• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.08.2025 19:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 18:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nikes

Цитат на: cwetalin - 11.12.2011 20:31
В толкова обем така и така не можеш да сложиш много рибки. Раздели го на 2 и сложи 2 двойки бети, ще има на какво да се радваш. :)
Добра идея е това самоче я ми поянснета каk  се раделя..   :-) :-) Със някава мрежа става ли..?

cwetalin

Аз бях разделял с прозрачна решетка, беше ми изпаднала. Сега се замислям че може да се направи с плексиглас на който да се пробият дупки.
На терасата имам един аквариум около 25 литра, ще взема да направя и аз едно такова нещо.

А дали няма да стане с фолио от папка, ако се опъне???...

cwetalin

Две денонощия след хвърлянето - малки няма. Затова пък имам огромно гнездо. Сбъркана работа.
След няколко дена мисля да направя нов опит и този път да извадя и мъжкия.

reaskol

Без мъжки нищо няма да се излюпи. Има много теми писани и всичко е без успех  :-)

cwetalin

Защо? В интерес на истината хайвера след вдигането му в гнездото си стоеше там и не мърдаше. За успешното му излюпване е необходимо само добра вода и температура. Ролята на таткото е след излюпването да вдига бебоците в гнездото. Тук вече ще имам проблем, предполагам, но смятам да намаля водния стълб до 20-30 мм /колкото е дебелината на отоплителя/ и който има сили да се вдигне да оцелява.
Държа да отбележа че съм се захванал с този опит за развъждане по-скоро да си "начеша крастата". Интересно ми е дали ще успея. 1 рибка би била успех. Не искам да развъждам бети за продан.

Nikiengi

Колега, ама ти май много го гледаш този мъжкар? Защо просто не сложиш аквариума на място без много движение около него и ще видиш, че ще имаш успех. Бетите не обичат да бъдат притеснявани и е нормално да изяде хайвера, ако много му досаждаш. Казвам го от опит - моите са в гаража, където ги навестявам два пъти на ден, нямам случай на изяден хайвер. Нито веднъж, а са хвърляли поне 7-8 пъти и то различни двойки (различни мъжкари). Опитай, ама след 2 седмици, а през това време храни предимно с тубифекс.  *THUMBS UP*

cwetalin

Завиждам ти. Аз моите само по веднъж мога да ги погледам. :)
Шегувам се, на спокойствие си е мъжкия, просто досега ядеше хайвера преди да стигне до гнездото. Това ме ентусиазира да опитам да извадя малки. Знаеш предполагам каква е тръпката като направиш нещо, което изглежда едва ли не невъзможно.
Колкото до храната - ми аз само с мръвка храня. Като свърши тубифлекса давам замразен хирономус или артемия майки :)

Nikiengi

При изхвърляне на хайвера от женската, той потъва на дъното, защото е по-тежък от водата. През това време мъжкия го събира в устата си и го изплюва в гнездото, това го прави дори когато се излюпят малките. Ако си видял това и ти изглежда, че го яде да знаеш, че не е така. Той наистина изяжда част от хайвера, но в последствие - когато види че не е оплоден изяжда само него.  А малките се раздвижват на 5-6 ден и тогава мъжкия се вади от аквариума.  :-)

nikes

Колега Lexa Колко горе долу излизат и оживяват от хайвера..? Че и аз има такъв мерак имах един наперен Мъжкар днес си взех женка тя има черти и мисля  че е готовa за пускане на хайвера пуснах ги в един аквариум само 2 то взе че стана един въргал.. :-D :-D тя женската го харесва :-[ и ходи след него той почна да и се пери и да напада..  :-| :-|

Lexa

При мен оживяват максимум 15-20.За да ги размножиш ще ти трябват укрития за женската.Аз освен укрития слагам и едно пластмасово двулитрово шеше с дупки (за да я умирисва мъжкия) и в него слагам женската,така той не може да я нарани.Мъжкия и се пери и прави гнездо на повърхността на водата от балончета,за да го улесня слагам парче стиропор в някой ъгъл на аквариума.Температурата на водата трябва да бъде 28-29 градуса,като построи мъжкия гнездото пускаш женската и те започват брачния си танц и мъжкия качва хайвера в гнездото.Като хвърлят хайвер махаш женската и оставяш мъжкия докато малките се излюпят.После храниш личинките с артемия.  :-)

Lexa

След като се излюпят малките,те вече нямат нужда от баща си.Иначе може и да се остави при тях  :-)

cwetalin

Имат нужда от баща си. След като се излюпят не могат да плуват падат на  дъното и понякога остават там. В идеалния случай таткото ги спасява. В реалния - изяжда ги преди да се е стигнало до там :)

Lexa

Не ми се спори.Който както си иска,аз махам мъжкия след като се излюпят.

Nikiengi

Цитат на: Lexa - 14.12.2011 15:43
Не ми се спори.Който както си иска,аз махам мъжкия след като се излюпят.

За това е много вероятно да изкарваш по 15-20 малки, а не 150-200! Вярно, че съществува риск да ги изяде, но малките имат нужда още от баща си. Маха се чак когато проплуват!  :-)

Similar topics (5)

27677

Публикации: 16
Прегледи: 14379

50815

Публикации: 2
Прегледи: 3045

14855

Публикации: 9
Прегледи: 13177

55790

Публикации: 26