• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.09.2024 16:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дано нямате висше образование...

Започната от jodeci, 16.11.2009 23:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jodeci

Дано да нямате висше образование, че статистиката ще е против вас...  :-D


Знаехте ли, че 80 процента от милиардерите на планетата нямат висше образование?

Кой каза, че ти трябва диплома, за да си богат и успешен? Който и да го е казал, изобщо не е бил в час. Как иначе да си обясним следното противоречие – пълно е с хора, които имат и по две-три дипломи, но са пълен провал в живота, а в същото време светът изобилства и от други хора, които нямат никакви дипломи, но са едни от най-успешни, щастливи и преуспяващи индивиди на планетата. Не е ли странно?

Ако и вие сте без диплома и все още се оставяте на обществото да ви пълни главата с глупостите за неизбежното и необходимо висше образование, спрете се и помислете пак.

Дали пък този т.нар. ,,недостатък" не може да се превърне във вашето най-голямо предимство?

Милиони преди вас са се справяли прекрасно и са живели щастлив и пълноценен живот, без да им се налага да учат неща, които не ги интересуват или да взимат изпити, които с нищо не подобряват експертността им в дадена област или качеството им на живот, а дори напротив – изхабяват нервната им система и занижават личната им самооценка.

Ще ви помогна да преосмислите нещата около образованието си и реалната му стойност с 15 примера от света на бизнеса. Това са 15 от най-успешните предприемачи и авантюристи на планетата, които са постигнали мултимилионния си статус и гигантския си принос за света, без да им се налага да завършват каквото и да било. Нали знаете какво казваше Антъни Хопкинс във филма ,,Острието" (The Edge) – ,,Каквото един човек може да направи и друг човек може да го направи". Ако те го могат и ти го можеш.

1. Ричард Брансън
Любимият ми пример! Брансън е световно известен милиардер, има титла ,,сър" от кралицата, обикалял е света с балон, прекосявал е Атлантика с яхта, а последният му проект ще изпраща от догодина хора в космоса на туризъм. Големият Ричард е създател и собственик на марката Virgin, която обединява под шапката си около 360 различни компании, сред които Virgin Airlines – една от най-луксозните и известни в света авиокомпании, Virgin Megastore – гигантска верига от супер маркети и Virgin Records – една от най-известните в света звукозаписни компании, издавала артисти като Фил Колинс, Иги Поп, Лени Кравиц, Масив Атак и Корн.
Брансън напуска училище още на 16, за да стартира първия си бизнес проект – младежко списание. За висше образование в неговия случай не може да става и дума, защото той и средното не е избутал. Ама, ей го на – мултимилиардер (което си е уникален статус за нашата планета), рицар, почетен гост на кралското семейство, световно признат, филантроп, авантюрист и предприемач и на всичкото отгоре, ще лети в космоса и ще дава възможност на обикновените хора да направим същото. Кой каза, че трябва много да учиш, за да станеш космонавт?

2. Коко Шанел
Някой да не е чувал за Шанел? Едва ли. Габриел Коко Шанел е била сираче и се изучила за шивачка. Мизерна история. На пук на всички, които й казвали, че няма да пробие в модата с мъжкарските си концепции, Коко направо ги разбила. Държала си на своето и днес марката е една от най-известните в света, а парфюмът й Шанел № 5 е еталон за качество и престиж.

3. Саймън Коуел
Саймън стартира в пощенския отдел на звукозаписна компания като разпращач на дискове. Издига се лека полека в йерархията и днес е управител по подбора на артисти и репертоар в Sony BMG в Обединеното кралство, един от най-известните телевизионни продуценти и участник и продуцент на някои от най-известните риалити шоута на планетата, сред които американският ,,Мюзик айдъл".

4. Майкъл Дел
Напуска колежа на 19 с 1000 долара в джоба и мечта да създаде голяма компютърна компания. Младежът стартира PC's Limited, която по-късно става известна с името Dell Inc. Компанията е най-печелившият производител на компютри в света. През 1996-а фондацията на Майкъл и Сюзън Дел дарява 50 милиона долара на Тексаския университет в Остин, за да ги използват за здравето и образованието на децата в града.

5. Бари Дилър
И той не се задържал дълго в колежа, но за сметка на това си вярвал, че ще създаде голяма медийна компания. Така и направил. Днес Fox Broadcasting Company е един от най-големите медийни гиганти на планетата. Дилър обаче не спира до тук. Днес той е председател на борда на директорите на Expedia и управител на IAC/InterActiveCorp, която включва мрежите Home Shopping и Ticketmaster. Едвам е сколасал без диплома човекът.

6. Уолт Дисни
И великият дядо Уолт се отказал от училище още на 16. Вярвал в идеята си за голям и култов увеселителен парк и въпреки че безброй инвеститори му се смели и му казвали, че нищо няма да излезе, старият Дисни не им се вързал. Всички знаем какво наследство е оставил той за нас и за децата ни. Прочутият аниматор държи рекорд за най-много награди и номинации във всевъзможни категории. Годишният приход на компанията Walt Disney днес е около 30 милиарда долара.

7. Деби Фийлдс
Тя е само на 20, домакиня, без образование, без какъвто и да било опит в бизнеса и, разбира се, без пари. Но има визия за бъдещето си и за нещата, които иска да създаде. От тази изходна позиция Деби стартира компанията си Mrs. Fields Chocolate Chippery. Рецептата й за шоколадови сладки (cookies) превръща фирмата ѝ в най-успешната компания за сладки в света. По-късно тя преименува компанията на Mrs. Field's Cookies, създава франчайз и я продава за ужасно много пари.

8. Хенри Форд
Напуска дома на 16, за да стане механик. Изпълнява мечтата си и създава компанията ,,Форд", която и до днес е сред водещите производители на автомобили на планетата. ,,Независимо дали си мислиш, че можеш да направиш нещо или си мислиш, че не можеш – и в двата случая си прав", казва старият Хенри за живота.

9. Бил Гейтс
Той няма нужда от представяне. От 1995-а до 2006-а той не слиза от първата позиция в световната ранг листа за най-богати хора. И той е отсвирил колежа още в началото, за да се посвети на страстта си – иновациите. Неотдавна създава заедно с жена си и международна фондация за здраве и образование.

10. Милтън Хърши
Милтън е спрял да ходи на училище още след четвърти клас! Днес обаче всички познават шоколадите Хърши. Млечните шоколади на Хърши са първите рекламирани на национално ниво в цяла Америка. Милтън създава и цяло градче за работниците си, известно като Хърши, Пенсилвания.

11. Стив Джобс
Това е създателят на Apple, за който не се сеща. Бил в колежа само за един семестър. После решил, че ще прави компютри и не цепил басма на никой. Днес компанията му е гарант за качество и лукс в света на персоналните компютри. Стив е виновик и за iPod, iTunes и iPhone манията, която е залива света от няколко години. Стив е съ-създател и на култовата копания за компютърни арт анимации Pixar и неин управител до сливането ѝ с ,,Уолт Дисни".

12. Рейчъл Рей
Една от най-известните кулинарки в света, с безброй предавания по култовия Food Network, собствено токшоу, готварски книги, собствено списание и сума ти уеб сайтове никога не е учила готварство или каквото и да било в тази връзка. Просто знаела, че това е, с което иска да се занимава. Затова станал мултимилионерка.

13. Тай Уорнър
Той е собственк и едноличен управител на Тай Инкорпорейтид. Човекът изкарал 700 милиона долара само за една година от продажби на играчките Beanie Babies, при това без да похарчи и цент за реклама. Днес е милиардер, но не се натиска да си завършва висшето. Не дава вид това да го кара да се чувства зле.

14. Франк ЛиЛойд Райт
Никога не е стъпвал в университет, но е най-влиятелният архитект на миналия век. Създател е на повече от 1100 дизайнерски проекта, половината от които са действително построени. Творенията му и до днес са вдъхновение за безброй студенти по архитектура.

15. Мери Кей Аш
Създателката на Mary Kay Inc. започва козметичен бизнес, без образование, с което да се хвали, но с визия и идея за това какви за мечтите и целите ѝ и с какво иска да допринесе за света. Брендът ѝ днес е известен по цял свят, а примерът ѝ – вдъхновение за милиони жени от различни точки на глобуса. Днес в мрежата ѝ има повече от половин милион дами, които продават козметичните ѝ продукти и са ѝ благодарни за възможността, която Мери им е дала с мулти левъл (MLM, networking, multi level marketing) идеята си. Те не само продават козметика, но всяка една от тях печели страшно много пари от това.

източник: http://leadersrules.com/articles/15-miliardera-bez-visshe
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

Radinka

аз нямам  *BRAVO* от кога повтарям на майка си че не ми трябва  8-)
златарник,скаридарник и жабарник

jodeci

Цитат на: Radinka - 16.11.2009 23:57
аз нямам  *BRAVO* от кога повтарям на майка си че не ми трябва  8-)

Значи имаме спонсор за коледния конкурс със мнооого големи награди... Съфорумник-милиардер...  :-D
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

vasso

Това беше страхотен стимул точно когато уча за изпити. *CRAZY*

jodeci

Номер 14 ме изкефи... А уж съм фен на гризаната ябълка....  *CRAZY*
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

wwladoo

Ти ме уби окончателно----а ние за какво сме се блъскали да учим,макар да съм работил по договора от 10г.по специалноста(така беше през комунизма) които имах само 6.5 год!!! ;-) :-D
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

NO CARRIER

Не се гордея, но и аз нямам висше.  :-[ Само чакам да видя кога ще стана милиардер.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

denbosch

Така написано и цитирано звуци толкова примамливо,но както обикновено се случва доста неща са премълчани.И едно от най-важните неща е,че тези хора са си скъсвали в началото *адниците  от бачкане,което само по себе си е обучение в една или друга степен.Не е толкова важно дали ще учиш в колеж,университет или пък ще се учиш от колеги и конкуренти в бизнеса,важното и в двата случая е да имаш желание да се усъвършенстваш и да вървиш напред.Естествено,че завършването на колеж и университет не ти гарантира нищо или почти нищо-летвите там са сложени ниско и полуниско,така,че повечето,които влязат да могат да завършат-поне при нас в България  е така.Но и никъде не е казано,че една диплома ти пречи,понякога тази хартийка е от голямо значение.
Обаче най-важното нещо от всичко е да имаш късмет,без него нищо не става! Както казва и Ричард Брансън:"Винаги съм бил късметлия." ;-)

И още един цитат от него,който ми хареса:
Цитат"Не всеки разполага с парите или с късмета, за да започне бизнес, или пък не се появяват подходящи възможности. Понякога се радваш просто да имаш работа – каквато и да е. Хващаш се във фабриката, в магазина или в колцентъра. Може и да мразиш работата си, но се опитваш да гледаш положително на нещата.

Ако все пак се налага да работиш за някого нещо, което не харесваш, както се случва на всеки даден момент, не мрънкай. Бъди позитивен и просто се справи. Работи усърдно и си печели заплатата. Радвай се на хората, с които те свързва работата ти.

Ако все още не си щастлив, превърни в твоя цел да отделиш личния си живот от професионалния. Забавлявай се в свободното си време. Ще се чувстваш по-щастлив и ще се радваш повече на живота и на работата си.
"



Radinka

Там където работя стана следната ситуация.От 4 момичета само 1 има висше и пред нас винаги се е изтъквала с това най-често с думите: "Нит сте ми на акъла,нито на образованието" еми ок ама ко стана нямаме но взимаме еднакви пари и работим едно и също   ]:->
златарник,скаридарник и жабарник

miTko

Е, то беше ясно че няма да ставам милиардер, но ще си умра учен поне! :-P
А вие не се надявайте, че като нямате висше ще станете милиардери. Мечтииии... *ROFL*
Разни мои АКВАРИУМИ 

denbosch

И да копирам още нещо по темата:

Цитат Най-прекият път към богатството е да измислиш нещо, за което никой не се е сетил.
Много милиардери са натрупали богатството си, благодарение на разумни инвестиции и забележителен бизнес нюх. Други обаче просто са имали късмета да им хрумне да продават нещо, за което никой досега не се е сетил.
В списъка на най-богатите хора на света на Форбс фигурират имената на много хора, забогатели по този начин. Представяме ви накратко милиардерите сред тях:

Мишел Фереро, Италия
Направила 10 млрд. долара
Идея: започва да предлага течен шоколад и изведнъж всички в света се сещат, че освен като десерт, шоколадът може да се маже и на филия, като бърза закуска.
Благодарение на тази гениална идея семейство Фереро днес е едно от най-богатите семейства в Европа. Марките, които предлагат, са Ferrero Rocher, Nutella, Tic Tac и Kinder Eggs. Тя живее в Монте Крало, а синовете й в Белгия. Според последните слухове, Kraft Foods възнамеряват да придобият компанията.

http://www.nutellausa.com/history.htm


Брад Хю, САЩ
Направил 5.3 млрд. долара
Идея: предлага на хората помещения за съхранение на вещи, или иначе казано, през 1972 г. заключва няколко врати в един голям гараж и дава ключовете на хора, които наемат помещенията за да си държат вътре незнайно какво.
Неговата компания Hughes' Public Storage е най-голямата подобна фирма в САЩ.
Брад е известен с даренията си за борба с рака - с 200 млн. долара основава фондацията Parker Hughes Cancer Center, на името на сина си, който е починал от левкемия.

Ралф Лорън, САЩ
Направил 5 млрд. долара
Идея: ушива блуза тип поло, слага й етикет 50 долара, и казва, че е много шик. Малко по-късно вече е милиардер.
Лорън е роден в непрестижния квартал "Бронкс" в семейство на руски емигранти. Работи в универсален магазин. През 1967 г. измисля дизайн на блуза с висока яка, взема заем от 50 000 долара и започва фирмата си. През 1994 г. продава 28% от компанията на Goldman Sachs за 138 млн. долара. През 1997 г. компанията става публична. Благодарение на прочутото "поло", днес момчето от "Бронкс" има ранчо в Колорадо и имение в Ямайка.

Джеф Безос, САЩ
Направил 4.4 млрд. долара
Идея: да продава книги по интернет, с което спестява на хората огромния труд да отидат сами до книжарницата.
Основателят на Amazon.com е работил на Уол Стрийт, но още преди да навърши 30 години напуска работа, за да създаде онлайн книжарница. Това навремето било считано за огромен риск, но Безос вярвал в себе си. През 1997 г. прави компанията публична и става милиардер. По-късно по време на бума на интернет бизнеса, той оцелява с промоционалните си цени и безплатна доставка.
Неговата страст е космосът. Той работи по проект Blue Origin - за комерсиални полети в Космоса.

http://www.amazon.com/

http://public.blueorigin.com/index.html

Тай Уорнър, САЩ
Направил е 4.5 млрд. долара
Идея: Лансира Beanie Babies - малки плюшени играчки с форма на животинчета и имена. За да е по-интересно бройката е ограничена, т. е. се продават като "limited edition" и деца и възрастни се надпреварват да ги колекционират.
Тай не успява да завърши колеж, през 1986 г. започва да продава плюшени играчки. Създава собствена линия, като използва специален "пълнеж", за да са по-пухкави.
Напоследък популярността на играчките запада, но Уорнър предвидливо е инзвестирал в недвижими имоти. Името му нашумя наскоро, когато той построи най-скъпата хотелска стая в света в хотел Four Seasons в Ню Йорк. The Warner suite е с площ 4 3000 кв. фута, изключително луксозна, а цената е 30 000 долара на вечер.

http://www.ty.com/BeanieBabies_home

Йовида (Тайланд) и Мейтшиц (Австрия)
Направили 3.1 млрд. и 3 млрд. долара
Идея: Ред Бул - газирана напитка с високо съдържание на кофеин и витамин Б, която успешно предлагат на атлети и на младежи, които имат нужда от енергия, за да танцуват по клубовете цяла нощ.
Продажбите на Ред Бул възлизат на 3.4 млрд. долара за последната година. Двамата контролират по 49% от компанията. Притежават и няколко спортни отбора. Отделно Йовида притежава TC Pharmaceuticals - компания, произвеждаща енергийни напитки в Тайланд, чиито продажби възлизат на 170 млн. долара на година, както и дял от верига болници. Мейтшиц притежава строителна компания, и др.
Напитката Red Bull съдържа: газирана вода, захароза, глюкоза, глюкуронолактон, таурин, кофеин, пантотенова киселина, карамел, рибофлавин, витамини В6 и В12 и др. съставки.

