• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.07.2025 00:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 14.10.2004 00:14

« назад - напред »

0 Потребители и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Krasi231

Сахара е прав! Аз пуснах моите рибки в аквариумът *SORRY* и имаше само едно растение и ги изядохадо до едно  =-O. И,сега си купих около 10 растения.И,сега не могат да ги изядат!!!!За,това си купи и ти.!!!НЯМА ДА СГРЕШИШ!!!  *THUMBS UP*

easternalien

Цитат на: Krasi231 - 03.02.2013 16:58
Сахара е прав! Аз пуснах моите рибки в аквариумът *SORRY* и имаше само едно растение и ги изядохадо до едно  =-O. И,сега си купих около 10 растения.И,сега не могат да ги изядат!!!!За,това си купи и ти.!!!НЯМА ДА СГРЕШИШ!!!  *THUMBS UP*
Пич, кви ги бръщолевиш бре  *CRAZY*

Veronika88

И аз имам 12 рибки  *YAHOO* бяха 13,но едната бе изядена  :-( вече един месец ги гледам в родилката и няма умрели все още,а сега чакам майка им пак да роди днес или утре по мои изчисления

ToHuK

Здравейте,

Прочетох тук коментарите на някои колеги и реших да напиша нещо по въпроса. 8 литра НЕ е място, където да може да се отглеждат свястно малките. Незнам за колегите, но 15 -20 бебета ми се струват доста малко за една добре гледана майка. Родилки можете да си направите .. от любов към спорта, но много по-удачно е да си купите - има ги навсякъде по 5-6 лева. Аз лично малко ги преправям, режа им дъната, за да падат по-лесно в аквариума. Не дръжте моля Ви майката повече от 5-6 дена в родилката! - Ще я убиете. Или ще живее, но това си е мъчение. Записвайте си датите на раждането, НЕ тормозете рибите, сложете майката ден-два преди датата за раждане, даже е много. След като роди, върнете майката в големия аквариум, за да се съвземе... няма причина да я държите на тясно повече.

Малките ги изваждам от родилния аквариум и ги слагам в по-голям за да растат свободно. На малките им трябва както въздух, така и топло, не слушайте колегите, които Ви съветват да гледате риби в буркан, моля Ви! Не ме разбирайте погрешно, знам, че не всеки има по 5-6 аквариума, че и повече. Ние сме любители, всеки разполага с различен ресурс, но след като искаме да имаме здрави и красиви рибки има определени условия, които трябва да спазваме и да им създадем среда.
Не ми допадат ( а сигурно и на други колеги) коментари от рода на "абе те и при 15 градуса в 3 литра са ок" .. едва ли. На тези колеги препоръчвам да си намерят друго хоби, това не е за Вас.. Купете си куче и го затворете в тъмен килер метър на метър .. то ще живее добре със сигурност....нали??  Ако Вие нямате възможност да осигурите нормални условия за рибките, поне не давайте съвети на хората, които започват сега да се занимават. Те не са дошли да четат за това как НЕ се гледат риби, а да научат нещо полезно. Иначе - мнение всеки има .. дали е правилно обаче .. не е ясно.

Това е мястото, където местя и сортирам малките, след като се родят.. всички живородки. След 1,5 - 2 месеца ги местя в друг.

С Уважение,
любител

Miroslav 1987

Цитат на: ToHuK - 01.03.2013 16:12
Здравейте,

Прочетох тук коментарите на някои колеги и реших да напиша нещо по въпроса. 8 литра НЕ е място, където да може да се отглеждат свястно малките. Незнам за колегите, но 15 -20 бебета ми се струват доста малко за една добре гледана майка. Родилки можете да си направите .. от любов към спорта, но много по-удачно е да си купите - има ги навсякъде по 5-6 лева. Аз лично малко ги преправям, режа им дъната, за да падат по-лесно в аквариума. Не дръжте моля Ви майката повече от 5-6 дена в родилката! - Ще я убиете. Или ще живее, но това си е мъчение. Записвайте си датите на раждането, НЕ тормозете рибите, сложете майката ден-два преди датата за раждане, даже е много. След като роди, върнете майката в големия аквариум, за да се съвземе... няма причина да я държите на тясно повече.

Малките ги изваждам от родилния аквариум и ги слагам в по-голям за да растат свободно. На малките им трябва както въздух, така и топло, не слушайте колегите, които Ви съветват да гледате риби в буркан, моля Ви! Не ме разбирайте погрешно, знам, че не всеки има по 5-6 аквариума, че и повече. Ние сме любители, всеки разполага с различен ресурс, но след като искаме да имаме здрави и красиви рибки има определени условия, които трябва да спазваме и да им създадем среда.
Не ми допадат ( а сигурно и на други колеги) коментари от рода на "абе те и при 15 градуса в 3 литра са ок" .. едва ли. На тези колеги препоръчвам да си намерят друго хоби, това не е за Вас.. Купете си куче и го затворете в тъмен килер метър на метър .. то ще живее добре със сигурност....нали??  Ако Вие нямате възможност да осигурите нормални условия за рибките, поне не давайте съвети на хората, които започват сега да се занимават. Те не са дошли да четат за това как НЕ се гледат риби, а да научат нещо полезно. Иначе - мнение всеки има .. дали е правилно обаче .. не е ясно.

