• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 22:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нов вид рибка

Започната от botan, 27.12.2010 11:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

botan

От Нешънъл Джиографик публикуваха снимки на няколко от новооткритите видове животни и растения от района Велики Меконг и аз бързам да споделя. :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.nationalgeographic.com%2Fwpf%2Fmedia-live%2Fphotos%2F000%2F306%2Fcache%2Fgreater-mekong-new-species-fish_30624_600x450.jpg&hash=28553efe24eaf2888f2cb8993081874188ba2e44

Един от 26-те нови вида открити в Меконг се подчертава в доклада на WWF и това е неизвестния досега сом от рода Oreoglanis.
Намерен в скалисти, бързотечащи потоци от цял Тайланд, новият сом се отличава със своят голям остър зъби и с една вдлъбнатина в долната устна.(бел. прев. не съм много сигурен как точно се превежда  and a notch in its lower lip)
Уникалната форма на тялото на рибата, в комбинация с нейните уголемени перки, образуващи механизъм подобен на смукало, който позволява да се придържа към твърда основа по време на проливните дъждове, са спечелили това прозвището й  "stone-sucking fish" сред тайландските хора.

Красива е с това зелено оцветяване, надявам се скоро да влезе и в аквариумите. *prelest...*

миа

notch - a small V-shaped cut

Всъщност гръдните перки и устата ли образуват този подобен на смукало механизъм? Странно.

Още ли не са й определили латинско име?

Асен Евгениев

И сега като го заискат няколко милиона акваристи от целия свят, може скоропостижно да
влезе в графата на изчезващите.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

botan

Мия има доста значения тази дума, не само това. Иначе не знам какво точно са имали в предвид с този механизъм, може да разгледах схеми и картинки на други видове от рода в интернет там е показано по- ясно.
Акапулко, не живеем в средните векове, ще се размножи, поне такива са ми розовите фантазии.  :-P

Асен Евгениев

И аз на това се надявам, ама на местните надали им пука, за тях си е обикновен рибок
в реката, източник на кинти. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

nikolaytoshev

Рибката изглежда симпатична. Има още толкова много неоткрити видове по нашата планета.

Деян

*offtopic
Около 5% от Световния Океан е видян, да не говорим за проучен...

Similar topics (5)

59186

Започната от Caxapa

Публикации: 5
Прегледи: 6528

20471

Публикации: 9
Прегледи: 3556

2068

Публикации: 43
Прегледи: 18029

14172