• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 05:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Да си поплача :-(

Започната от patter, 23.01.2006 10:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Legion

Аз имам един 40л. аквариум който ми е наследство,правен е през 1979г. по-стар е от мен.Незнам с какво е лепен,откакто е направен нищо по него не е пипано.Още се държи и е в почти постоянна експлоатация, е с малки прекъсвания.
Та дайте някакви критерии как да  определиме дали шевовете са в добро състояние :roll: Щото само от снимки .. :roll: Иначе от неговите шевове са изядени само 2 странични,другите са плътни и на пипане са еластични(меки).Ако сложа силикон по ръбовете отвътре....

П.П. Става въпрос за аквариума на аватара.

miTko

Според мен живота на силикона е съизмерим с този на стъклото. Ако питаш някой стъклар, ще ти каже че стари стъкла се чупят по-лесно и не могат да се нарежат добре по тази причина.Освен това, както знаете стъклото е аморфен материал и "тече", но това става доста по-бавно, отколкото да си смените аквариумите, че и хобито! :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Ilianidis

Представи си силикона на 40л и този на 400л.Малкия аквариум да го ритнеш,най-много стъклото да се счупи но не и да се разлепи,там има нищожни натоварвания.Обаче не така стоят нещата при големи и високи аквариуми.Натоварването е голямо и силикона бързо старее.ако има едно малко мехурче въздух при лепене,то при пълен аквариум става бая голям,за сметка на полезното сечение.Тъй че по-добре 2-3 дни лепене наново след 10години,отколкото 300-400литра на пода.А лепенето на закалено стъкло крие още по-голям риск.Имах едно такова,повърхността му така беше обработвана,че след месец два от лепенето му силикона отказваше и протичаше.

Stas

Живко до момента даде най-правилното обяснение.
И аз съм слушал от хора с опит, че протичането не е резултат от стареене на силикона, а от това, че някви водорасли го "ядат". Замазването на ръба със силикон, след като е започнал процеса на "изяждане" не помага особено. Най-добре е с вътрешно оребряване, което увеличава дебелината на залепения слой.

Тони

Цитат на: "Тони"Прегледах дали са добре шевовете на моя аквариум. Страничните само, защото тези на дъното няма как да ги видя. Три са перфектни, но четвъртия е много зле. На места е изяден до половината. Направо се изплаших. Не бях поглеждал по-рано.....

Някой да лепи аквариуми по домовете?

:
Ей, ама аз сериозно. Аквариума е много тежък, и е безмислено да се пренася. Предполагам във форума има някой, който може да лепи, или познава някой такъв....
За да не си правите реклама, може и на Л.С.
От както четах темата на patter, ме е хванала някоква параноя. Три нощи ставам да проверявам дали не ми тече аквариума umn

Благодаря предварително!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Ilianidis

Тони,и сам можеш да си го направиш,щом е само един ъгъл,изпразваш аквариума и сваляш едното предното или задното стъкло,зависи къде ти е повредата.При големите аквариуми какъвто е и твоя,стените обгръщат дъното и ще е по-лесно.Само го сваляш,зачистваш от стария силикон,почистваш много добре от останалия мазен слой от силикона,нанасяш нов силикон и ...някой да ти помага,че си е доста тежичко стъклото и нагаждаш обратно.Малко тиксо да не мърда и след една седмица отново пълнене.Гледам нямаш ребра,които да те спасят от прояждането.Ако не е толкова фатално,мацни малко силикон отвътре и готово,но не е гаранция в твоя случай.Голям е аквариума и здравината на това място е намаляла значително.

Тони

Проблема е, че си нямам доверие. Не, че съм смотан, но последния път когато ползвах силикон , така омазах на всякъде, че имах силикон и в ушите :lol: Ако не  беше толко отговорна работата , бих пробвал, но не ми се рискува.
Освен това , ако не дай боже стане нещо, примерно се разлепи, жената  ще ми  :bash . Така ще има с някой да се оправдавам :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Ilianidis

ЦитатПротече горе-долу около средата на самия аквариум между задното стъкло и дъното, без да има видими причини
Стасе,дали на това място е имало алги???И най-често аквариумите са до стената,а не между тебе и прозореца,за да се появят там алги под грунда.Причините за стареенето са комплексни.И според мен стъклото като материал,добре изчислен при аквариума,едва ли старее по-бързо от силикона.Стъклото не получава деформации от придадените му огъвания,или издържа или се счупва,за разлика от металите,там е стареенето и .....т.н.Това не е камък изложен на годишните влияния,а камъка само се пука и рони ,поради замръзване на проникналата в него вода.Стъклото е аналогично,само че се съхранява при постоянни условия.

