка съмнение Интернет в последните 10-тина години се превърна в феномен който едва ли може да се сравни с нещо друго до момента. Едно от най-феноменалните му неща са възможността всеки да изяви мнението си свободно и да създаде нещо свободно. Това действие за което навлизат два термина "проактивен" и "креативен". Интернет се превърна в огромна медия с неограничени възможности в която създателите сме всички ние. Целта на всички правителства обаче е такива свободи да няма, те са прекалено опасни за тях. Частния медиен бизнес пък в тази си насока се чувства ощетен защото не може да противодейства по никакъв начин. Например: днес премятам всички канали на кабеларката (стария тип медия) и по тях няма нищо интересно. Влизам обаче в мрежата и чета 10 блога с различни мнение и анализи от събитията за деня. Пускам си youtube или народния vbox и гледам няколко кратки клипа от някоя зимна хижа, море, планина, затънали коли по пътя във виелицата. И странно, вярвам повече на тези неща отколкото на новините на btv. Е това познайте на кого се харесва, дали на правителството или на медийния бизнес?

ACTA сама по себе си е само капка в една цялостна стратегия за следене и контролиране на народите и масите. Ето пример със ситуацията унас. Преди няколко години се заговори за следене на трафичните данни. Няколко малки протеста, всеки каза спокойно 'аз нямам какво да крия' и не се засегна. Прокараха си закона, вече е факт. Доставчиците вече следят трафика, имам системите за това. След ACTA не само ще следят, но сега вече ще могат да ти проверяват и техниката за съдържание и да те наказват. До тук имаме - знаят къде ползваш мрежата, къде се намира телефона ти, с кого говориш. Сега ще имат право и да видят каква информация имаш. Следващата стъпка която повярвайте ще стане - замяна на винетките с GPS система която да намали винетната такса като пресмята разстоянията който изминеш - опала, позиция на автомобила. От тук нататъка ставаш собственост на държавата си. А като се прибави и корупцията унас? За кого и за какво ще се използват тези данни и закони. Но това е само едно мое лично опасение и поглед върху България, не в световен мащаб.
www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

ivotri

Прав си , но не ми се разсъждаваше толкова точно сега :-)

Peza

Мен много ме озадъчава цялата тази секретност около документа, по-скоро притеснява. Ако наистина потребителите бяхме толкова добре защитени колкото твърдят застъпниците му, щеше да е обществено достояние. А така е малко ... как да кажа ... как да изградиш мнение за нещо което не си виждал и да се довериш на корпорацията/циите която го е писала/ли че не е в твой ущърб, да не говорим за управниците които го прокарват.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

ddimitrov

Няма публичност вярно е. Как да има? В момента ГЕРБ е единственото медиино правилтество което всяка вечер е в новините. С какво обаче е там? С буквално казано селските изцепки на Бойко. Народа обаче и това си харесва и му стига. Тази сутрин гледах една статистика, доверието в него е още по-голямо. Значи прост народ дай му сеир, какво ще го занимаваш да се мори със сложни неща като 'интирнет', медии и т.н. Още повече народ който масово е на мнението: 'ми те ще си направят и без друго както искат политиците, аз кво да мръзна по улиците да протестирам'.
Вчера гледах една презентация на TED по въпросите за SOPA и PIPA. Направи ми впечатление какво каза на края. Той казва така на публиката: вие имате какво да направите. Обадете се на вашия сенатор и му припомнете, че вие сте гласували за него и му кажете, че не сте съгласни с тези закони.
www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

totishish

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F69dp54.jpg&hash=eeb022f5c703c4d58a790e435db73d9fcc49ff73
При евентуално приемане на закона ACTA, държавата ще има ПЪЛНИЯТ достъп до вашият ЛИЧЕН компютър!
Което означва, че ще може да следи ЕМЕЙЛИТЕ ВИ, СКАЙПОВЕТЕ ВИ! ФЕЙСБУЦИТЕ ВИ! И ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИТЕ!
Забелeжете другото!
При евнтуално сваляне на ЕДНО файлче БЕЗ ОРЕДЕНИ АВТОРСКИ ПРАВА, като разна песничка, филмче или СНИМКА, Вие ставате МАТЕРИАЛНО ОТГОВОРЕН, тоест МОЖЕ ДА ВИ ОСЪДЯТ и да ВИ ВКАРАТ В... ЗАТВОР!
Помислете, дали искате това да се случи!
ЕТО КЛИП !!!
http://gledaiklipove.com/3540/acta/


easternalien

Няма по-големи дупедавци от тези в нашата държава!!

Peza

Цитат на: totishish - 02.02.2012 09:33
При евнтуално сваляне на ЕДНО файлче БЕЗ ОРЕДЕНИ АВТОРСКИ ПРАВА, като разна песничка, филмче или СНИМКА, Вие ставате МАТЕРИАЛНО ОТГОВОРЕН, тоест МОЖЕ ДА ВИ ОСЪДЯТ и да ВИ ВКАРАТ В... ЗАТВОР!
Помислете, дали искате това да се случи!

