• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 02:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Дано нямате висше образование...

Започната от jodeci, 16.11.2009 23:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

Мда...
14 годишни деца щом мислят така- има надежда значи *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

jodeci

Цитат на: Raven - 17.11.2009 22:47
Мда...
А дано, ама не би.... *NO*
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

barabata

Работата е малко сложна ...

Какво представлява процеса на учене. Дават ти някаква информация, дават ти описание на задачката и какво трябва да направиш или да намериш отговора на задачката. В първи клас информацията необходима за решаването на задачката и описанието са едно до друго , във 2-3 и т.н. класове започват да се отдалечават местата им и задачките започват да стават все по-сложни.
След това нещата стават като Урок от няколко страници и задачи след това. Постепенно се стига до това че трябва да знаеш цели глави от уроци за да може да се справиш със задачките. Във университета вече ти казват " ... теорията може да намерите в библиотеката в книга Номер ххххххххх от еди кой си автор ..." и накрая за дипломата даже и не ти казват откъде да си търсиш информацията.

Това е цялата идея - да може да се оправяш какъвто и да е проблем като си в състояние сам да си намираш нужната информация и сам да стигнеш до решението на проблема/задачката. Тук много се бърка с това че се търси готовото решение на задачката , а не сам да стигнеш до крайният отговор. Интернет и компютрите са хубаво нещо , но като ти дадат за задачка да напишеш доклад/реферат/лекция на някаква тема ти трябва да потърсиш информация за това за което ще пишеш и сам да си го напишеш , а не да търсиш кой вече е писал по този въпрос и ти като папагалче да го повториш само. Така лъжеш себе си , а не този който ти е задал задачката. Ако ти можеш да намираш само отговорите на другите на кой работодател си необходим и какви са твоите незаменими качества за които работодателя да дава висока заплата да не би случайно някой от кокуренцията да те открадне с по-висока заплата и бонуси...

При хАмериканците е друго. Там се е наложил кредитния модел - всичко е много скъпо и ако искаш образование си теглиш кредит и се набалбукваш яко. В момента в който завършиш си принуден да започнеш каквото и да е веднага за да си изплащаш дълговете и няма накъде да бягаш. Остава ти само да растеш в йерархията или ако се отвори по-подходящо място в друга фирма да се прехвърлиш. От заплата може да живееш някакъв сносен живот, но никой не е забогатял от заплата.

Варианта е да нямаш дългове за плащане за да вървиш нагоре още от самото начало, но са единици хората попаднали на идеята или са били на правилното място в точния момент. То си е като да спечелиш от тотото голямата печалба.

Не се сещам сега основателите на Гугъл имаха ли висше или нямаха ? Мисля че имаха. Това за висшето и парите е повод само за тия дето ги мързи да има за какво да мрънкат.

Преди време във форума на локалната кабеларка засякох тема в която един младеж ученик) му задали темичка да пише за бушоните. Орева орталъка че нищо не намирал - да му намери някой нещо (ама той искаше готова , а не само информация). Нали съм си гадинка му написах  - Седни и си потърси в Гугъл "предпазител със стопяема вложка" и ще намериш много полезни за теб неща и малко търговски обяви за продажба. Оттам се почнаха едни спорове с разни тинейджъри как това било толкова остаряло и вече го нямало и за какво трябвало за такива работи да учат. Общо взето им написах че по-добро от "предпазител със стопяема вложка" няма и не е измисляно (автоматичните могат да залепнат и да се случи случка за разлика от бушоните със жичка). Дори може като се разгледа как се е стопила вложката може да се каже с много голяма точност поради каква причина е прекъснал веригата предпазителя - дали от претоварване или късо някъде.
Дори в компютрите от които пишат имат по над 200 бушончета само на дънната платка . Тогава пък излезе новата за мен информация че чиповете били толкова добре направени че нямали нужда от бушони и че си имало защити и ми дават за пример крайно стъпало на усилвател - имало защити . Те попитах за защитата от връзване на късо на товара или ако схемата е за захранващо напрежение 12 волта може да се връзва спокойно на 24 волта понеже си имало защити ?

Луда работа ...
Колкото си по-необразован толкова по си мислиш че си голямата работа и малкото което знаеш е всъщност достойно за уважение понеже си "знаещ" и вещ по въпроси за които другите нищо не знаят. В крайна сметка тинейджъра ще намери някъде някой който да е написал нещо и гънките в главата ще си останат все така неизползвани и ще се втвърдяват с времето. Младежа ще порасне и ще все така непроменен. Ако му се зададе някаква задачка ще пита как трябва да се направи и ще се оплаква колко трудни работи го карат да прави. Ако направи нещо грешно ще се оправдава с какво ли не включително и с това че не си му показал какво и как да го направи. Че каква работа и на какво заплащане ще си намери ? Ще чете книги как да стане голямата работа или да спечели много пари или във форумите как статистиката показвала че висшето образование е много непотребно ... (опс забравих че на него не му се чете много и сигурно е прехвърлил този твърде дълъг и скучен пост)

айде наздраве  *DRINK* и забравете тия глупости ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Асен Евгениев

Мда...
Когато се е регистрирала е била на 11 г. и нещо!?! Прегледах 20-30 нейни
публикации - дано, дано... ама надали!
А по темата искам да вмъкна, че ако се вярва на научните списания, само
7 % от гениите са били нормални. Учете, но не се пресилвайте. И най - важно
учете това, което ви е интересно и ви влече, а не това, което мама и тате искат.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

миа

Цитат на: akapulko - 18.11.2009 00:07
Когато се е регистрирала е била на 11 г. и нещо!?!

