• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 13:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Интернет измама

Започната от Seiji, 14.06.2010 16:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Seiji

Едно приятелско семейство решило да си купи кола от интернет.
Намерили много изгодна оферта в германски сайт.
Джентълменът който продава колата се намирал в Англия, но работил в Германия и понеже взел кола от там, но кормилото било от другата страна, искал да се отърве от колата.
Та мен ме хванаха за преводач, да водя кореспонденцията на Английски....

С други думи, някой хакер се радва на телефонният ми номер и електронната ми поща, а на семейството, трите имена, телефон, поща и адрес.

Разбира се, предупредих ги, но лаком гъз, кръв ....
За щастие пари не са пращани.

Освен че ще си сменя номера на телефона, да забравя ли за е-пощата ми?
Трябва ли да уведомя властите или нещо подобно?!

Бесен съм : ) повече на глупаци услуги няма да правя.

NO CARRIER

Ама откраднали са ти телефона или какво? Че го е научил? И какво от това?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dok70

*DRINK* Пий една бе!
Ти пък да не си прати паролата на пощата!
Те личните данни от къде ли не могат да се вземат!?!
8-)
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Seiji

Цитат на: NO CARRIER - 14.06.2010 16:29
Ама откраднали са ти телефона или какво? Че го е научил? И какво от това?
Ами знам ли какво може да измислят хакерите.Какви ли не истории се носят в нета.

Измамникът беше много пестелив в кореспонденцията.
Поиска телефони и адреси, за да ги даде на транспортната компания, за да се свържат с нас когато пристигне колата.
Чак когато получих мейл от "компанията" стана ясно, че е измама.

Не знам какво може да се направи с е-поща и телефон, но за всеки случай ще си сменя номера на телефона, и пощата ще премине в поща за спам статут.
Притеснявам се за семейството де, на тях им имат трите имена, телефони, пощи и адрес.

Не знам NO CARRIER, сигурно ме гони параноята, но какво лошо има в това?

dok70, че ще пия една ще пия, даже знам кой ще ме черпи  *DRINK*

NO CARRIER

Най-много да почнат да ви се обаждат, за да ви тормозят да си купите нещо или, че сте спечелили от лотария.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Rendaka

Мани, едно време хакваха системи от телефонните кабинки с електронните телефони, а ся интернет, компютри - луда работа и ти да си дадеш телефонният номер и адреса!!?? За параноя си е, ако бях аз щях да подходя по рецептата на Raven - презкурин три пъти дневно и си на шест!!!

Шегата настрана, но помисли реално какво могат да ти направят с телефонния номер, то аз без да си ми го давал мога да го налучкам и да се представя за телефонната компания, към която си сключил договор и да те попитам за адреса ти, понеже е станала грешка в системата ни и няма да можеш да получаваш фактурите си и ще ти предложа да дойдеш до най - близкият ни офис, или за твоя улеснение, понеже грешката е наша да ни дадеш нужната ни информация по телефона. Ти какво би избрал? Много ясно, че няма да си губиш времето да дойдеш до офиса ни, това може да ти коства време, средства нерви и пр. и така аз вече имам телефона ти и адреса ти, а оттук е много лесно да науча как ти са и трите имена :) Въпрос на време е, но могат много неща да се постигнат с учтивост и мисъл, въпроса е какво печелиш, в случая нищо и не може да се спечели нищо!!!
Не разбирам какво толкова се впрягате на такива работи *dontknow*

Поздрави!!!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

Seiji

Rendaka, ами на един приател, на приател, му бяха регистрирали цяла фирма на негово име и не бяха плащали ДДС в размер над 500 000лв.
Всичко фалшифицирали, подписи и не знам какво още.
Такива неща ми звучаха, като научна фантастика, но се оказаха много реални.
И след този случай ме гони параноята.
Като гледам не се приема добре тази тема, та по-доре я изтрийте :)

tomatomov197

Споко, не се шашкай.  Опасно е само да ти откраднат личната карта, с имейл и телефон не могат да направят нищо.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

piterd

Привет колега Seiji,
Проблем виждам само ако си ползвал телефония си номер за парола или част от парола в ресурсите които ползваш и си се регистрирал с този е-маил. Помисли какво още си им дал като данни. Без паника обаче ;-).  Ако само спама е проблем блокирай адреси и ще ги сведеш до няколко на ден, което е приемливо (имах период когато получавах над 50- 60 на ден).
Иначе такива набези са част от интернета и опират до морал и желание за лесни печалби. Добре е да знем и четем повече за да им противодействаме. И повече трезва мисъл ( обещания за лесни печалби, кракове и скъпи софтуери обикновенно са капани )
Поздрав и умната ;-)

Асен Евгениев

Само не знам кой е тоя, дето ще си купи кола без да я е видял, пипнал, чул как работи
двигателя, покарал и т. н. То бива, бива, ама... Че и пари по пощата пращат. *CRAZY*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

vasso

Нямаш проблеми, особено с пощата. Нея напрактика всеки може да ти я научи. Никой няма да се занимава с хакерство в такива дребни мащаби. Най-важното е да не се подписваш, да не даваш личната си карта за известен период от време на някого, за да провери нещо си. Така например в хотелите твърдо отказвам да дам лична карта. Аз попълвам всичко! :-)

Seiji

akapulko, ами "продавача" обясни, че колата ще се достави, те ще могат да я огледат, да я покарат и т.н. за 5-6 часа, и ако има хареса тогава се плаща.
Обаче в писмото от "доставчика" се иска да се прати цялата сума на техен "агент", който щял да държи паричките на сигурно докато те решавали дали да вземат колата...
Няма значение.
Ще си имам едно на ум за подобни услуги в бъдеще.
Ще ме извините за неуместната тема.

kdravia

Цитат на: Seiji - 15.06.2010 00:07

Обаче в писмото от "доставчика" се иска да се прати цялата сума на техен "агент", който щял да държи паричките на сигурно докато те решавали дали да вземат колата...

Прати парите,па оди ги търси после. *ROFL*
Не ми се вярва още да съществуват такива шарани,но знае ли човек? *CRAZY*
Докато има шарани,ще има и рибари!

Peakone

Не се притеснявай, с 3те имена и телефона няма как да ти регистрират фирма на твое име. Нали трябват номера на лични карти, ЕГН-та и т.н. за такова нещо... както казаха колегите, най-много да те оспамят ;)

Similar topics (5)

50469

Започната от eminem_999

Публикации: 4
Прегледи: 2479

13261

Публикации: 3
Прегледи: 3333

25694

Започната от vasso

Публикации: 19
Прегледи: 8702