• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Трихогастери - общи въпроси

Започната от winnerkn, 18.09.2007 21:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bunzip2

Аз съм гледал леери, и този обикновения (с оцветяване на скумрия  :-D). Ще ме простите за имената, ама рибите не са ми силната страна. Заедно с други риби в общ аквариум съм ги гледал, и не е имало никакви проблеми. Даже мога да кажа, че са доста миролюбиви според моите виждания.
Колко ще може да гледаш е относителен въпрос. При хубава филтрация, може и повечко. Но долу-горе се придържай към правилото "сантиметър риба/литър вода", и няма да направиш грешка.
Ако все пак пренаселиш - поне да имаш хубава филтрация :)

hip9

Здравей, трихогастерите по принцип са миролюбиви, освен когато се размножават. Мисля, че за 3-4 чифта 300 литра са ок.Последния въпрос зависи и ти какво искаш биотоп или не. Аз лично бих сложил и някакви по-дребни рибки.

fam

Цитат на: bunzip2 - 10.11.2015 22:11
Аз съм гледал леери, и този обикновения (с оцветяване на скумрия  :-D). ...
hahha ама точно си е като скумрия де само малко синее :)  ами см за литър.. и  почти 20-25 риби...едва ли ще ги наблъскам толкова, но ...
Те питанките изникнаха след като отворих да прочета темата тук..и от първата страница като се започна с едно "моите се гонят и хапят" и... аз увиснах джуките  *CRAZY* както казва баба. Пък до този момент наш'та т.е. аз си правеше сметки за трихогастери като за молита- 1 мъжки и 3 женски и няма агресия и  мирно и тихо  и рай...обаче като прочетох и ..те са по- близо до Бетите (нали все лабиринтови) от колкото до молинезиите и.. така де реших да попитам. Че из мрежата за сега попадам по скоро на ръководства за размножаване, отколкото за отглеждане...пък на мен ми харесва когато рибките ми са в отлинчо здраве и се спогаждат с китките :)
Иначе за филтрацията..сдобих се с един китайски  канистър..дето на етикета е 1000л/час...но е втора ръка и ..както и да е де ще го пробвам. За него съм взела един пред филтър (там са гъбите, че в канистер само биологична и химична филтрация има ) пък и  като механичната е отделно  ми се струва по- практично за почистването. Иначе водата в канистера се чисти от дъното нагоре..т.е. гъбите  за отпадъците трябва да са най- долу и  всеки път едно вадене...та за това се навих за предфилтъра.. обаче стои като неизвестно как ще се отрази на мощността на флтъра това. Защото предфилтъра няма помпа...има и един клас по- мощни 1200л/час.. и ако този не го бива.. може да се пробвам да го продам и да си взема нов...
Разказвам подробно, за да ме корегирате, ако нещо не е както трябва и да ме свалите на земята :)

Публикациите са слети: 10.11.2015г 22:10ч

Цитат на: hip9 - 10.11.2015 22:23
Здравей, трихогастерите по принцип са миролюбиви, освен когато се размножават. Мисля, че за 3-4 чифта 300 литра са ок.Последния въпрос зависи и ти какво искаш биотоп или не. Аз лично бих сложил и някакви по-дребни рибки.
Благодаря :)  И моето впечатление е, че са миролюбиви. Все пак в аквариума където са златните 2 сега Черната тетра е господстващ вид :)  няма кой да им се опре на тези диванета. Те хапват първи, и вземат каквото искат..а трихогастерите, те бавно и спокойно..до момента в който  наистина мъжкия погва женската. Бях се стреснала в началото, но с времето приех че така си се забавляват..защото няма  рани, контузии и прочие. Той само  д я види и хуква да я гони, пък Тя се шмугва под някое листо на анубиаса и  той будалата я подминава :)) и така..пак всичко  става бавно и спокойно :) до следващия път. Но се стреснах ако го има момента с мъжкарската агресия.
*privet*

bunzip2

Канистъра който си избрала, ще дойде слаб за 300 литровия аквариум.
1200 също ще дойде слаб. По-скоро гледай нещо към 2000 л/ч :)

fam

Цитат на: bunzip2 - 10.11.2015 22:53
Канистъра който си избрала, ще дойде слаб за 300 литровия аквариум.
1200 също ще дойде слаб. По-скоро гледай нещо към 2000 л/ч :)
Оле-е-е и каква стана тя сега... ох ще се пробвам утре да ги уговоря да върна този предфилтър и да поръчам по- големия и д амисля за по- големия филтър.. пфффууууу да му се не види... *JOKINGLY* и  дядо Коледа и тази година ще ме пропусне.. *thanks, bunzip2 :)

bunzip2

Предфилтъра не ти е необходим. Заложи на по-мощен канистър :)
Ако забележиш някакви проблеми в процеса на развитие, може да комбинираш и с някакъв вътрешен, който да помага за маханичната, макар че сигурно няма да се наложи.