Какво...остаряла ли съм много за тук *SORRY* *ROFL*.

Цитат на: akapulko - 18.11.2009 00:07
И най - важно
учете това, което ви е интересно и ви влече, а не това, което мама и тате искат.

Това над 95% от младите хора в България не го правят.И после родителите се чудят "ама защо такива слаби оценки".Ами като на съпичкото детенце му е толкова скучно в час, че само се чуди на кого да прати SMS или да разцъка новата игричка какви да са оценките?
  Ама и аз съм такъв случай...цялата фамилия ме агитираше за езикова гимназия, ама...не!Като се запря магарето на моста и не ще...Сега ме гледат, все едно че съм извършила престъпление.`Ма пък на мен ми е кеф :-D.Но над 50% от хората в моя клас са в биологията, защото родителите им са ги накарали.И се получава някакъв нелеп парадокс-хора, които искат да учат биология бягат от "факултето" като дявол от тамян...

Няма такова нещо...Всички само чакат да си завършат гимназийката и стягат цървулите за чужбината...Няма да остане някой, та да мисли, камо ли пък хубави неща...

miTko

Цитат на: миа - 17.11.2009 22:28

Затова, учете си и не ги слушайте тия батковци... ;-)

Особено някои батковци!

Бира, остави 1% и за мен бе!
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Ето и аз да се опитам да прозвуча умен:

От това което съм видял тук в последните години не може да се каже че един или друг път е гаранция за успех.  По-скоро е важно човек да се постави в ситуация която има вероятност за успех.  Най-утъпкания път е да се направи кариера - тоест да се учи, да се намери работа в добра фирма, да се работи яко.  С времето работата почва да е по-лесна и по-малко а парите повече. Успеха не е гарантиран но в повечето случаи резулатите са по добри от другите подходи.  В сравнение със всички други възможности това е най-лекия път.

Вариант на горното е да се учи, да се намери работа в добра фирма и да се развие яка подмазваческа дейност.  Тук в Америка това е много разпространен подход и според мен дава точно толкова добри резултати колкото и първия подход. Работи се по-малко но се работи ден и нощ на подмазваческия фронт. Забелязал съм че този подмазвачески подход обикновено се избира от сравнително по-нискоинтелигентни хора.  В отделни случай съм виждал и високоинтелигентни хора да подхождат така.  И двете групи имат една обща характеристика -  много неопределени понятия за морал.

Най-разпостраненият подход който не изисква образование е да се експлоатират другите.  Това обикновено е подхода на малките и средни бизнеси тук в Америка. Малките бизнеси тук представляват огромна част от икономиката - нещо като 60% ако не се лъжа.  Тоест този подход е много ефективен. Ежедневието на фирмата е наситено със контрол, заплахи, шпиониране, лъжи и много излишен труд. Но продукта или услугата на фирмата е напълно приемлива за пазара и няма значение че всичко може да е по-качествено или по-ефтино. Такива фирми се ръководят от тиранични натури с абсолютна власт и пълна липса на уважение към всеки по-долен в йерархията. Обикновено има няколко души които вършат ежедневната мръсната работа по поддръжката на персонала. Кариерата в такива фирми е да станеш един от тези хора. Хората които се задържат в такива фирми са само един тип - без избор или не виждат че имат избор.  Ако търсите работа в която и да е фирма опитайте се да разбрете дали често наемат персонал.  Това е идеален знак че фирмата работи така както описах. Добрата страна на работата в такава фирма е че тъй като обикновено продукта/услугата е доста проста е сравнително лесно да се забележи "ниша", и да се развие собствен бизнес. Но това зависи от "визията" на отделния човек - тоест от виждането му какво е възможно. И от... последната дума в този пост.

Разбира се трябва да отбележим и хората които са започнали сами от нулата и са се издигнали успешно развивайки собствен бизнес.  Тук ще отбележа че аз лично вярвам твърдо че независимо от "визията", нестандартното мислене и обикновено адския труд нужен за развитието на всичко винаги има един елемент който лесно се пропуска.  Късмет.

--Николай

Similar topics (2)

27190

Публикации: 3
Прегледи: 2352

20517

Публикации: 10
Прегледи: 6979