• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 02:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Живот без жлъчка

Започната от totishish, 27.01.2013 15:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

totishish

Колеги предстои ми операция за премахване на жлъчката и искам да разбера дали има колеги на които са им махнали жлъчката интересува ме как и дали водят нормален живот и дали има проблеми от това че нямат въпросния орган. Аз съм човек роден за храната обожавам да готвя, ям, и всичко свързано с храната. Дали хората без жлъчка приемат някакви ензими каква диета спазват и дали и мат проблеми със приемането на храни които не са позволени.Къде,как и за колко пари е направена лапароскопската операция и как е протекло възстановяването след нея.
Обръщам се към колеги които в действителност са се сблъсквали с този вит проблеми. В интернет има какви ли не глупости по въпроса за това искам съвети именно от такива колеги.
Благодаря.  *privet*

Caxapa

Лично не, но една позната/майка на мой познат/ бе оперирана и в началото докато бе в болницата бе  като /парцал/ но тя обичаше да драматизира нещата. Сега е направо в завидно положение. Преди беше като кука слаба а сега си е нормално и в пропорции. Колкото до диета е спазвала в началото но предвид "постояноста" в някакъв режим не вярвам сега да го спазва така стриктно. Е, има храни които трябва да се избягват вовеки и трябва да се примириш с това. Оперираха  я във Винаноещад /близко до Виена/

a__andreew

Здравей колега, не се притеснявай дядо ми беше без жлъчка и доживя 83 години. Не спазваше някакви специални диети и по жизнен човек аз не познавам. До колкото си спомням не трябваше да яде люто, да ама не - храната ,която готвеше си беше люта. Така , че не се притеснявай щом се налага на тази интервенция е за твое добро.  Относно ензими и лекарства не е вземал.

zlatna ribka

Здравей,баща ми е опериран в гр. Лом лекаря който го оперира е  д-р Пламен Цеков! По между другото имат много добър операционен блок!Въпреки че сме от областен град смея да кажа ,че операционният им блок е в пъти по-добър! Не сме плащали за самата операция ,беше преди 3-4 години,но знам че е някъде около 1000лв.  тук в София ( бях проучила всички специалисти)   Отворите са 3 или 4 в зависимост вече от разположението на жлъчката,при баща ми бяха 4 ,1 за дренажа и другите 3 за самата операция! Не се плаши ,възстановяването е бързо,диетата която ще трябва да спазваш в първите 6 месеца е по-строга . Основно картофи и ориз,но най-добре лекарите да ти кажат с какво да се храниш. Мога да ти кажа,че вече си яде почти всичко,без люто и пикантно! Това се сещам  :-)
Желая ти успех и бързо възстановяване ;-)
"Разликата между приятелството и любовта е... доколко можете да се нараните един друг."

totishish

Именно аз за това искам мнения от вас защото лекарите до сега ми забраниха абсолютно всичко освен картофи и ориз. До тук много добре но понеже ччета в интернет че има доста усложнения след премахването на жлачката като диабет и рак на дебелото черво
.

zlatna ribka

За пръв път чувам за такива възможни усложнения, *dontknow*бих ти препоръчала да спреш да четеш по форумите,иначе ще се побъркаш от притеснения още преди да е дошъл момента на операцията :-| Доколкото аз знам единственото което е ,че след премахването на жлъчката -черният дроб поема нейната функция ,затова и диетата е по-строга пърженото е изключено,поне първата година! Сега баща ми се храни нормално,той сам установи от кои храни не се чувства добре и ги избягва! Води си пълноценен живот -не се притеснявай излишно!
Стискам ти палци за една успешна операция и бързо възстановяване! *THUMBS UP*
"Разликата между приятелството и любовта е... доколко можете да се нараните един друг."

Caxapa

Да не повтарям златната риПка но така плашеха и моята позната тук в Австрия. Нищо пържено,  люто и подобни неща. Строга диета и едва ли не  на режим...часово хранене. Като е посетих  след операцията едва не се разплака, че е "половин човек". Сега се е оперила  и е като "бригантина" макар да си спестявам по-нататъшните изказвания, но жената видимо се подобри и сега е във видимо добро здраве.
Като заключение бих искал само да добавя, че е много важно вътрешната нагласа и дух  на всеки един, независимо  от какво страда.  И аз съм  малко "чорав"-недоскив но не се предавам и си карам така  *DRINK*. Другите болести ако ги изредя, ще ме пенсионират преди да съм се родил още /тук вече само с ВИНО се оправя работата  :-D

zapleska

червено вино + проблемна жлъчка =  :-!
Не се чудете, НЕГРАМОТНА съм m/

getsata73

Цитат на: totishish - 28.01.2013 00:49
Именно аз за това искам мнения от вас защото лекарите до сега ми забраниха абсолютно всичко освен картофи и ориз. До тук много добре но понеже ччета в интернет че има доста усложнения след премахването на жлачката като диабет и рак на дебелото черво
.
през 2006 ми я махнаха , защото се беше възпалила така че споко  може и без нея  :-)
в общи линии е това което прочетох по-отгоре ,ако имаш въпроси съм насреща  :-)
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

ToHuK

Колега, махнаха ми я преди 4 години. Пълна с камъни.. на 35 бях. Операцията ми я правиха в 5-та градска, шефа на отделението д-р Близнашки. Както ти казаха и колегите .. първите месеци пазих диета .. бисквити, нищо мазно. На последния контролен преглед попитах доктора дали мога да ям месо. Той ме гледа и ми вика: Е за кво ти правихме операцията, ако не можеш да ядеш? .. и се смее човека ... Та да ти кажа. Сега ям ВСИЧКО (добро прасе съм). Не съм надебелял. Пия.. не често, нормално.. тествам си черния дроб. Как се справя черния ми дроб в тези ситуации .. не искам и да си го представям. Всичко е наред засега. Правих си наскоро профилактичен преглед .. познай - всичко си е ок. Съвета ми е: Яж си, пий ( умерено) и изобщо не го и мисли. Тия дето са ти казали, че е страшно - не е. Не си половин човек. Просто не го мисли.

Similar topics (5)

1410

Публикации: 2
Прегледи: 3057

33847

Публикации: 4
Прегледи: 3037

797

Публикации: 11
Прегледи: 5902

1733

Публикации: 16