• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

03.07.2025 21:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Най-популярни аквариумни обитатели

Започната от kosturska, 02.05.2011 15:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kosturska

Съфорумци, имам нужда от вашата помощ! Тъй като в момента уча предприемачество, работата ми за тази година е да съставя бизнес план. Идеята ми, разбира се, е свързана с това прекрасно хоби - ферма за всякакви видове риби.
Сега обаче се налага да правя проучвания. Едно от тях е свързано с това какви видове да се отглеждат в измислената ми ферма. Надявам се доста хора да се отзоват на моя "повик" и да ми помогнат да се представя добре на защитата.
На въпроса - кои са най-популярните аквариумни обитатели според вас? Какво искате да виждате по-често на пазара?

Моля, ако темата не е за тук или не е по правилата на форума, да бъде преместена/изтрита. :)
Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща... Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!
Мечо Пух

Zen

тук в Кюстендил най-често се срещат живородките  по някога докарват скаларии,трихогастери,анциструси, колизи, барбуси и др по дребни като 1 вид данио и 1 див неон и това е нещо др. е голяма ряткос , а на въпроса какви бих искал не знам може би по-голяма разновидност на пасажните

Mirobg

Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

trupai

Според мен най-подходящо за измислената ти ферма е да е за дискуси! Дискусите са много харесвани риби, имат много разновидности и държат висока цена на пазара. Гупите са най-популярните рибки, но мисля, че се развъждат прекалено лесно  и не са подходящи за ферма.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

buchkata

Няма по-продаваема аквариумна рибка от златната с всичките й разновидности.Разбира се за развъждането й трябва сериозно пространство.
За да добие цвят даже трябва да се помисли за езерца.

Mirobg

Пример; Подуенския пазар.
На почти всяка маса се продават гупи,а само на две дискуси.
15 маси да продадът х10бр. Гупи =150бр.х1,50=225лв.
2 маси х1 дискус х50лв=100лв.
225>100
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

defilers

Цитат на: Mirobg - 02.05.2011 17:30
Кой не гледа ГУПИ?
Аз не гледам. Въпреки, че е най-разпространената рибка.

Понеже си питал за видове предполагам виртуалната фермата ще има повече от 1 вид. Следователно всички мнения са добри: сложи гупи, златни и дискуси. Едните като количество, другите за качество. Може и някой безгръбначни да включиш, най-разпространената скаридка и най-разпространения полезен или красив охлюв. Не дей да включваш растения, понеже фермата ти не може да е за всичко ... или пък може  :-)

Успех

pachoo

Аз съм инженер и по принцип, като правех курсови и дипломни работи моите доценти много се гледаше икономически изгодна изработка и лесна поддръжка, както и много други критерии, но мисля, че тези двете съвпадат и с една виртуална ферма за рибки.
Поне аз си мисля, че трябва да помислиш за по-евтини рибки, които да се продават на пазара и които се търсят от по малките деца и младежите до 25-30 години. Вземаш предвид и ситуацията в България, че положението ни никак не е розово и обмисляш за огромно количество риби на цена между 1 и 2.5 до 5лв, които имат голяма репродуктивност и минимални грижи. Като идеи мога да ти кажа данио, палеатуси, анцитруси, всички живородки. Идеята е там, че не се изискват особенни грижи за малките и могат да се захранят с обикновенна храна за новородени рибки дори и сварен жълтък(едно яйце на магазина 20ст максимум). Другите, които се сещам и много се търсят на пазара са неоните. Поне аз с такова впечатление съм останал, че се търсят заради това, че плуват в пасаж и стават и за растителни аквариуми.

Надявам се да съм ти помогнал. УСПЕХ!!!

HEPOH

Според мен, напиши произволни имена на латински (по-засукани) и няма какво толкова да се чудиш. Едва ли ще ги знаят  :-)
Търся мъжки Воален Анц. Албинос

kosturska

Благодаря на всички, които изказаха мнение за момента. Ще се радвам да чуя още от съфорумците :)
Определено съм съгласна с всички посочени мнения и съм твърдо решена растенията да не присъстват. Основата на идеята ми е да се правят шарени рибки за зоомагазини и в доста по-тесен кръг някаква/и селекция/и. Дискусите и живородките, а мисля и неоните са задължителни обитатели на виртуалната ми ферма. Повече се интересувах например от харацидите, килитата, лабиринтовите и сомчетата кои биха били успешни за задачата.
Много ви благодаря, ще почерпя по една виртуална рибка всички  :-[
Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща... Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!
Мечо Пух

stilista

А защо не препишеш и този път(шегувам се) *ROFL*
Според мен вървиш по грешен път с тея идеи които ти дават колегите да е за гупи.
Като говорим за ферми ...дискусите и златните са добра идея,но още по добра е да направиш ферма за 'трофеуси'цихлиди от ез.Танганайка.Това са устомътещи цихлиди които имат добра продажна цена и са насочени към ценители(както и дискусите)което определя пазар с по високи доходи.Като заключение ще спомена че има такива ферми в България ,както и много други държави.
Каквото и да избереш ти пожелавам успех в начинанието!
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

камен чочев

Това, което наистина липсва на нашия пазар, държи наистина високи цени, има голям потенциал и естетически превъзхожда всичко изброено до тук ( това е мое мнение ), са соленоводните обитатели - корали, риби, които могат да се развъждат в изкуствени условия, безгръбначни и т.н. Виртуалната инвестиция наистина ще е голяма, но освен БГ пазара, може да се развива и целия европейски пазар.

Асен Евгениев

Цитат на: kosturska - 02.05.2011 15:55
кои са най-популярните аквариумни обитатели според вас?
А защо са ти най-популярните? Пазарът бъка от тях, на кого ще ги продаваш? Има
много голяма вероятност фермата да фалира скоропостижно. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

raiko

Цитат на: Mirobg - 02.05.2011 18:18
Пример; Подуенския пазар.
На почти всяка маса се продават гупи,а само на две дискуси.
15 маси да продадът х10бр. Гупи =150бр.х1,50=225лв.
2 маси х1 дискус х50лв=100лв.
225>100
*THUMBS UP*
Бутиковите видове риби изискват голяма инвестиция, много обеми(аквариуми) и това естествено ги оскъпява. Съответно продажбата им на българския пазар е много ограничена. В България средната акваристична култура е ниска( съответно и покупателната способност на населението). Това е основната причина ако решиш да отглеждаш риби в измислената си ферма да се ориентираш към по-евтините и масови видове!

ПП. Отглеждал съм и дискуси и гупи и златни рибки. :duvar:

Similar topics (4)

2702

Публикации: 104
Прегледи: 35690

53575

Публикации: 0
Прегледи: 2132

3636

Публикации: 6
Прегледи: 3589

40363