• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Инвазия на чуждоземни риби по нашите водоеми

Започната от Caxapa, 26.04.2021 13:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


niky

Тази новина ще зарадва някои рибари, но по принцип внасянето на чужди видове, още повече хищници е с непредвидими последици.
Знаем всички за нилскиия костур, тилапията, някои пускат и пирани, добре че те не издържат на студ :)

Caxapa

 *privet*  С тази цел пуснах тази новина. Да се замислим над  опазването на местните видове и да не допускаме поне в личен план да постъпваме така неразумно.

Деян

Ако има тук колеги рибари то им е ясно, че има една огромна клика спинингисти, които от доста време най-безскрупулно пускат американски костури тук-там из България. Уж в отделни гьолчета и т.н., но е неизбежно тази риба да се пренесе. Процесът вече тече и за съжаление по мое мнение е изпуснат.  :(

Lightning_boy

Изключително важна и отговорна тема е пуснал Сахара. За мен дори трябва да стои на възможно най-видното място във форума.
Гледах репортаж за езеро в щатите, където някой малоумник е пуснал на свобода хипостомуси. Буквално цялото езеро гъмжи от хипостомуси, изчезнали са изключително много видове риби от въпросното езеро, също така растения и водорасли, които преди са допринасяли за развитието на различните видове риби там.
Спомням си, че в наше езеро или някакъв язовир бяха хванали пираня. Сещам се и за река в Китай гъмжаща от шарани, които също са заличили почти всички видове риби в реката.
Законите в тая държава от край време са ала-бала, но е факт, че докато хората не се ограмотят няма как да се оправи всичко това. А както каза колегата Деян по-горе, за съжаление вече е твърде късно и според мен.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

3870

Публикации: 23
Прегледи: 6716

10625

Публикации: 5
Прегледи: 4275

48134

Публикации: 9
Прегледи: 4635

866

Публикации: 13
Прегледи: 5558

37419

Публикации: 30
Прегледи: 11871