• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.06.2026 18:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпросчета за бета

Започната от reninel, 19.05.2026 09:24

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

mushroom

reninel: Какво количество вода сменяш?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

reninel

30% - тя е отскоро и само веднъж съм сменяла.

reninel

Здравейте отново. Както казахте махнах изкуствените растения и си сложих Анубиас закрепен на корен. От 1 седмица обаче по 3 от листата се появи нещо като мъх и сякаш се опитва и по още едно да се настани. Да знаете какво е и как да го махна? С ЧДПТИ е водорасло. По разтърках с пръсти, но не се махна....

Lightning_boy

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

reninel

*THUMBS UP*  Леле какво четиво :)

mushroom

Каква е светлината и по колко време свети на ден и също слънце огрява ли аквариума?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: reninel - Днес в 11:16*THUMBS UP*  Леле какво четиво :)
Знам, и аз преди много време така реагирах, но сега си го препрочитам през няколко месеца редовно  :-D
Стигна ли до някакъв извод?
Дай малко информация за лампата. Малко по-обща снимка може ли?
Да не влиза много светлина от друго място?

reninel

2 пъти четох-извода е ,че съм завъдила нишковидни водорасли -незнайно как.Най-вероятно от светлината дневната.Не е пряка ,но явно идва повече.Малко се обърках-хем да свети лампата,хем да не е дневна-а си мислех,че тя е по-добре :( .Вчера ме излъгаха ,че Наритината ще ги изяде и аз нали не разбирам  *NO* -карай-сега и охлюв ще гледам.Май ще се наложи да взема роголистник-2 -3 стръка за този обем аквариум .Божеее ,а аз само риба исках  :-D -една бетичка.Хич не обичам растения... Сега ще сложа линк към аквариума-с пълно описание и на лампата.. https://www.ribkite.bg/product/3044/akvarium-startup-led-expert-30-oborudvan-akvarium-12litra.html .Да поясня-някак стъклата стват огледални и като сложих черно за да затъмня и бетата се стегна за бой -то разперена,то хриле-чудо-вижда се  отражение и тя ще се бие...
Стаята е общо взето светла.Ще кача след малко една снимка на светлината, но по-качествена утре,сега съм на работа и няма как да снимам.Иначе е на 2 м. от прозорец един -но никога не огрява директно.Даже си е по-тъмно след 16 часа.
Отделно ще купя мека четка за зъби и ще пробвам да махам.Ще спра да давам замразена артемия на бетата-ще си я оставя на гранули.Макар,че давам само 1 път седмично суутрин и вечер сменям вода и сифонирам, но явно пречи...
И един въпрос-как да "дезинфекцирам" роголистника за да не се сдобия с още охлюви или кой знае какво?
Много благодаря за отговорите и търпението .Уж чета ,но за пръв път се занимавам с риби и аквариуми...
viber_изображение_2026-06-19_15-18-46-276.jpg
viber_изображение_2026-06-19_15-18-12-211.jpg

Lightning_boy

Само с четене не става, спокойно. Всички сме минавали през тия перипетии.
Част от играта е  *THUMBS UP*

Относно роголистника:
Взимаш калиев перманганат, разреждаш до розово (не наситено розово, но и не бледорозово) понакисваш го за половин-един час, изплакваш и би трябвало да нямаш проблеми.

На мен лично от снимките ми се види да е бая светло за тоя анубиас.

Отделно, неритината. Факт, чистят, но ... снасят яйца (поне моите) харабия аквариума става като далматинец от яйца :D
Не си написала обаче, това което колегата Mushroom те е питал. А то си е съществено.

reninel

Дали е добра идея този роголистник? И ще помогне ли? Иначе добавих стаята в момента с ограден аквариум.Това е най светлото през деня-но няма пряка светлина.

reninel

Не писах ли?Извинявам се през телефона не видях... Значи пускам лампата за 1/2 час сутрин към 7 като яде до 8 примерно.После си е на светлината на стаята и чак към 18 я пускам пак за час..
През деня започва да е светло около 8 и до 18 примерно ,но не много светло.Светлината на снимката просто е от този ъгъл на камерата-утре като съм в къщи ще снимам как точно осветява самия аквариум.

Lightning_boy

Както и да го снимаш, за мен лично аквариума си е до прозореца и си е доста плътно осветен.
Изчакай обаче да чуеш и други мнения.
В това хоби, разнородните мнения са много, много полезни според мен  *DANCE*

reninel

*THUMBS UP*  Точно така-всичко ми е полезно.С каква вода да измия перманганата-да не изруся бетата?Нали не трябва да е чешмяна.Тази вечер ще сменям-преди или след да сложа роголистника?
Не знам какво да сложа на стената за да затъмня малко-с тези стени се дразни рибата...За съжаление нямам друго място за аквариума,А и беше предвиден за изкуствени растения и риба само.....

А самата лампа според мен осветява повече..не е ли по-лошо?

Similar topics (5)

57936

Публикации: 15
Прегледи: 19172

40798

Публикации: 16
Прегледи: 12013

55774

Публикации: 5
Прегледи: 6309

53890

Публикации: 2