• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 12:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Colisa lalia var. red

Започната от thecreater, 18.12.2011 19:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cwetalin

Не искат гадинките да ядат. Направили са си една групичка и седят все до едно от страничните стъкла. Като пусна микрочервей няколко се засилват да ядат и това е. Артемията я яде ампуларията.

beta61

Колега, захрани ги с чехълчета. Микрочеръвът е едър за тях, не могат да го захапят, а да не говорим за артемията. Ако нямаш чехълчета, опитай с Novo Tom  на JBL. Успех!

VDO

Може да опиташ и със сера микрон,ратриваш хубаво 1-2 щипки в 50-60мл. вода и с капкомер вкарваш при рибките няколко пъти дневно.Може и друга микрохрана за новоизлюпени рибки.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

HEPOH

Такива са си. Даже се чудих как оцелява в ест. условия. Каквато и храна да сложиш няма да им промени манталитете. Както написах по-горе много са мудни и не търсят активно храна като Гупите напр. :-|javascript:void(0)
Търся мъжки Воален Анц. Албинос

cwetalin

За чехълчета са големи вече. И микрон давам, и разтворен и по малко сух слагам да седи отгоре. Най-голяма активност, ако може така да се нарече има към микрочервеите. Имам чувството че преди няколко дни бяха по-активни, мислех че съм се справил с първоначалното захранване и сега с артемията ще започнат да нарастват. Но визуално няма голям отпад, явно успяват да хапнат нещо. И вървят еднакво, не като бетите неравномерно. Гледам колегата thecreater е дал артемия на около 2 седмици. И моите наближават толкова. Дано се раздвижат до няколко дни.

cwetalin

2 седмици след излюпване разбраха че артемията става за храна. Днес напълних аквариума с нея, след малко отивам да чистя. Резултата беше че повечето рибки я подгониха. За сега им идва бърза, но се надявам да е вкусна и утре сутрин рибетата да имат повече желание да я гонят.
На въпроса как ли оцеляват в естествена среда. Ами, или плуват в органичен бульон, или от едно люпило оцеляват 1-2 рибета. Което не е малко, имайки предвид че вече трудно познавам коя женска хвърли хайвер, т.е., предполагам в естествени условия хвърлят на седмица-две.

DJER

Колега нещо не си се справил със захранването добре(имам много опит с колизи), на 3-4-ти ден захапват артемия и я търсят активно, на 2 седмици рибките са големи около 7-8 мм и растат доста неравномерно.Обикновено едно люпило го пръскам в 4-5 аквариума и не си играя да сортирам(досадна работа за мен) и остават по 200 бройки от аквариум, те са страшно плодовити, стигал съм и над 1000 порастени, друг е въпроса ,че не се цени достатъчно и до пълно оцветяване минават поне 5 месеца, че и повече, на етапи.

cwetalin

Обикновено рибетата, които не заядат първите дни - умират. Тези буквално ми се струва че вегетират. Храна имаше обилно, е чехълчетата ми са по-малки от твоите, но поне са в изобилно количество. :) Микрочервеи също. А и за капак - микрон на сера. Чудя се дали не се дължи на кофти родители. Лош материал, един вид. А и родителите са млади, първи хайвер, ала  бала. Ще видим как ще потръгнат нещата от тук нататък.

DJER

Може по щипка сухо мляко да слагаш на инфузорията(но истинско) и наедрява доста и рибките съответно.Когато се занимавах с колизи държах 5-6 трилитрови буркана пълни добре с храна и когато е наедряла зареждам чифт(обикновено на другия ден хвърлят).  Ако намеря Хуна(сота) може пак да си поиграя ;-).

multisam

чехълчета през 6 часа

DJER

По въпроса за родители, избирай най едрите рибки още на 10-я ден и отдели в отделен съд(десетина бройки) и гледай на широко и добра диета. Ще излязат по голям процент мъжки(при мен така се е получавало винаги), но и яки женски, имах такива риби при дискуси и на 3месечна възраст бяха готови на размер и с цвят. Ако не ги захраниш добре, не отделяй за разплодни риби такива, те не растат както трябва, Успех!

cwetalin

Хранени са  на 2 часа през деня чехълчета. С микрочервеи по-рядко, но поне 3-4 пъти на ден. Сега си мисля че може би не трябваше да слагам микрона. Ако са  хапвали от него може да им е пълнил коремчетата и да не са можели да ядят чехълчетата. Или да ги е мързяло да ги гонят. Знам ли....
Но, захапаха артемия и нещата си дойдоха на мястото. Вече не са онези бавни рибки. Активно търсят храна. По-силните екземпляри дръпнаха яко напред. Останаха и доста дребни рибета, явно не ядящи артемията. Но по-големите мисля че ще се справят с тях. Големите подгониха 1 см размер. Още са личинки, не се оформят като колизи, но предполагам и това ще стане скоро.
За родители - някъде бях писал какво правя. Захранван добре и после оставям нещата в ръцете на автоканибализма. Малко грубо, но което оцелее става много здрава рибка. Имайки предвид начина на развитие на това люпене, май натам са тръгнали нещата. Ще останат
най-здравите няколко рибки от поколението.
Хуни и аз чакам. По нова година не можаха да ми донесат. Надявам се сега да има, може би края на март. Имам лабиози, златни. Много ме кефят, като старо злато седят. Малко да отраснат лалиите и да им взема аквариумчето, ще пусна и лабиозите.

Icagata

С хуната как се справяте... аз имах рояче около 2-3 седмици, миналата година, на чехълчета и жълтък, не се радваха мн на микрочервей, под лупа даже не  видях някой да яде от тях... после един ден се прибирам и виждам как температурата на водата ми е 18 градуса и всичките изпукали...  :-|