• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 18:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 14.10.2004 00:14

« назад - напред »

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

niki_o

Аквариума вече е претоварен-не купуваи нови,редуцираи наличните.

kaloqn_0998

Реших да мина на живородки и днес си купих три хелера. Уж взех 1 мъжки и 2 женски, те са много малки и още не се разпознават добре, затова се надявам да съм ги уцелил. Въпросът ми е: при всички видове хелери ли мъжките имат удължена опашка, като шип? И кога започва да расте назад, или от самото начало си е такава? Продавачът каза, че опашката му била по-остра и от това се познавало, че е мъжки, но все още не е израснала назад.

asensi_85

Хелерите си сменяват пола, така че все ще имаш двойка :)

Caxapa

Цитат на: asensi_85 - 30.10.2015 18:38
Хелерите си сменяват пола, така че все ще имаш двойка :)
Не е доказано, че като си сменят пола ще има ефект. И то  по-скоро уж женска а неосъзнат мъжкар но на 98% безплодни.  Обратен вариант от мъжки да стане женска  не е имало а и първият  вариант  не е често срещан за да даваш таково успокоение на колегата. Писано е по този въпрос за ранно разпознаване  пола при живородките.  Различават се още на първа до втора седмица.

asensi_85

Женска при мен си смени пола и успя да оплоди женските. Отбелязах само, че има възможност хелер да го направи. Ако целиш някакъв спор или конфронтация - отдръпвам се, защото не ми се спори за глупости.

Caxapa

На мен също не ми се спори. За повече от 40 години с живородки та и по международни форуми и семинари не съм срещал такъв феномен. Кандидатствай за Гинес и Нобелованаграда с това си постижение но  се съмнявам в това. За целта  се искат мако повече познания и доста аквариуми в които да отделяме опитните индивиди.

asensi_85

Сахара, моето семейство също се занимава с живородки доста десетилетки. За Оскар и Нобел няма да кандидатствам за твое съжаление. Моля да се води нормален диалог с уважителен тон. Ами, случвало ми се е преди години! Тогава този сайт не го е имало на белия свят, а ти едва ли си могъл да ходиш в чужбина, предвид режима тогава. Да отричаш това, дето съм виждал с очите си е меко казано тъпо. Регистрирах се в този сайт само, за да чета дали е измислено нещо ново в областта на техниката, не да споря с малоумници.

Caxapa

Тогава защо спориш еле пък с малоумници както ги наричаш някои които  от 30 години  живеят зад граница.  Относно смяната напола..е спорен въпрос а това, че живородка и за пояснение Хелер със сменен пол може да опложда го няма  никъде доказано.  Оставям те със твоите убеждения господин кадидат Нобелов лауреат.
ПП. По този въпрос е писано и дискутирано доста  дори и тук в този форум който още не е съществувал  когато твоето семейство се е занимавало с развъждане на живородки. Тези опити и експерименти НЕ стават в обикновени  любителски и с цел търговия условия.
Тези опити  се правят в лаболаторни условия  което  ме съмнява да сте имали по "онова време"  на режима а дори и сега. Айде със здраве  и нека да не спорим. Изказвам свое мнени на база това което чета и слушам но може и аз да съм прекалено стар вече и да съм пропуснал някой Нобелов лауреат.

discusfen

Момчета не знам защо се карате за глупости.Не знам защо на един и същи човек му се случват извън земни неща в аквариума.Помпата се отлепва,ехинодоруса не може да се опрели от кой вид е,сега и рибите не може да се определят какъв пол са,и с осветлението мисля ,че имаше някакъв проблем.Едва ли може да се определят половете на рибите по рано 20,25 дена.Факторите са различни температура,обем на аквариума,храна,параметри на вода.По принцип живородката колкото по късно започне да се оформя полово е по добре защото ще израсте на тяло по голяма.Не знам какъв рибар ще става от тебе като едни прости рибки с добре изразени полови органи не можеш да разпознаеш.Не се гледа опашката а органа остричкия отдолу под тялото е на мъжката риба а на женската е една обикновена закръглена перка.Или ти пак си взел някакви извън земни воални форми които по трудно се разпознават.Снимай ги за да можем по точно да ги разпознаем.

asensi_85

Никой с никого не се кара. Просто българите зад граница, дето редят тухли в крайни квартали са доста по-начетени и знаещи от нас, простите. Явно човека е запознат с моята биография и номинации за нобел, оскар, грами и всички съществуващи награди на света по-добре от мен. Просто за разлика от мнението му на база "това което чета и слушам", моето такова е на база личен опит.

