• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 15:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Ако ви трябва помощ за компютрите - казвайте, част 2

Започната от Longanlon, 08.01.2007 20:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Emil

По оказаното описание, както каза @NO CARRIER много работи може да са. И аз като него се спирам на проблем с видео картата(заради артефактите , за които спомена). Възможно е и БИОС-а да се нуждае от резет. Моля те кажи каква ти е конфигурацията и какъв е надписа, който се появява.

mkmarinov

Дано да успея да помогна, аз го разбирам така:
Цитат на: vali7447 - 11.01.2008 22:34
като си пусна компютъра първо на монитора излизат квадратчета сини зелени червени секакви и остава така
Това трябва да са биоса в началото, тест на паметта, изписването на Energy star съвместимост и понечва да boot-не но нещо с Уиндоуса е прецакано, после забива и бива рестартиран
Цитат на: vali7447 - 11.01.2008 22:34като го рестартирам излиза целия монитор с нещо писано на Английски и най долу до колкото разбирам пише че уиндоуса ще тръгне нормално и брои няколко 9,10 секунди и тогава зарежда нормално както преди имате ли представа от какво може да е и проблем ли е като зарежда така .
Тук вече трябва да е до болка познат прозореца на Уиндоуса, как видиш ли да се стартира, и по подразбиране той си тръгва след 10-15сек. после интересното ако зарежда е, че не е Уиндоуса проблемен, може да е HDD, нали при вас имаше доста студове напоследък, на хардиска само това му трябва и почва ту да се разпознава ту да не го намира, ту да висва компа. Това с мигащите светодиоди също ми го е правило при заминал HDD, или при неправилно свързване на IDE-tata.
Като решение би било  :-D: Идва някой който разбира повечко от хардуер, тества с нещо харда, или го носите на сервиз там ще ви го тестват безплатно, ако не е от харда преинсталвате един Уиндоус и всички са щастливи. Дано съм помогнал с нещо  *DRINK*
Es gibt Menschen, die, wenn sie das Licht am Ende des Tunnels sehen, ein neues Stück Tunnel kaufen.

barabata

В моята практика съм срещал различни случаи като отсявам два възможни сценария за конкретния случай.
1. и по-малко вероятен ( проблема е за кратко и после го няма) - повредена видео памет ( но тогава при работа би трябвало в произволно време да се замазва екрана и това да става често)

2. и по-вероятно видео картата не контактива добре във слота си или е леко разместена от кабела на монитора и се получава подобен ефект - оправя се с изкарване на видеокартата и обратно поставяне ( може с мека гума без да се трие много да е почистят контактите , но не е хубаво с плат да се трият силно за да не се получи статично електричество и да изгори картата и да се чудим защо не иска да върви после).

Има разбира се още сцерии по темата ама те следват нататък и стават все по разнообразни и хипотетични.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Живко

Имам един лаптоп ASER Aspire 3000
http://www.dekom.bg/?page=product_details&instanceID=2809
С ХР съм. Сървис пак 2

Абсолютно всеки адрес набирам по два пъти. Всеки първи опит е греда, без значение с какъв браузър работя.

При всяко първо включване на компа ми, блокират вградената мишка и клавиатурата. Мишката през USB не се блокира.
В последствие забива и целият комп.
Всяко второ включване си е ОК.

Що е то?

П.П. Забравих да напиша, че батерията е в окаяно състояние.
Никой не се е родил научен.

NO CARRIER

Живко, мислил ли си за преинсталация? Иначе - при спец да разрие и потърси какво може да е. Пак опираме до екстрасенсски способности. Кофти драйвери, вируси или спайуери и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

barabata

Това за блокирането на мишката и клавиетурата се получава само ако са включени външни такива при пускане на лаптопа - правилно ли съм разбрал? Ако е така има вероятност в БИОС-а да има някаква настройка да не изключва вградените при детектване на външни такива. (примерно избор между мишка само , между тъчпад само или и двете)

Като цяло за повечето проблеми от нестандартен характер се разрешават най-чисто и лесно с преинсталация поради факта че знаем колко точно ще продължи и ще сме сигурни за крайния ефект, докато търсенето на проблема може да се проточи и да не се реши въпреки всичко. Преди това обаче пробвай дали е повреден профила на твоя потребител или е проблем на инсталираната ОС или програмите.