discusfen

Има и по големи представители на трихогастерите Osphronemus gorami,Helostoma temminski.

fam

Цитат на: discusfen - 11.11.2015 12:50
Има и по големи представители на трихогастерите Osphronemus gorami,Helostoma temminski.
Шегаджия :))) Osphronemus gourmi: " It is much larger than most gouramis, growing to a maximum length of 70 cm (28 in), though most are only around 45 cm (18 in)" от Уикипедия е цтата...
Ам за този вид не само филтъра ще трябва да сменя...а и аквариума...а и като се замисля  и мястото където живеем...че тази разнибитена къщурка едва ли ще издържи .... някой с идея за числата на английското тото??? поне 6 иначе няма да ми се случи в този живот :))
Обаче сега сериозно, Discusfen, имаш ли някакви забележки за съжителстването на няколко  мъжки с по няколко женски от вид??? :-[
хайде бе хора...как ще им се отрази момента с размножителния период??? ще може ли да се преодалява или  ще се налага да ги реанимирам после... не мога да губя рибки...снощи любимия Айкидо  ме изостави завинаги ... не искам да се тормозят...ако не е добра идея.. други рибки по- подходящи ще си взема, но да са добре..

discusfen

По принцип за мен това по няколко рибки от вид шаренийка.По добрия вариант е от един вид стадо да се оформи.Например леери.Аквариумът ти отговаря за сплеснати риби с високи плавници.

metcheto

Ето нещо интересно, което намерих в интернет:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Fv5sw4yvbt%2FSnakeskin_gourami.jpg&hash=32790cd34aa87647f1f40df1e75a6faaba72de04

Има 11 страници за трихогастерите, а за този няма нищо споменато, даже и че съществува. Вида е Snakeskin Gourami.

"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

ARTU73

Имам златен трихогастер (женски) от около две години, придобита заради детско тръшкане и с крехката надежда, че нвяма да оцелее. Но оцеля. Живееше си сам-самичка в едно мъничко аквариумче, докато я преместих в нов аквариум, където имам 6 неонки и осем черита. Четох, че се спогаждат поне с неончетата, но... Проблемът е, че започна да ги гони и не ги оставя на мира. Сега отново е в изолатора. Мисля, че нямам друг вариант, освен да попитам дали ще я приемат обратно в магазина, или да я подаря на някой...

White Wolf

Женските са доста по-редки и почти не се продават в масовите магазини за риби доколкото знам.

Иначе големи сладури са  (wasntme) , колкото повече ги гледам и чета за тях, толково повече искам да си взема една мъжка.

В 50 литров един мъжкар трихогастер и да кажем 5-6 ръми ноуз/или някакъв вид тетра/ добре ли ще е или е пренаселено ?

crazy_bg

четох четох Та и аз да питам нещо.
Значи гледах дискуси  и боция клоун 10 -12 години във 500л  канистър сън-сън2000 1квт нагревател + 1 резерва ,ултравиолетов филтър ув подсветка и тн тн ...  известно време небях в страната и  моите хора измориха всичко вкли и 7 боцийй 20см-ви  .стоя празен и вчера пуснах 5 трихогастра син златен лееери и 10 кардинала които съм размножавал мноого преди 25 години например
според вас ще можели трихогастериците да се размножават самостоятелно в общия за кардиналите сум почти сигурен че да освен ако колизите не зобат хайвера.
относно размерите при мен в среден аквариум достигат 8см и живеят неповече от 2,5 години

Similar topics (5)

39431

Публикации: 43
Прегледи: 19887

29158

Публикации: 24
Прегледи: 24462

166

Публикации: 16
Прегледи: 12872

47188

Публикации: 3
Прегледи: 2866

8550

Публикации: 40
Прегледи: 23257