• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.12.2024 05:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

чистене на нишковидни от листата на растенията

Започната от federal, 11.04.2008 21:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

federal

Чета съветите за отбрана от нишковидни и попаднах на един съвет- механично отстраняване =-O Модераторите да не ми се сърдят, ама това е все едно да седнете пред едно канче с вода и да преброите молекулите водорор и кислород!
Или примерно колко пъти сте си връзвали обувките на възел през последните 10 год.
Не знам, но в момента ми е трудно да си помисля как става всичко това, при положение, че този пример се дава под зоркото съзнание за Съвет!

bigbeer

Мога да те светна на един номер! Ползваш четката за зъби на жена си.. ничковидните лесно се усукват и полепват по нея.. след като свършиш с аквата отиваш да изплакнеш четката в тоалетната чиния, като пускаш водата от казанчето и я измиваш в долу на струята.. може и да я отъркаш в чинията ако има нужда от измиване и там. След това я оставяш четката на мястото и. Няма да е лошо да направиш и един видео клип с телефона на цялата тази операция и да го покажеш на благоверната си - когато му дойде времето!  *DRINK*
пс. клипчето може да послужи и на следващият който попита във форума - как се борим с някой видове водорасли :) - просто му го пращаш! айде, пак  *DRINK*

TiratroN

О да , наистина смешна история. Примерно зелени нишковидни налепени по валиснерия и по роголист- приятно чистене. А и ... леко да не повредите самите растения. Нещо невъзможна ми се струва работата. Извинявам се предварително за несъгласието си- нямам за цел да укорявам когото и да било.

bigbeer

Цитат на: TiratroN - 11.04.2008 22:21
О да , наистина смешна история. Примерно зелени нишковидни налепени по валиснерия и по роголист- приятно чистене. А и ... леко да не повредите самите растения. Нещо невъзможна ми се струва работата. Извинявам се предварително за несъгласието си- нямам за цел да укорявам когото и да било.

цитат: http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,11208.0.html
----
Нишковидните водорасли израстват от ръбовете на листата на растенията като единични, 30-сантиметрови нишки. Лесно се премахват, като се усукват около четка за зъби (или друга). Излишък на желязо е вероятен причинител за появата на тези водорасли. Добре е да се използват добавки на желязо в грунда, тъй като Нишковидните водорасли приемат желязото от водата и течните добавки спомагат за развитието им. Здравите растения побеждават тези водорасли. Известно е, че САЕ, Барбусите и Амановата скарида (Caridina japonica) ядат Нишковидните водорасли. Има голяма вероятност Нишковидните водорасли да се появят заедно с Космовидни водорасли (Hair Algae).

пс. последният тиратрон който съм сменял беше на един руски електрон Д215 :)

NO CARRIER

Конхониусите са едно чудесно биологично средство срещу нишковидните.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jojo

Цитат на: NO CARRIER - 12.04.2008 10:56
Конхониусите са едно чудесно биологично средство срещу нишковидните.
federal, това наистина действа! Аз имах малко нишковидни и ги обирах предимно механично, но винаги оставаше по малко. Четох за тези барбуси многократно и все си виках, че може и да го ядат, но бях скептично настроен, неизвестно защо. И така докато не си купих 3 броя. За 24 ч. изплюскаха всичките нишковидни и питат за още. Майтап няма, резултатът е поразителен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.d256h.com%2Faquaristic%2Fimage025.gif&hash=d89e53039c2c437552e4503b958195480aaad7fbАЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

lz3cv

Не бъди скептичен по отношение на механичното почистване на нишковидните. Разбира се, няма да ги изчистиш  на 100 %, но ще ги "тормозиш" както казва Митко. В резултат на това почистване и поддържане на оптимални показатели на водата в аквариума, останалото идва само. Постепенно се наблюдава намаляване развитието на нишковидни до пълното им изчезване.

penchod

Механично можеш да се бориш, колкото си искаш и пак ще рецидивират. Ако искаш да си решиш проблема веднъж за винаги, виж поста на Коко(Нокариер).

barabata

Въпроса е дали наистина се прави разлика между нишковидни водорасли и брада или рога. Аз в началото като попрочетох за тях и не бях виждал много снимки си мислех че съм разбрал, но като ме нападнаха рогата в първия момент си мислех че са нишковидни. Тях с клечка или четка не може да ги обереш ( със шкурка може но това е друга тема ... ). Ако наистина са нишковидни се обират както по панаирите се прави захарния памук - бъркаш с клечка или четка , завърташ няколко пъти и те се намотават .

Edit: това го написаш понеже ми направи впечатление във заглавието "от листата на растенията"
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

6182

Публикации: 3
Прегледи: 2627

16871

Публикации: 4
Прегледи: 5461

22507

Публикации: 13
Прегледи: 6212

36996

Публикации: 2