• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 02:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквапоника

Започната от cwetalin, 15.02.2013 14:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Chulitna

Ами аз да ви дам инфо за нашето творение, пък не че сте ме питали хаха :)
И се извинявам за дългия пост... слагам и 2 по стари снимки да се види идеята

Аквариума е 20 литра отдолу, с механична помпа водата се изпомпва нагоре- в съндъче пластмасово, което е пълно с глинени топчета, но си мисля че сигурно и с камачета ще стане ако са по порести. Над тях имаме лампа за растения, понеже апартамента ни тъмен и нямаме естесвена светлина в него.

Мъжът ми сложи фолио около осветлението за да не свети като ден из целия хол, а само около растенията. В средата направи някакво негово си творение, което работи на принципа на тоалетното казанче т.е. водата се всмуква с помопата от аквариума, не знам колко литра, но горе долу ми се струват поне 3 се въртят непрекаснато. Обикновенно като вкючим помпата водата се изсмуква нагоре, докато съндъчето се напълни до определено ниво, и после се изпуска надолу по 2ра тръба към аквариума,както тоалетна би се пуснала общо взето... А като мине известно време, почва да си се върти водата без да се изпуска т.е. непрекаснато си върви нагоре и си тече надолу.

няма кондензация при нас. Държим лампите включени към 12 часа и ако сме в настроение да слушаме помпата си тече нон стоп, но като ни писне я изключваме защото е като малко ручейче шума :)

Сега големи истории и изпълнения кво ни се случи. Имахме някви бебета южно американски циклиди /ако се казва на Бг така/. И в моя защита,искам да кажа, че се упитах да предупредя съпружеското тяло, че тези рибки не са добра идея, но той настоя /а аз не исках да излиза, че му казвам кво да прави/... тъй се оказа, че едни направиха двойка докато още си мислихме, че са бебета- около 3 см. рибоци. На всичкото отгоре сменихме помпата с по мощна и една нощ изгасихме всички лампи, и мъжкия беше засмукан от помпата /по принцип държим лампите на аквариума вкючени нон стоп за да избегнем подобни ситуации/... както и да е мъжкия умря, и женската беше снесла хайвер като за капак /за който ние не знаехме докато не открихме бебетата в една пещера/.

И така сега ще трябва да я изчакаме малко да поотраснат,и да я дадем на някой на едно с бебетата. Тя се упитва да се грижи сама за тях и като цяло дано оцелеят... но мъжа ми си научи урока и иска да ги маха колкото се може по скоро и ще сложим някви малки рибоци там вместо тях...

Иначе имаме 2 чушки- люти и 1 маруля и един лук, Чушките ги опрашваме с едно памуче и имаме и чушлета... така че системата работи супер. Само каде се тревожа за тази рибка. Поне знаем че филтрацията и е много добра /горе в глинените топчета разни алджи си поникнаха и че даже мъх горски, което просто ме разби хаха и расте не килимче около чушките, а рибката е сама в целия аквариум, така че се надявам да е ОК, ше сложим някаква мрежичка да не се всмукват малките и пренаредихме деокрацията да им направим като прикритие от течените и квото стане поне им даваме шанс...

Цялото нещо работи от 1 година вече :) от нея трагнахме и сега имаме два 40 литрови аквариума в нас и нападнах на шефа един 120 литров на работа, да си прехвърля златните рибки там... абе хаха зарибихме се отвсякаде както се казва :)

Да го построи това чудо мъжа ми- 1 седмица седяхме пред аквариума и там ядяхме вечеря хаха а не пред телевизора :)

Ние не слагаме никви химикали във водата в аквата за да не стигне до злеенчука и от време на време си правим салатки :) рибките никога не са боледували, а сме имали много. Нямаме никакав грунд в аквариума за да се улавят боклуците от течението по- лесно. Имаме 3 пещери и 2 подобни на тръби глинени в аквата за рибката да се крие с бебетата и 1-2 пластмасови растения, камъче с въздух при рибката и нагревател за водата... имаше и охлюви, но тя си ги хапна :)

Та това е общо взето

Поздрави от мен - сори за дългия пост :)

И да добавя, че в ютуб съм виждала и други версии на подобно нещо, примерно корените на растенията висят през пластмасови кофички и директно са потопени в самия аквариум... но мисля, че нашата версиа е по добра защото си действа като външен филтър.

това е преди да го стартираме с растенията и рибките, просто да се види от далеч какво рпедставлява, естесвено леко е променено сега водата се всмуква от дясната страна с маркучите

така изглежда отгоре, тази гъба- бялата, лови по едрите боклуци и се вижда малко мъх, но вмомента е много по зелено всичко, ще трябва да направя нови снимки това е от миналата година някаде лятото

ето и нашата гордост хаха резултат от опрашването с памук

Similar topics (1)

51012

Публикации: 7
Прегледи: 5438