• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 07:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Да кажем НЕ на толерирането на ромското малцинство

Започната от hristo_kazarmov, 26.07.2006 15:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Те могат да станат хрисими, но пак няма да искат да учат и бачкат. Преди като ги караха и имаха възможност пак не го правеха или поне проформа го правеха. После иди ги интегрирай - глупости на търкалета! Те са си такива по природа - и държава не са имали, не могат и да имат, а помислете защо! За тях живота е ден да мине друг да дойде...
Прави сте обаче, тая тема е излишно да се чопли.
Разни мои АКВАРИУМИ 

cihlidi_fan

Цитат на: "miTko"Как искам на мен да ми бръкнат в джоба! moderator

"Хей ръчички, хей ги две..." :wink:
Хаха Митак и аз съм навит.  :lol:
Искаш ли да отидем на някоя спирка дето има мангалета, слагаме си едни надписчета на джобитата да пише "Бръкни тук" и да ги понатупаме.  :lol:  :twisted:  :D
Ехх... колко ги мразя тея ей. Каквото и да ми казвате, че не е правилно така да се говори и те били хора (да ама какви) , че били равни с всички дрън-дрън. Омръзнало ми е от такива. Добре, че има едно скинарче от моят клас та от време на време разнообразяваме междучасията като видим някой отворко и ела пиле...  :evil:  Тоест, ако нещо се отварят... А ве както и да е не ми  се говори за това повече, винаги изпитвам гняв като пиша за тея ****** !  :evil:  Дано нещо случайно да помогне тази подписка.  :?
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Boby_

Циганите били такива, циганите били онакива... полицията трябвало да бие повече, ръце трябвало да се режат.  Грандиозни глупости.
Насаждането на омраза на каквато и да било основа, а в частност на етническа, никога, никога в цялата история на човечеството не е довело до нищо хубаво за която и да било от страните.
Постепенната интеграция е единствения път. Съгласен съм, лош е. Но просто е най-малката от всички злини. В противен случай нищо добро не ни чака.

miTko

Цитат на: "Boby_"Циганите били такива, циганите били онакива... полицията трябвало да бие повече, ръце трябвало да се режат.  Грандиозни глупости.
Насаждането на омраза на каквато и да било основа, а в частност на етническа, никога, никога в цялата история на човечеството не е довело до нищо хубаво за която и да било от страните.
Постепенната интеграция е единствения път. Съгласен съм, лош е. Но просто е най-малката от всички злини. В противен случай нищо добро не ни чака.
Добре.Имам обаче лоши предчувствия кой кого ще интегрира.За това какво ще кажеш? :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: "miTko"
Добре.Имам обаче лоши предчувствия кой кого ще интегрира.За това какво ще кажеш? :wink:

Ще кажа, че по-силната култура винаги поглъща по-слабата, независимо от генетичното наследство.
Примери много, но най-известни са германските племена, които приемат римските ценности, когато унижожават Римската империя.
Циганите в България на практика нямат собствена култура, нямат и образователен ценз, те са само една аморфна генетична маса, нищо повече. Ще бъдат погълнати. След 50 години може и да сме малко по-мургави, но няма да сме с циганско самосъзнание, можеш да си сигурен в това.

:wink:

kraltchev

От 11 години не съм бил в България и затова не мога да имам мнение за циганите.  Но ако говорим за интегриране и кой какъв е по природа мога да кажа за нещо което е много очевидно тук в Америка.

Негрите. Основният проблем с тях е че те са различни.  Не са като белите хора - без да намеквам че белите са по-добри.

Това което току-що казах по-горе е пример за това как тук не се говори.  Тук не може и да се спомене че някой си бил различен от другите.  Като цяло американското общество се преструва че всички са "интегрирани", че всички са равни - против всякаква логика и против всички природни закони.  Негъра е различно същество, движат го негови си импулси, правила, мотиви.  Африканските негри като цяло са по-нормални от американските.  Според мен разликата идва от постоянните неуспешни опити на негрите в Америка да са част от обществото на белия човек.  Това е невъзможно.  Въпреки природните ресурси, богатства нито една африканска страна няма нормално функционираща държава.  Негрите просто не са създадени за демокрация, свобода и други такива понятия традиционно приписвани на белите хора.