Иначе съм съгласен с discusfen за всичко, което написа.

discusfen

Забравих да кажа при нормално гледане на рибите.Нормален свето ден нормално хранене.При не нормален свето ден а 24 часа в денонощието и постоянно хранене може и да се постигнат резултатите които Сахара споменава.Няма невъзможни неща на този свят.

Илия

Здравейте, имам аквариум от средата на август 2015, 70 л. Започнах го с идеята да отглеждам "пикови" плати и растения. До момента се справям горе долу с растенията, но с рибките ...  :'( , уморих шест. След четене във форума и разпитване по зоомагазините разбрах, че параметрите на водата в София са доста по-различни от тези на водата в която се гледат плати. В зоомагазините слагат допълнително соли за повишаване на твърдостта и pH. Въпроса ми е дали може да се постигне обратното, рибките да се адаптират към леко кисела и мека вода и ако отговора е да, как се прави адаптацията. Предварително благодаря.

Ivan_S

Софийската вода е с неутрално рН - около 7 е. Поне това показват тестовете на водата вкъщи. Платите предпочитат рН 7-8, което е резултат от неутрална до леко твърда вода. Според мен биха се чувствали добре в софийската вода без някакви намеси. Да не би нещо друго да ги мори!?! По-лесно е да втвърдиш леко водата, отколкото да я омекотиш. Аз бих ти предложил да сложиш нещо варовиково в аквариума. Разбира се и с химия можеш да втвърдяваш водата - примерно с рецепти от калциев дихлорид и сода за хляб.

Адаптирането към по-кисела вода не е невъзможно, но е по-дълъг процес, защото трябва да става плавно. Както е известно, промяната на твърдостта на водата води до промяна на рН, а неговата рязка промяна е пагубна за рибите. Иначе водата може да се омекоти например като се смеси с дестилирана вода или с осмозна вода. Става с дъждовна, снежна и въобще всякаква, която е преварена, престояла и карбонатните частици са отделени вече на дъното на съда. Има различни техники, просто разгледай из форума.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Nikiengi

Не си играйте с разни там химии! Разбира се, че правилното решение е с втвърдяване на водата, макар и аз да не съм убеден, че точно това е причината за смъртността им. Приспособяването на живородки към мека вода едва ли може да стане за дълъг период, без това да породи проблеми. Макар и да може да се отглеждат живородки в по-мека вода това не е правилно решение, все пак природата си ги е създала за твърда вода, а втвърдяването й в правилни граници е като детска игра. Просто разбърквате гипс и правите от него едно кубче колкото половин кибритена кутийка, изчаквате 24 ч за втвърдяването му и го пускате в аквариума, това е достатъчно за поне 6 м., че може и за повече. Смяната на водата (1/5 до 1/4 части от аквариума) поддържа твърдостта в необходимите граници.
:-)

Илия

Благодаря за съветите. Реших да пробвам втвърдяване на водата с натрошени мидени черупки. Заложих една доза във водата за смяна (6л туба от минерална вода) ще изчакам няколко дни и ако се получи ще я налея в аквариума. Конкретно за платите който уморих разбрах, че са гледани освен в твърда вода и в подсолена, 1 супена лъжица сол на 10л вода. Следващия път ще търся такива гледани без сол.
Nikiengi, твоята рецепта с гипса и размер на кубчето, колкото половин кибритена кутийка, за колко литров аквариум е?

Similar topics (2)

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4798

46725

Публикации: 478
Прегледи: 213200