Ozelot

Подкрепям мнението на Стас, че разлепянето не е от стареене на силикона. Но не водорасли, а бактерии го ядат. С течение на времето площта на контакта между двете стъкла постепенно намалява. Въпрос на време е кога ще се разлепят. При мен за 7 години бактериите са прояли около 1.5 мм от 8 мм шев(дебелината на стъклото е 10 мм, но е скосено от двете си страни).
Извода според мен е: 1) слепващия шев на силикона трябва да е колкото е възможно по-широк. За съжаление, когато стъклата ги кантират на машина (в София), скосяването е твърде голямо; 2) най-добре е аквариумите да се оребряват в ъглите, това ще увеличи ширината на шева и съответно на бактериите ще са необходими пропорционално повече години, да свършат пъкленото си дело.

tishovsx

Ей, ти се появи бре :D ...има резон в това което казваш, и затова, компромис с аквариума не трябва да се прави :!:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Ilianidis

Според мен нито алгите нито бактриите го ядат,докато е пресен го водят антибактериален.А и не знам какво биха намерили в един полимер за храна.Алгите проникват с корените си,не се хранят с него,а  бактериите нямат тези способности,поради начина им на движение и среда на съществуване.Имам 140 л аквариум на повече от 15 г,два пъти повече живот от твоя,6мм,това означава ,че отдавна трябваше да е протекъл.И чувал ли си за опазване на околната среда,че замърсяванията с полиетилен(е това е подобно) се разграждат много дълго време и то не от микроорганизми,а от околната среда и ув лъчите.

Raven

полиетилена и всички поливенилхлориди имат над 150 години а някои и много повече живот.
за това са толкова неприятни от екологична гледна точка.това е мономолекулярна верига и за това е толкова здрава и устоичива.

не знам дали има бактерии които ядът силикона,може и да има- тези гадове какво ли не ядът,за един милиард години са му свикнали на диетата,но според мен разлепването се дължи на това че силикона е пдложен на постоянен натиск и напрежение и с течение на времето отслабва а във образувалите се кухини се поместват алги и колонии от бактерии и от там може да идва мнението че те го разрушават.
а процеса просто да е чисто физичен а не биологичен.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Абе това не е фатално. Преди две седмици ми демонстрираха как се сваля предно стъкло на прясно залепен аквариум (2-седмичен). Човекът го направи сам за точно 1 минута докато аз се блещих умно насреща му. Съответно тоталното очистване на ръбовете от силикона ми отне около 1 час.

Та искам да ви кажа, че ако е свестен аквариума и държите на него, през 5-10 години или когато се налага там, може да се разглобят стъклата и да се презалепи. В ръцете на майстор разглобяването на 5-те страници става за 10-на минути с почивката, чистенето ще ви отнеме около 3-4 часа до ден.

Raven

да ,ама аз зададох въпроса точно щото искам когато доиде момента майстор да ми го разлепи ,а не да тичам из нас като облъчен с легените и кофите w00t

как да разбера точно кога ще настъпи застрахователното събитие , за да го предотвратя със презалепване.
явно от време на време трябва хубаво да се оглеждат шевовете,проблема е че това е възможно само на часто от аквариума.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Ilianidis

Цитатразлепването се дължи на това че силикона е пдложен на постоянен натиск и напрежение и с течение на времето отслабва а във образувалите се кухини се поместват алги и колонии от бактерии и от там може да идва мнението че те го разрушават.
а процеса просто да е чисто физичен а не биологичен.
Е това е!
Рязането с бръснарско ножче става за секунди м/стъклата:)
Равене,визуално.Ако е на слънце периода е по-къс,ако си е далеч от пряко огряване,а твоя има и ребра......може да е след 20 г даже.

Similar topics (1)

8323

Публикации: 14
Прегледи: 4276