• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.07.2025 01:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Да се похваля :)

Започната от Nemo, 23.08.2007 23:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MethodMan

да да да  *ROFL*, колко си прав miTko
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages21.snimka.bg%2F004337306-big.jpg&hash=bcb12ac1a8ea9bc05ece7ad754acac2c391d86b7 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages23.snimka.bg%2F005081977-big.jpg&hash=5525a7023a028aa2be5941dbb7f945fe4ef405fc

Nemo

Еми толкова време.... само в София и Варна има строителни университети, като във Варна е платено ....  >:o
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Живко

Ееее!
Честито *DRINK*
Да се научиш да правиш най-здравите и красиви згради!
Никой не се е родил научен.

Joro Vn

Ами, браво!
    Освен здрави и красиви сгради, да могат да носят и по 10-на тона аквариум на етаж!

Lz

Огря ме и мен  :-D приеха ме Автоматика в Университета по хранителни технологий в Пловдив.
най-после съм студент. *YAHOO*

Barbus

Честито. *DRINK*Пожелавам ти да звършиш с пълно 6 по всичко. *DRINK*
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

spetsa

Като знам в Строителния какви мъки са представям си там какви ще са  :-D Пожелавам ти да завършиш  *DRINK*

Minko

Здравейте!
Тъй като в темата се заговори за строителство и архитектура да задам едно въпросче. Живея в панелен блок, на втория етаж, който е на около 25 години. Надморкса височина около 550-600 м. Аквариума ми, заедно със всичко вътре + метална стойка за шкаф + разните му неща вътре в шкафа по груби сметки тежи около 1100 кг. Това е на площ 2м/0.5м. Аквариума е до носеща панела - точно между апартамента и външния коридор на входа (стълбището).
Мисля и имам желание да бутна още камъни. Има ли на къде, или да мисля за стириопорни алтернативи? Някои знае ли колко килограма могат да издържат панелките на кв.м?

Поздрави

spetsa

Слагай камани няма да падне блока  :-D вътре в панела има арматура такаче няма проблем

Minko

Намерих една дискусия от началото на годината:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6986.15

Не става много ясно и е пълно с противоречиви мнения. Там казват повече от 350 кг на кв.м е опасно...
Това е много интересен въпрос за обсъждане. Би било много интересно да се чуят няколко мнения на хора учещи и занимаващи се със строителство и архитектура

Поздрави

dido 1

Минко, аз като стр.инж. ще се опитам да ти отговоря на въпроса :-)(макар и начинаещ все още)
Ако приемем, че плочата е дебела 20см се получава следното нещо:
1. Постоянни товари:
собствено тегло плоча - 0,2x25x1,2=6,0kN/m2
замазка - 0,02x22x1,3=0,57kN/m2
ако приемем, че имаш мозайка като най горно покритие - като замазката - 0,57kN/m2

2. Временни товари:
тълпа - 4x1,3=5,2kN/m2

Общо - 12,34kN/m2 или на разбираем език казано, проектанта трябва да си оразмери плочата за максимален равномерно разпределен товар от - 12,34kN/m2, което от своя страна е 1234кг/m2
При всички положения проектанта се презастрахова с още някои и друг килограм отгоре така,че тия 350-400 кг не са болка за умиране ;-)

544л. Малави

Boby_

Цитат на: dido 1 - 10.09.2007 14:17
...проектанта трябва да си оразмери плочата за максимален равномерно разпределен товар от ... 1234кг/m2.

Това малко ме поуспокоява - имах известни съмнение дали ще е разумно да кача на 5-тия етаж в панелен блок 700-800 л. аквариум, който с площ на дъното около един квадрат горе-долу гони тия килограми (1000-1200 с вода, стъкло, шкаф, грунд, камъни...). Тук обаче има и друг проблем - доколко няколкото крачета на шкафа могат да разпределят равномерно килограмите. Какво мислиш по въпроса?

dido 1

Вариант е под въпросните крачета да сложиш една плоскост с размерите на горния плот върху, който лежи самия аквариум, така се предполага, че товара ще се разпредели по равномерно, а не точково както биха го предали самите крачета.
Друг е въпроса, че под по тежки и масивни мебели, "май" не се поставят крачета ами си има носеща рамка която предава товара на плочата, но това вече го решават хората , които правят такива масивни мебели, не съм много запознат.
544л. Малави

Joro Vn

Едва ли има мебел, в т. ч. и стойка на аквариум, които "стъпват" директно на плоча. Не забравяйте, че върху нея има обикновено топлоизолация и след това теракот, паркет и др. Тези нещица също би трябвало донякъде да поразпределят товара на по-голяма площ.

Minko

Боби
Най-сигурно е да си направиш една стойка от профил и да я облечеш в пдч. Ще спиш по-спокойно.

Извън темата
Задължително се сприятели със семейството под теб, ей така за всеки случай :)

Поздрави

Similar topics (5)

42254

Публикации: 7
Прегледи: 3278

9017

Започната от val

Публикации: 10
Прегледи: 4620

15585

Публикации: 59
Прегледи: 18616