Ще добавя нещо от изключително значение:
Ако ви заподозрът в преитежание или разпространение на на нещо без уредени авторски права (това на практика е всичко) имат задължението да изземат всички носители на информацията. НО ако се докаже, че сте невинен НЕ ВИ ДЪЛЖАТ НИКАКВА КОМПЕНСАЦИЯ. Това ако не е своеволие и то законно здраве му кажи.

Няма да изпадам в подробности каква нелоялна конкуренция отваря това и какви подмолни похвати ще се използват, но ето един пример. Ваш конкурент ви набеждава в "пиратство", идват и ви вземат всичките компютри от фирмата ( те са длъжни да го направят), след което 6 месеца тече експетиза и процедури на обжалване. Доказват че сте невинен. НО през това време вашият конкурент работи а вие седите и чакате или нашивате средства за ново оборудване за да не сте аут от пазара. И на всичкото от горе не можете да търсите неустойки за пропуснати ползи от когото и да било, при доказано че сте притежател на законно придобит софт и уредени авторски права (т.е. сте изряден) ...

Edit:
Цитат на: totishish - 02.02.2012 09:33
При евнтуално сваляне на ЕДНО файлче БЕЗ ОРЕДЕНИ АВТОРСКИ ПРАВА, като разна песничка, филмче или СНИМКА, Вие ставате МАТЕРИАЛНО ОТГОВОРЕН, тоест МОЖЕ ДА ВИ ОСЪДЯТ и да ВИ ВКАРАТ В... ЗАТВОР!

Нещата стигат и по-далеч. Самото посещение на сайт/форум където има такива "файлчета" и ползването им (в случея гледането на клип слушането на музика от там) вече ще се води криминално деяние, без да се налага да го теглите. (Някой може ли да гарантира че тук в този форум всички споделени клипчета "как се прави" и тем подобни (какво слушате в момента в лафче) са с уредени авторски права ... а познайте какво следва за форума и админите му и от части и за нас, членовете му, или е по-правилно да кажа съучастниците му)

Еdit:
Така и така съм почнал ... да разясня и това:
Цитат на: totishish - 02.02.2012 09:33
При евентуално приемане на закона ACTA, държавата ще има ПЪЛНИЯТ достъп до вашият ЛИЧЕН компютър!
Това ще става чрез Интернет доставчикът ви. Всички доставчици ще следят, а всички ползватели ще бъдат следени. Нещо повече, доставчиците ще са задължени да предоставят цялата информация за потребител на частни лица/компании/корпорации (т.е. не държавни органи) при поискване от тях, при подозрения за "пиратство" (а това в смисъла на АСТА е много, много обширно понятие).
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

totishish

Ми то има два варянта или да спрем нета и да имаме компютри или хващаме компа и в кофата че то компютър без почти занищо не става
или пък всички които притежават компютри с нет да ги вкарат в затвора маи маи же ни стане тесничко а?

Peza

Цитат на: totishish - 02.02.2012 11:28
... или пък всички които притежават компютри с нет да ги вкарат в затвора маи маи же ни стане тесничко а?

И за това е помислено. Ще се плаща обезщетение на праводържателя, като отново той определя какво и колко ... без граници и без лимит ... някакви рамки.
Баси ... тук дори за непредумишлено убийство има "таван" на обещетението (казвам го от горчив собствен опит)... но за теглене на mp3 (например) НЕ !
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

nikolaytoshev

АСТА е пълно нарушение на човешките права,
но каквото и да си пишем ний сега,
депутатите ще решават, нали така?
Затова да си приготвим вазелина във ръка,
за да им го "сложим" след приемането на АСТА във г...

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F141qcjo.jpg&hash=27bfc50c2df967b673f399ac3f673424fb8895cd

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2mzgmfb.jpg&hash=be88473fab1ee69f1ddd8b8d166e04535e2e9c84

Асен Евгениев

Цитат на: Peza - 02.02.2012 10:22
Самото посещение на сайт/форум където има такива "файлчета" и ползването им (в случея гледането на клип слушането на музика от там) вече ще се води криминално деяние, без да се налага да го теглите. (Някой може ли да гарантира че тук в този форум всички споделени клипчета "как се прави" и тем подобни (какво слушате в момента в лафче) са с уредени авторски права ... а познайте какво следва за форума и админите му и от части и за нас, членовете му, или е по-правилно да кажа съучастниците му)

Че аз вече съм навъртял 500 години пандела /и то защото няма смъртно наказание/. *CRAZY*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

miTko

И ако си купиш диск с музика и я слушаш силно и съседа ти слуша на аванта, ставаш пират!
Какво да мисля... *dontknow*
Разни мои АКВАРИУМИ 

ivotri

Трябва ако го приемат да има протести. ПРОТЕСТИ за всичко което сме ущетени, срещу високите цени, ниските заплати, високите цени на услугите Гсм, интернет и винетни такси, безработицата. Ние сме овце и си мълчим и си траем за това сме на този хал.

Similar topics (5)

37048

Публикации: 9
Прегледи: 6504

7448

Публикации: 93
Прегледи: 34316

3110

Публикации: 73
Прегледи: 27304

33482

Публикации: 1585
Прегледи: 323778