Създай си нов потребител (My Computer -> Manage -> Local Users and Groups -> Users) , разлогни се от текущия и се логни като новия. Ако проблема се запази значи проблема е генерален и е софтуера или ОС-та. След теста създадения потребител може да се изтрие от профилите (My Computer -> Properties -> Advanced -> Users Profiles -> Settings ) и от потребителите като цяло от (My Computer -> Manage -> Local Users and Groups -> Users).

На който му е скучно да не чете нататък.

Какво става при създаването на нов потребител. Изкопира се скритата папка Default User от Documents and Settings със ново име както се казва потребителя и едновременно с това в регистрите във HKEY_USERS се създават двe дървовидни структури (папки, ключове кой както е свикнал да ги нарича ) със SID номера на съответния потребител. Едната е само със SID-a (копие на .DEFAULT) а другата с добавено _Classes
пример:
HKEY_USERS\S-1-5-21-1343024091-1606980848-1801674531-500
HKEY_USERS\S-1-5-21-1343024091-1606980848-1801674531-500_Classes (тази в момента не е важна)
При логване в компютъра на потребителя първата папка, кръстена само със SID-а на потребителя се зарежда като HKEY_CURRENT_USER в нея се записват всички промени които са валидни за съответния потребител, за съответните програми. Показване, скриване на менюта, настройки на програми и т.н.
При логване се зарежда първо HKEY_LOCAL_MACHINE където са "фабричните" настройки и после се зарежда HKEY_CURRENT_USER който внася промените за конкретния потребителски профил. При деинсталация не се трие нищо от HKEY_CURRENT_USER и затова понякога като се прецака някоя програма при деинсталация и инсталация на ново не се оправя конкретния проблем - примерно MS Office ( често срещано явление при MS продуктите понеже повечето миграции стават чрез деинсталиране на програмата и инсталиране на новата със имплементиран ъпдейт в себе си и всички конкретни настройки се запазват което е супер улеснение за корпорациите и автоматизирането на процесите - заради тях е направено така). 

Ако проблема за дадена програма е във профила на потребителя ( като се влезе с друг потребител го няма този проблем ) то ако знаем за коя точно програма става въпрос то от HKEY_CURRENT_USER\Software изтриваме цялата и папка спокойно и при стартиране на програмата отново тя ще се пусне за "първи път" със "фабричните" си настройки по подразбиране и си я създава изтритата папка и почва да си записва промените отново.
Разбира се е хубаво да си направим Export на съответната папка предварително някъде да не загубим евентуално важни настройки, особенно оако пипаме някъде за първи път или не знаем какво точно пипаме.

Ако не знаем къде е точно проблема, но като се логнем с друг потребител го няма то решението да си запазим всички важни файлове и настройки от профила, да си изтрием профила и да го създадем отново и да върнем важните файлове и настройки ако държим потребителя да се казва както си беше. Има вариант на копиране на профила като друг потребител като се задават и правата за ползване на файловете да са от новия потребител, но ако не го направите както трябва и не посошите правилно фрофила на другия потребител можете да загубите ценна информация затова не описвам как се прави.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Lan

Живко, нека караме едно по едно и засега да не се занимаваме с браузърите.
Какво ще рече "всяко първо включване"? Колко време трябва да е изминало от предхождащото изключване, за да броим включването за първо? "Изключване" означава ли, че прекъсваш връзката с електрозахранващата мрежа? И ако може, дефинирай "окаяното състояние" на батерията - възраст, капацитет (номинален и текущ), саморазряд... и каквото се сетиш още.
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

Живко

Значи проблема вероятно ще се реши с преинсталация.
Няма значение дали има мишка през USB или няма. Блокирва през един път.
Създал съм 3 потребителски акаунта и на всичките е еднакво.

