• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 03:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Карган

Здравей. Споменаваш бюджет и място, но реално разликата между 10 и 30 литра е само в съда, защото за техниката ще платиш същото. Не заема много повече място, а и за теб и за бетата ти ще е по-лесно. Аз лично за такъв обем бих разгледал и обяви втора ръка(за аквариума, не за техниката). За лампа може да ползваш и настолна, ако има как да я сложиш до аквариума.

Това е пример за лесен за направа аквариум, в който не са вложени много средства, а растенията са лесни за гледане.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

niky

Изкуствени растения аз не бих сложил никога. По-добре без...Има растения които ще живеят и без лампа, като криптокорини и анубиас. Също и микрозориум ще кара и на естествена светлина.
Без лампа обаче тая риба няма да и видите красотата, така че вземете си една, дори и най-евтината, най-добре ЛЕД.
Ето тук може да видите за някое растение: https://aquariumbg.com/article/123

White Wolf

Решението е лампа от икея - спрях се на една малка с щипка, дано да държи самата щипка. Утре пристига аквата, 20 литра с нагревател, филтър и термометър. Грунд ще поръчам тия дни 2-3мм черен както и растения /анубиас нана, харесах си и една кладофора и една валиснерия/.
 Имам магазин Аквариум бг буквално пред блока ми, но там нямат точно този грунд, а и като гледам с големи надценки продават затова от там няма да взимам нищо освен храна и самата рибка. Въпросите ми обаче не спират дотук - като сложа грунда и растенията и разбира се водата  пускам само филтъра или и нагревателя?

niky

тук колегите са писали статии по твоите въпроси - https://aquariumbg.com/articles/8

White Wolf

Чела съм ги тези неща. Обаче точно на въпрос, на който може да се отговори с по-малко от едно изречение /да, пускаш само филтъра или не, пускаш и филтъра и нагревателя - супер сложен отговор нали? / не мисля че трябва да ми давате линк със 589 статии, в които очевидно не съм намерила точно това което търся.

Както и да е , мерси все пак. За нищото.  *privet*  :-D

mushroom

Значи Икеа със сигурност работят на печалба и тя идва от извиването на ръце на малките им доставчици ( - : А пък и аз бих подкрепял магазина отсреща (стига да са свестни) просто ей така, за да го има когато ми потрябва.
Но да се върнем на акваристиката. Средната темп. на растенията, която си избрал/а е между 15 и 30 градуса. Наната е с мин. температура 20. Та ако температурата в стаята където е аквариума не пада под 21-22 градуса, спокойно може и да не пускаш нагревателя.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

White Wolf

Лампата от Икеа струва много по-малко от лампите тип пура в аквамагазините. То ясно че всеки е на печалба, но цената на тази в икея ми е в пъти по-изгодна, а самата лампа ми е в пъти по-удобна от това например - https://aquarium.bg/ocvetitelno-tyalo-yz-600-15w-bg.html

Да не говорим и че не съм баш майстор и тази пура дори и да я взема, точно никога няма да мога да я инсталирам и да работи както трябва и където трябва. т.е. в крайна сметка с две думи - пари на вятъра. :)

mushroom

Относно разходите те разбирам, но аз експлоататори на детски труд гледам да не подкрепям.
Аз съм с точно такава на големия ми аквариум - 60л. Телата със заменяеми светлоизточници имат предимството, че може да сменяш пурите/крушките вътре. В началото при мен беше на Sylvania AquaStar(бяла светлина), а сега съм с GroLux (червеникава). Преди имах неонки и с GroLux-а изглеждаха много джиджаво.
Нищо сложно няма да сложиш една луминисцентна лампа (пура) вътре, но мисля че няма да изглежда красиво голяма лампа на малкия аквариум, който си замислил/а. Има по-елегантни решения и може би твоето е точно такова.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Карган

Аквариумът нали ще има капак? Иначе лампа с щипка е по-елегантно решение за малки аквариуми. Колко вата е? За нагревателя.....аз лично, преди да сложа рибката, бих до държал нагласен на 23°C, а като стане време да сложа рибката бих го увеличил.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

White Wolf

Цитат на: Карган - 30.03.2021 20:17Аквариумът нали ще има капак? Иначе лампа с щипка е по-елегантно решение за малки аквариуми. Колко вата е? За нагревателя.....аз лично, преди да сложа рибката, бих до държал нагласен на 23°C, а като стане време да сложа рибката бих го увеличил.
Мерси!
Лампата, която поръчах е 3 вата.
Днес ще редя!   *DANCE*
 

JoroSs

Здравейте! Бетата на колко време може да хвърля хайвер?
Храните ли мъжкия докато се грижи за хайвера?

JoroSs

Цитат на: Живко - 11.05.2005 00:04в моента има мъжки,който е направил уникално гнездо.около 3,5 дециметра. :D
за съжаление си заслужи афтаназията. :evil: за втори път яде хайвера.
жалко страхотно красив е. :cry:
Nemo ако ходиш до дискус и видиш хубави бети(редки цветове) свиркай.
може ли да ми пишеш на лично, имам няколко въпроса.

mushroom

Като гледам поста на колегата е от 2005г. По-голям шанс имаш според мен, ако пишеш на Карган. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

25534

Публикации: 64
Прегледи: 30396

10698

Публикации: 4
Прегледи: 3520

54721

Публикации: 7
Прегледи: 3247

47239

Публикации: 4
Прегледи: 3439

43732

Започната от Marto99_mz


Публикации: 4
Прегледи: 2320