Изглежда че в България за сега проблема с циганите е сложен на заден план.  Вероятно на никой политик не му се иска да се занимава с тях защото в момента то е като да пипне лайно - каквото и да прави все е гадно.  Но най-вероятно след приемането на България в ЕС нещата ще станат трагикомични.  А именно - на някой политик ще му хрумне да си лъска имиджа пред ЕС с прокарване идеи за нещо подобно на "интеграцията" на негрите в американското общество, "равенство" на всички малцинства и т.н.  Е, поне част от американските негри са ужасно работливи, много по-работливи от средното бяло американско леке.  Това обаче не може да се каже за циганите - ако някой е виждал работлив циганин нека да сподели, ще ми е интересно да чуя.

Според мен проблемите с циганите трябва да се решават точно така както някой вече спомена - закони които се прилагат ефективно.  Но да не забравяме и "тоягата" - целия роман дето го изписах по-горе касае именно това - циганите са различни и за тях трябва различен подход.  Тоест да не изпадаме в крайности но и да не сме балъци да се лъжем с кого си имаме работа.  

Накратко за циганите:
Възможности за работа - да
Закони като за всеки българин - да
Бой - да

Все позитивни неща!  :D

--Николай

hristo_kazarmov

Николай доста мъдри неща си написал, проблема с ромите в България не е от вчера, истината е че в момента властва правилото по-умния отстъпва, но до кога с тези компромиси питам???
Наченки на опити се правят всякакви, проблема е че всички са в полза на ромите и съответно засягат нас. Това е неизбежно, защото поляризацията е много голяма, трупала се е години наред, просто няма наяин. Защо никой не се опитва да прокара идея пък аджаба ромчетата една отстъпка не могат ли да направят, един плах опит да ги променят и превъзпитат.... Няма начин, те ще викнат. ще реагират както винаги са правили с условния си рефлекс- тумбата се събира като ято скакалци и омита всичко по пътя си....

lz3cv

И аз я подписах. Няма начин - те вече започват да застрашават положението.

miTko

Николай, хич не ти личи че не си бил скоро в България, нещата са точно такива каквито пишеш! Подходът също трябва да бъде какъвто пишеш!  :) Това е то, и наистина аналогия с негри, виетнамци и прочее не бива да се правят.
Разни мои АКВАРИУМИ 

penchod

Мога да кажа само че в Сандански на голям % сме ги интегрирали, циганската махала няма нищо общо с общоприетите представи- големи, хубави къщи на по 2-3 етажа, работят си хората  кой в чужбина, кой със земеделие се занимав, някои работят по цехове, други в строителството и т.н. Е-е-е са не може да се каже, че са ученолюбиви некакви, но стават все пак част от обществото и водят нормален живот, което е най-важното. Лошото е че на много малко места в БГ това е станало така.

rookie_gyn

При нас в Царево положението е аналогично.Има два вида цигани- местни, които работят, в болшинството си са богати, говорят добре български, ходят на училище и всичко друго което се сетите за нас важи в пълна мяра и за тях, колата да си оставиш отключена в тяхната махала, няма да обърнат внимание. Но има и пришълци, те са отделени в гетото, привлича ги това, че тук им раздават социални помощи, дърва и т.н., но манталитета им е като на повечето люде от това малцинство, т.е. качества които са ноторноизвестни и няма да изброявам. А работа май има, с това масово строителство което се е почнало из България/или поне по туристическите места/ за да мъкнеш вар и цимент, не ти трябва да си завършил Сорбоната, нали?Така, че не съм сигурен за безработицата, просто искат заплати без да предлагат нищо насреща. Това и аз го искам, но не става...

