• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Щура идея за Aquascape Software

Започната от magutta, 10.03.2009 17:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

magutta

Здравейте колеги!
Седя си аз и гледам Heroes, и си зяпам аквариума чат-пат... и вместо да седна да си правя дипломната, нямате идея какво ми хрумна :)
(за това ми състояние си има дума - procrastination - )

Идеята ми е, да се направи програма, която може динамично да симулира развитието на един залесен аквариум и да извежда картинка. Т.е. в началото указваш какъв ти е хардскейпа, какви условия имаш в аквариума - светлина, наторяване и др, и в последствие нагласяш "часовника" за след "n" дни и получаваш новото развитие на растенията в скейпа.

Реализация:
1. - Подредба на аквариума
      1.1. - Техническо оборудване (размери на аквариума, осветителна техника, филтърни помпи и т.н...) - галерия или формуляр за въвеждане на нужните параметри
      1.2. - Хардскейп (или да се вмъква като готов 3D обект, или да се нарежда от вградена галерия с обекти - камъни, корени, грунд,... )
      1.3. - Растения - указване на размер и вид според галерията (2.) и позиция на поставяне
      ....
2. - Галерия с растения. За всяко растения трябва да могат да се изчислят параметри на растежа:
      2.1. - Посока на растеж:
             2.1.1. - Посока на светлинен източник
             2.1.2. - посока на водно течение
             2.1.3. - дефлектори (обекти, които са на пътя на растението) и то или се удря в тях, или бяга от сянката им. Те са:
                         2.1.3.1. - хардскейп
                         2.1.3.2. - други растения
                         2.1.3.3. - самото растение   
             ...
      2.2. - Скорост на растеж и степен на линеене (издължаване на стъблото и непълно израстване на листата до оптималния им размер) според:
             2.2.1. - Химичния състав на водата
             2.2.2. - характеристики на "основата" (фракция на грунда, глинени топчета или друг тор в корените, дърво, към което е привързано растението,...)
             2.2.3. - състав и сила на светлината, светлинен ден и др...
             2.2.4. - засенчване (от хардскейп, други растения, дълбочина/растояние до лампата)
             ...
       2.3. - Височина на растенията според:
              2.3.1. - скорост на растежа (2.2.)
              2.3.2. - посоката (2.1.)
              2.3.3. - подрязване (т.е. потребителят трябва да може да управлява някакви 3D повърхнини, които "отрязват" или "оформят" растенията)
3. - Полезни съвети (анализ) - да се извежда обобщение кои условия са недостатъчни за някое растение
...


Естествено това означава страшно много труд. Не е просто като да нацъкаш галерия за интериорни решения, а има и много зависимости между отделните фактори. Първо трябва да се измоделират 3D растения за всякакви ситуации или да се измисли алгоритъм за може би фрактално израстване на всеки вид (ах...!). После трябва да се измислят дефлектори за засенчването или Ray-trace алгоритъм ("пази-боже!" както казваше баба ми) от гледна точка на всяко листо към всеки светлинен източник... и накрая се стига до статична визуализация... иначе би могло и до клипче с израстването, но тогава трябва да е предназначен софтуера за ултра-мощни процесори (много изчисления ще паднат при рендването)... Да не говорим, че сянката в различно мътна вода не е с остри ръбове и не е много ясно какво предпочита растението - да се вре в друго растения или да е малко по-на-тъмно, т.е. не е ясно на къде предпочита да расте (Ако сте гледали филмчета за кораловите рифове, там се водят химически войни за територия между коралите. Въпреки че коралите са животни, не е невъзможно и при растенията да го има това явление)...

и така...
идеята е малко утопична - никой няма да се наеме да използва толкова жесток софтуер (който пропорционално на трудната реализация, ще има пропорционална цена), а и къде ще отиде кефа да не знаеш какво правиш, като садиш растенията!? :)

*DRINK*
Ех, наздраве!


Ставам и за бисерите на форума, май!?  *ROFL*
Поне си споделих идеята!

ned68


hristoz

Въртяло ми се и на мен нещо подобно, но като се замислях на дълбоко - направо си е непосилна задача за един човек. Ще е доста сложна програма, а за да се направи добре, ще си трябват и дизайнери и тестери, и всичко останало. А и не съм много сигурен, че има хора, които да знаят и в най-малките детайли всички фактори, които влияят на развитието на аквариума. В най-добрия случай ще се получи нещо като специфичен генератор на фрактали  или някакво усложнено тамагочи.

NO CARRIER

Не само трябват повече програмисти, ами и много консултанти. Трябва статистика  на база практически опит в различни аквариуми и т.н.
Ако се смятат торовете, трябва таблица със съдържанието им.
Ако отчиташ броя на рибките, трябва да имаш таблица с различните видове храна за рибки и, съответно, какви макро и микро елементи съдържат. После коя риба какво ака според зависи какво е яла. И се омотах вече. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

magutta

Определено не е за 1 човек! Може да го прави с години, а за това време технологията се изменя доста...

...и наистина ще напомня за тамагочи, ако е леснодостъпно, ламерски направено и с кофти интерфейс   :-D

а за рибите - аз затова писах "химиче състав на водата" - каквото ядат и акат, то си е константно до някъде, ако не се множат или масово измират... и т.н....

barabata

Според мен проблема е че не си си купила фирмен аквариум. Единственото което трябва да направи днес потребителя е да си включи аквариума към компютъра през USB-то и да си инсталира драйвара от сайта на производителя за съответния модел аквариум.
Ама такива кат мене го духат щото като си правихме аквариумите кой да се сети да слага USB .... Пък то прас със силикона и готово.
Сега и драйвер трябва да си правим ...  *CRAZY*
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

magutta


miTko

Каквото и да симулираш, наживо е друго. Аквариума не е компютър, той живее собствен живот. Бих направил опит с два идентични аквариума, да видя дали ще се развият по един и същ начин, ако се обслужват еднакво, но ме мързи и нямам време...
Разни мои АКВАРИУМИ 

magutta

100% няма 2 еднакви неща в природата! (говоря за живи неедноклетъчни същества).
А идеята за такъв софтуер не е да замести аквариума, а да помогне при измислянето на дизайн.


*DRINK*

Similar topics (5)

41943

Публикации: 6
Прегледи: 2961

18178

Публикации: 20
Прегледи: 6758

1298

Започната от discus


Публикации: 30
Прегледи: 12373

10711

Публикации: 16
Прегледи: 5951

25530

Публикации: 16
Прегледи: 8529