Това е мястото, където местя и сортирам малките, след като се родят.. всички живородки. След 1,5 - 2 месеца ги местя в друг.

С Уважение,
любител

Много правилни думи колега и вярни успех в начинанието   *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fa2.rimg.info%2Fd6b7250306ad9908a891bffc68b16c68.gif&hash=93d1305c8ad0ecbf77870b77b516255f73177f32

Асен Евгениев

Цитат на: ToHuK - 01.03.2013 16:12
не слушайте колегите, които Ви съветват да гледате риби в буркан
Това къде го прочете? Кой дава такива съвети?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

HALIPI

Aз искам да попитам нещо. Незнам дали мястото е тук, но имах три бременни гупи. Първата роди, после я махнах и започнах да гледам малките. След това се родиха вторите - седмица по-късно, а вчера през деня ги роди мъртви и аз изчаках до вечерта. След това я махнах и през нощта ми роди последната и тя с мъртви. ;( ;( Може ли някой да ми обясни, защо става така и как мога да го отстраня този проблем, защото ми се иска много да развъждам живородки. Мерси предварително !!!

Мод. едит: Пиши четливо и грамотно!

Георги

Никой не може да ти обясни, ако не дадеш информация как се грижиш за рибите.
И се постарай да пишеш по-четимо.

HALIPI

Извинявам се първо за предното съобщение. Гледам ги в отделен аквариум има терморегулатор и е на 28 градуса храня ги по два пъти дневно нямам помпа при тях бяха в родилката преди това някъде 2 седмици. А може ли да е от това,че слагах при тях лекарство да профилактика да не са болни от нещо но първата рибка като роди са все още живи ;( може ли да е от това,че и е първо раждане или не? Mоля за отговори!

Ivan_S

HALIPI, без да съм груб, но ... започвай веднага с тестовете на водата - амоняк, нитрити, нитрати, рН. Масово мъртво родени рибета не са добър знак. Може и да имаш някакво натравяне, или пък да си предозирал лекарствата (което също си е отравяне). Според мен имаш някакъв генерален проблем със средата и оцелелите малки са по-скоро изключение. Големите все още се справят, защото са по-издръжливи. Ако нямаш възможност за тестове вкъщи, занеси вода в някой магазин за акваристика. И още нещо - предозиране на храна на новородени, висока температура и липса на аерация почти сигурно води до задушаване. Пусни някакво камъче или две поне да се обогатява с въздух, намали температурата плавно до 24-25 градуса, филтрацията също е необходима. Не слагай просто така лекарства за "профилактика", без да е необходимо. Ако параметрите на водата ти са ОК, няма да имаш нужда от лекарства. Така че, тествай първо нея, защото е най-безобидно и ако са наред там нещата, значи е станала авария с лекарствата. Може и да е нещо генетично, просто линията на да е увредена или пък разплодните двойки да са в близка родствена линия. След много поколения инбрийдинг се получават първо генетични аномалии, после мъртви поколения. В този случай не е зле да размениш с някого мъжки или женски индивид, за да се оправи кръвната линия. Ето ти няколко предположения за ситуацията. Дано да е само предозиране на лекарствата, че другите неща са малко по-тегави за оправяне.  *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

HALIPI

Много ти Благодаря за изчерпателния отговор на мен ми се струва че е от това че са много близки роднини женската и мъжката брат и сестра са  :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D ще трябва да си купувам други

Ivan_S

Възможно е. Аз поне практикувам да събирам двойки от различни места (магазини или ферми). Не че е невъзможно да се размножават в близка родствена линия, но ... след време има риск от аномалии.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

HALIPI

Andrei

Здравейте,  *bg*

Имам златна рибка, и нещо като скалария но не е, също имам 4 гупи от които 2 - женски и 2 мъжки
Мисля че и двете женски са бременни защото имат петно на ануса днес двете мъжки гонеха 1 - та женска, отделих я но какво да правя? Гледам ги 5 литров аквариум пускам помпичката по 1 час на ден а тази риба дето отделих я сложих в 3 литров буркан. Дайте съвети за това кое е най-основното е предварително ви благодаря!!!! *YAHOO*

Similar topics (2)

46725

Публикации: 478
Прегледи: 211085

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4729