hristo_kazarmov

по-лесно е да се адаптират в по-малките населени места, там знаят че ако сгафят по-сериозно или прекаляят няма никой да ги трае, а в София просто потъват безследно. Друга причина за по-добрата интеграцията в по-малките градове е че там открай време си живвят богати ромски фамилии, които с поколения си пазят препитанието в региона, а пришълци не смеят да се състезават с тях а си имат и строга вътрешна йерархия, ромски съд и т.н.. Това ме навжда на още един извод, че ром рома слуша, а законите на България не. НЕ МОЖЕ ТЕХНИТЕ ЗАКОНИ ДА СА ПО-ВАЖНИ ОТ ТЕЗИ БА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ- ТОВА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!!!  thumbdown

kraltchev

Интересно е това за циганите дето не са "мръсни цигани".  Аз познавах няколко такива едно време в София но винаги мислех че се са в горните слоеве на някакъв доходен нелегален бизнес и затова не са като другите.

Значи изглежда че циганите не са съвсем неспасяем случай?  Ако си слушат техните хора и ако има такива дето да дават пример може би има шанс за "интеграция"?  Как мислите?  Интересно ми е да чуя.  Нали съм далеч, не ме сполитат желания да ги коля наред на трамвайната спирка като едно време и ми е интересна дискусията.  :D

Също така нещо друго да питам - доколкото съм видял има 3 групи цигани:
- "мръсни цигани" - ясно е кои са
- богати, чисти - не знам как и защо
- номади - един единствен път видях такива. Късно следобед опънаха миниатюрна военна палатка (около 1.5 кв. м.) на поляната близо до селото в което бях на гости.  Дойдоха да предлагат калайдисване на лъжици/вилици.  Не крадат.  Стареца беше сляп, седи по турски пред огъня пред палатката.  Младата двойка се еба в палатката на 50 см от него.  На сутринта ги нямаше.

Та колко "вида" има всъщност?

--Николай

itilien

Има цигани дървари, те също са един вид скитащи. Някои си имат коли, други си имат каруци и опъват обаче не военни палатки, а катуни направени от клони , найлони и черги. Някои се подслоняват в изоставени къщи, или някакви къщи, които кметовете на селата им дават за временно ползване. Общо взето баш това са си истинските цигани. Те май не крадат, защото брането на дърва е достатъчно доходоносно. Примерно като дойде време за бране на дърва лятото и есента, тия цигани идват от родните си краища, в местата, където има дърва за бране, а няма секачи. Както е в моето село примерно. На едно семейство кмета им даде една къща близо до нашата, която вече е съборена. Те си живяха там цяло лято и есен. Общо взето никакви проблеми не са правили, като минаваше циганина по пътя край нас винаги поздравяваше. Не са особено грамотни, ама не са и някакви като градските цигани. Майка ми работи в пощата и ми разправя една случка:
идва въпросния циганин и иска да се обади по телефона
Чел някъде за някакви кредити, които някаква банка дава. Звъни и вика:
-Алооо, абе вий ли давате пари. Четох че давате пари и затова се обаждам.
оная отсреща явно е питала за какъв кредит става дума, а нашия човек казва:
-абе искам да си купя нова резачка

:)))) скъсах се да се смея майка като ми го разправя това :).

Има обаче и едни цигани ей тук на пазара Иван Вазов, стоят малките циганета пред баничарницата, застанали на гишето и просят. Такива като ги гледам и ми иде да ги изпозастрелям, въпреки че съм крайно неагресивен човек :)

Gitsov

И аз да се изкажа значи преди седмица се върнах от слънчев бряг и там видях цигани които цял ден обикаляха по плажа и продаваха сладолед гевреци и въобще всякакви такива глезотии, и как са се разбирали с чужденците ще попитате вие ами знаеха чужди езици единия от тях се казваше Калоян и говореше немски и англйски. В заключение ще кажа че ако са мотивирани не само работят ами се и образоват и то сами въпросният индивид ходил зимата на курсове  :shock: така че според мен трябва да се започне с ограмотяването  на циганите пък било то и насила.
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков