• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 14.10.2004 00:14

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

getsata73

Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

klicksa

Благодаря ви за бързите отговори, помогнахте ми доста, ще си взема някакво осветително тяло, ще видя и за помпа, но само не разбрах да си взема ли неонки, щото много ми се иска, а и те са си доста красиви.

Ivan_S

До тук имаш 6 риби. Хелерите стават едрички и им трябва място. Аз си оставам на мнението, че сегашната бройка е достатъчна. Иначе може да си вземеш 7-8 неона + гупите, но тогава хелерите стават излишни. Както прецениш, обърни внимание какво ще ти предложат и другите колеги.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

klicksa

Ами добре ще изчакам да видя другите какво ще кажат.

Caxapa

Докато чакаш  :popcorn: какво ще кажат другите, вземи и прочети темите от изкачащото меню в ляво на екрана! Ще са ти от полза.
: 14-05-2013, 18:41:40
Апропо, рибките са предостатъчни като бройка за този литраж аквариум в който си ги пуснала!

klicksa

Ами аз съм чел доста преди да си взема тези рибки и знам че те са достатъчни за моя аквариум, смисъл че нито са малко нито са много и си им е добре така не им е тясно, но просто исках професионално мнение, защото ми се искаше да има и ярки цветове в моя аквариум. Но щом казвате че ще са много и че ще им е тясно значи май ще се простя със сините гърбове на неонки.

Георги

4-5 рибки и смяна на 50% вода седмично,
или
9-10 рибки и смяна на 50% вода два пъти седмично,
или
12-15 рибки и смяна на 50% вода 3 пъти седмично.

Това е за да не се отровят от собствените си отпадъци. Изборът си е твой.

Едит: Става дума за малки рибки - като неоните.

Viden S.S

Ами аз малко пренаселих моя, който е 35 литра. Имам 9 неона и 2 телескопа  *SORRY*. Всичките са още малки и се надявам до месец да мина на 200 литра за да им е добре.

Mu3epHuk

Цитат на: Viden S.S - 15.05.2013 16:21
Ами аз малко пренаселих моя, който е 35 литра. Имам 9 неона и 2 телескопа  *SORRY*. Всичките са още малки и се надявам до месец да мина на 200 литра за да им е добре.

По тази логика, български пенсионери трябва да се ширят в 120м2. апартаменти. В момента си добре. По-скоро трябва да се намери биологичният баланс, за да не се натравят рибките, а не толкова да ти плуват 3 рибки в огромния аквариум. Неонките не са замърсител както по-едри риби. Колко акане акат според вас?  *CRAZY*

Viden S.S

Цитат на: Mu3epHuk - 15.05.2013 16:38
По тази логика, български пенсионери трябва да се ширят в 120м2. апартаменти. В момента си добре. По-скоро трябва да се намери биологичният баланс, за да не се натравят рибките, а не толкова да ти плуват 3 рибки в огромния аквариум. Неонките не са замърсител както по-едри риби. Колко акане акат според вас?  *CRAZY*
По-точно искам да прехвърля само неоните, естествено в големия ще сложа още бройки от други видове. Искаш да кажеш, че на телескопите в този обем им е добре?

Mu3epHuk

Цитат на: Viden S.S - 15.05.2013 19:33

По-точно искам да прехвърля само неоните, естествено в големия ще сложа още бройки от други видове. Искаш да кажеш, че на телескопите в този обем им е добре?

Ако съм те разбрал правилно, имаш 9 неона и 2 телескопа в 35 литров, като реално водата в него идва от порядъка на 29-30 литра. Казваш, че ти се налага да изчакаш още месец, докато минеш на 200 литров. Въпросът ми е -  тогава ще вземеш аквариума и ще го пълниш с вода и подготвяш за стартиране или след месец ще имаш възможност да пуснеш рибките? Понеже имаш вече работещ аквариум (35 литра), отделно има и препарати от типа на Sera Aquatan, Sera Nitrivec и Sera Biostarter, би могъл да стартираш новия за отрицателно време и без жертви. Колкото до въпросът ти за 35 литровия и обитателите - щом на този етап нямаш по-голям аквариум и ти трябва около месец за преместването им - не ги мести. Според мен няма да им е тясно още повече че са с малки размери. Гледал съм по-едри рибки, повече на брой и в по-малък литраж от твоя дълго време и ... не са се оплакали, макар че не го препоръчвам и не бих го правил отново. Нямах жертви, но водата се зацапваше видимо по-бързо. Тоест спокойно изчакай, и не се притеснявай. Докато стане време за пускане на обитателите в новия им дом, не занемарявай смените на вода. Евентуално подменяй през 5 дни по 50 % вода и храни пестеливо. Изплаквай дунапренения филтър в отливаната вода само при нужда. Пак казвам, че на този етап е по-важно да не допуснеш натравяне на рибките отколкото че ще им бъде тясно за месец. Успех!

Caxapa

Колегата е обяснил в общи линии но по принцип рибите които имаш  си изискват от 35 литра на бройка та до 50л. За момента телескопите тти са малки и още месец биха издържали. Златните рибки изискват по-ниски температурни стойности на водата а лятото ще ти е доста трудно да поддържаш 19-22 24° мах
макар да издържат и на малко по-високи градуси.  Неоните са си неони и са с други изисквания на ВОДАТА. Прочети.., установи ..и действай според темите  в които са написани изискванията на видовете риби.

klicksa

Хора бих искал да попитам за ето този филтър https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2Fe83n7n.jpg&hash=67c26919857aa55d9f09fa32db6b7bb28a8af0a5 , какъв му е принципа на работа, чисти ли добре и колко голям бихте ми предложили за 30 литров аквариум?

Caxapa

Става и този филтър ако нямаш средства да си закупиш някоя вътрешна помпичка. За този тип ти трябва въздушна помпа  от която макркучето за въздух се свързва в гъжата която има камъче. Това са старите методи на почистване. Има колеги които все още работят с тях в някои от малките си аквариуми но  препоръката ми е за вътрешен потопяем филтър.

klicksa

Ами аз отначало исках да си взема външен филтър като ето този https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Fb7ceua.jpg&hash=33d5c68fb46c72e7b1c30f20b4bf7690dfe9a452 , но щом казвате че е по добре вътрешен ще видя кой ще ми предложат в магазина. То за такива малки аквариуми не му трябва да е много голям, мисля.

Similar topics (2)

46725

Публикации: 478
Прегледи: 210995

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4723