Марио Морети Полегато, Италия
Направил 3 млрд. долара
Идея: създава обувки с малки дупки в подметките, чрез които краката се проветряват.
Полегато е основател на Geox. Идеята го осенила през 1994 г. Той първо се опитал да продаде дизайна на Nike, но те му отказали.
Миналата година Geox, която сега е публична компания, продава 16 млн. чифта. Дори папата е техен клиент.

http://www.geox.com/

Джеймс Дайсън, Великобритания
Направил е 1.6 млрд. долара
Идея: създава вид прахосмукачка.
През 1993 г. представя модела си на уред, който стои изправен и смуче с долната си част, което е много по-удобно за малки пространства.

Ханс и Пол Рийгъл, Германия
Направили са по 1.5 млрд. долара всеки
Идея: да продават сладки малки бонбончета в интересни форми, наречени Haribo.

http://www.haribo.com/planet/uk/info/frameset_marken.php

Хауърд Шулц, САЩ
Направил е 1.1 млрд. долара
Идея: как да го опишем - кафенета е имало от много отдавна. Как този човек купи един Starbucks и стана милиардер и от Форбс се чудят.
Шулц е син на работници, израснал е в Бруклин. Започва кариерата си като продава тигани и тенджери на шведска фирма.
Случайно попада на малък магазин за кафе, наречен Starbucks.
След пътуване до Италия решава да отвори кафене, където да се сервира еспресо, но собствениците на магазина Starbucks били категорично против идеята.
През 1985 г. Шулц отваря сам кафене и използва кафето марка Starbucks. Две години по-късно купува Starbucks за 3.8 млн. долара. През 1992 г. прави компанията публична. Днес има 12 000 кафенета по целия свят, обслужващи 40 000 клиенти на седмица.

http://www.starbucks.com/

---

http://politika.bg/

Вестник "Политика"

Raven

Тези изброени 14 милиардера са по скоро изключение което подчертава правилото че без наука няма сполука.
Това са просто късметлии които са имали идеята и след това амбицията да я реализират, повечето от тях не са имали възможност да учат.
Всеки от тях е бил новатор в областта си и е "хванал нишата" така да се каже.
Но има огромно количество преуспели хора които са учили, и то доста за да преуспеят.

Има и такива които са преуспели без да завършат и основно образование.

Във връзка с това мога да ви разкажа за един мой приятел от детството- аз бях добро дете и се учех много, а този приятел се научи да чете в 4-ти клас.
Мен ме назначиха за негов "помагач" в ученето и така този приятел прочете първата и единствена книга в живота си с моя помощ, казваше се Африканските животни и имаше големи картинки и по 4-5 реда на страница.
След това този приятел стана един от най богатите и влиятелни босове в родината ни, тъй като вече е покойник не мога да кажа името му, но мисълта ми е ясна.
Всяко време има своите герои, но съм сигурен че бъдещето принадлежи на образованите хора а не на неандерталците или късметлиите с идеите.

..............................
Единственият от изброените които съм се интересувам е Ф.Л. Райт- бащата на съвременната архитектура.
Не е вярно че не е стъпвал в университет- има незавършено висше образование.
Учил е и то много, през целият си живот практически.Изключително интересен човек,струва си да се прочете за него.

Така че- учете деца, тези не ги гледайте- това е все едно да разчиташ на Тотото ;-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

breeze

Съгласен съм с Raven, а още повече при следните резултати от многобройни проучвания:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/05/13/AR2008051302599.html
(един от многото източници, общата идеята е: висшистите живеят по-дълго).

Висшето образование, ако е изкарано не в дискотеката, дава много повече от конкретни знания. Мога да пиша твърде много по въпроса, затова спирам дотук :)

discus

Цитат на: breeze - 17.11.2009 13:40
Висшето образование, ако е изкарано не в дискотеката, дава много повече от конкретни знания.

Ето тук е разковничето, много от българските високо образовани хора са гола вода. Не защото са тъпи а защото повечето са изкарали висше образование само заради тапията.

NO CARRIER

Кат' са знам какъв съм инженер, страх ме е да ида на доктор.  :duvar:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (2)

27190

Публикации: 3
Прегледи: 2214

20517

Публикации: 10
Прегледи: 6580