Ще опиша подробно.
Значи пускам компа.
Мишката и клавиатурата забиват.
Рестартирам. Все още са забити. Няма значение колко рестарта правя. Даже ми е забивала рестар и шът даун функцията.
Дърпам кабела.
Включвам копа и всичко е ОК. Изключвам нормално от старт менюто.
Пак включвам- забив. Дърпам кабела.
Включвам - всичко е нормано.
Ей така се редуват. Няма пропуск.
Не напразно написах за батерията, че е зле. Държи не повече от 2 минути. За това като дръпна кабела, не чакам цял ден. Не ми се налага да вадя батерията.
Понеже доста шантаво ми се струва проблема да е в системата, с тази последователност си мислех за някаква механична повреда. Защо не и нова батерия.

NO CARRIER

Живко, наистина може да е от батерията.
Ако я извадиш, лаптопът може ли да работи без нея?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5

Живко

Ха!
Можел да работи и без батерия.
: 13.01.2008г 22:10ч
Как може да не се сетя да пробвам как е без батерия :-[

Оправи се, не забива *YAHOO*
Коко ще ти честитя още веднъж рождения ден *DRINK*
Благодаря и на всички, които се включиха.

Сега, ако може и за браузърите спешна помощ... :-[

NO CARRIER

Това ми прилича на DNS проблем.
От десктопа, my network places, десен цък и properties. После десен цък и properties на мрежовата карта. Намираш tcp/ip и пак Properties или двоен цък. Виж дали е с ръчно зададени адреси и DNSи. Ако dns-ите са ръчни, смени им местата. Ако са на автоматично, сложи ги на ръчно и задай за първи 82.147.136.4. Потвърди с OK навсякъде, а после -
start, run -> ipconfig /flushdns <enter> или OK.
И пиши какво е станало.
Пиши по-подробно какво точно става първия път като набереш адреса.

Живко

*YAHOO* *YAHOO* *YAHOO*

Коко, мерси!
Насочи ме във вярната посока.
Аз съм към доставчик на интернет с вътрешна мрежа. Натроиките на IP, маски и DNS сърварите са насочени към вътрешната мрежа. Към интернет се канектвам с име и парола.
Проблема е на вторият и комп. Свързан е с първият в мрежа и е получил IP от него.
Оказа се, че не съм посочил алтернативен DNS сървар, а той е мрежовото IP на първият комп. От мрежата на доставчика.
Още веднъж.
Благодаря!

Stas

Само да обясня, че проблемът на батерията е, че дава някъде на късо.
Имал съм аналогичен проблем с настолна машина и се оказа, че копчето за пускане дава на късо с масата на корпуса.
2 седмици се тормозих докато го установя.
Нова батерия ще реши проблема според мен напълно.

puhcho

Ако някой ми намери всичките епизоди или поне някои на едно детско дето го даваха отдавна, ще му бъда много благодарен.Казва се goosebumps. :-)

bobynfs

Цитат на: puhcho - 20.01.2008 18:28
Ако някой ми намери всичките епизоди или поне някои на едно детско дето го даваха отдавна, ще му бъда много благодарен.Казва се goosebumps. :-)

http://www.torrentz.com/search?q=goosebumps
2013 New Styling....................................................
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg59%2F1349%2Fsfbz.jpg&hash=b1a274cbf7d918f52ce4bde7ba05994c3cf6f493
Видео на моя АКВАРИУМ *fish
200л.100x50x40, филтър Sera Fil 900, СО2 с мая,
осв.2x2 бр.90см Sylvania Aquastar & Grolux.

Similar topics (5)

26496

Започната от nikolay0876

Публикации: 0
Прегледи: 1614

1615

Публикации: 10
Прегледи: 4860

48283

Публикации: 276
Прегледи: 109447

41861