• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 14.10.2004 00:14

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Jordan_1

За жалост имам само един аквариум (50 литра), но след коледа съм намислил да взема още един 10 литров. Би трябвало да ми стигне, защото и без това рибетата са общо 7. За сега няколко дни ще карат в чашките. Като ги гледам не са много "нещасни", плуват си и се хранят. Знам, че не е удачно да са в чашки, но трябваше да импровизирам по някакъв начин.

Miroslav 1987

По добрия вариянт от 10 литров е 30литров а разликата в цената няма да е кой знае каква а и за напред може да имаш повече малки рибки и няма да ти е излишен аквариума но все пак ти си преценяш най-добре  *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fa2.rimg.info%2Fd6b7250306ad9908a891bffc68b16c68.gif&hash=93d1305c8ad0ecbf77870b77b516255f73177f32

Jordan_1

Пряв си колкото по-голям толкова по-добре за рибите, а и следващият път както казваш ще са повече. Благодаря ти за съвета.

Miroslav 1987

Да така е за това сме тук да си помагаме и успехи с рибките и да покажеш снимки когато пораснат  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fa2.rimg.info%2Fd6b7250306ad9908a891bffc68b16c68.gif&hash=93d1305c8ad0ecbf77870b77b516255f73177f32

dimitariv_iv

=-O

Здравейте,    от около половин годиа пак ме хвана мерака за аквариум, свалих стария аква. от тавана и се започна. Преди месец от магазина в гр. Гоце Делчев (единственият) си купих една огромна гупа. Мъжките, обаче не я поглеждат . Май даже не я зарпознават, като риба от техния вид. Много ми се искаше да имам рибки от този гигант!!! Някой имал ли е такива едри гупи?
: 22.12.2012г 16:04ч
ето снимка
http://aquariumbg.com/forum/MGalleryItem.php?id=2155
На снимката се вижда зад голямата гупа другата ми гупа, която спрямо гиганта изглежда като бебе а си е нормална на размер, даже наскоро роди и ми остана една малка гупичка, която ще стане на един месец.
В магазина нямаха инфо за тези гупи. Рибата не се закача с другите не е плашлива. Дерматогенисите не я закачат и тя не закача тях. Мисля да взема още някоя мъжка гупа та дано да стане нещо!!!
Мусомища, гр.Гоце Делчев

tetra

По всяка вероятност е докарана от Азия. И понеже там ги отглеждат във големи басейни на открито, в рибарници  някой от тях могат да израснат много повече отколкото в аквариумите. И по всека вероятност за да я размножиш ще трябва да я поставиш в колкото е възможно по голям аквариум. Предполагам, че и начина и на храненето  е оказало влияние за да израсне толкова. Сигурно е хранена по доста особен начин? И обезателно основната и храна е била жива.  *dontknow*

Caxapa

Едно време имаше такива огромни  да не кажа гигантски гупи и хелери. Колега който ги въдеше ги хранеше с тубифекс(жив) . Но мъжкарите макар и по-малки вършеха работата си. Предполагам с добавянето на някой друг мъжкар но свръх активен, ще стане работата. А има вероятност и да е заплодена вече.

Heartwork

Вижда ми се, че ще ражда, но не я слагай в родилка буквално ще я умориш  :-D. Ако имаш възможност един 20 - 30 литра аквариум с много изкуствени или естествени растения, я сложи да роди. Иначе в родилка мога да ти гарантирам, че ще даде фира. Моите хелери когато раждат ги слагам в 40 литра с много укрития за бебешоците аз дори не съм видял да има смисъл при мене за укрития, като женската стои неподвижно и си минава покрай тях  *dontknow*  :-D
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

dimitariv_iv

Благодаря на всички за съветите! Плана ми е следния.
Първо ще търся да купя по-потентен мъжки. Второ ще приготвя едно аквариумче кръгло около десет литра (с такова разполагам) и ако женската показва признаци на напреднала бременност да мога да я отделя в него. В момента разполагам с доста свободно време и ще я следя изкъсо тази гупа :popcorn:!!! Като я гледам може и да е бременна но тъмната и окраска пречи да се види добре, иначе коремчето и е доста големичко но тя си пада и лакома, та може и от храна да е такова!
Мусомища, гр.Гоце Делчев

Heartwork

О извинявай колега омотах се, че четох и моето изказване... :D  Ами ако е в аквариумче с помпичка, нагревател и укрития за малките можеш още сега да я преместиш, за да не я изпуснеш.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

wwladoo

Цитат на: dimitariv_iv - 22.12.2012 19:52
=-O

Здравейте,    от около половин годиа пак ме хвана мерака за аквариум, свалих стария аква. от тавана и се започна. Преди месец от магазина в гр. Гоце Делчев (единственият) си купих една огромна гупа. Мъжките, обаче не я поглеждат . Май даже не я зарпознават, като риба от техния вид. Много ми се искаше да имам рибки от този гигант!!! Някой имал ли е такива едри гупи?
ето снимка
http://aquariumbg.com/forum/MGalleryItem.php?id=2155
На снимката се вижда зад голямата гупа другата ми гупа, която спрямо гиганта изглежда като бебе а си е нормална на размер, даже наскоро роди и ми остана една малка гупичка, която ще стане на един месец.
В магазина нямаха инфо за тези гупи. Рибата не се закача с другите не е плашлива. Дерматогенисите не я закачат и тя не закача тях. Мисля да взема още някоя мъжка гупа та дано да стане нещо!!!
Здравей,колега!!!Спокойно,гупата ти не е никакъв мутант :-), и не е никакво рядко явление и най-вероятно не е от никаква Азия, просто някой си е разпродал тъй наречените ,,майки,, както ги наричаме жаргонно между професионалисти.Да не те отчайвам но може и нищо да не изкараш от тази гупа,защото обикновенно ,,майки,, се разпродават след като е вадено много време от тях и вече почти не раждат,освен ако някой не се е отказал да вади риби от тях и все още има хляб в тях и можеш да изкараш.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

wwladoo

Цитат на: Caxapa - 23.12.2012 01:34
Едно време имаше такива огромни  да не кажа гигантски гупи и хелери. Колега който ги въдеше ги хранеше с тубифекс(жив) . Но мъжкарите макар и по-малки вършеха работата си. Предполагам с добавянето на някой друг мъжкар но свръх активен, ще стане работата. А има вероятност и да е заплодена вече.
Единственно колегата Сахара е на прав път донякъде, с изказването си.Но не само едно време имаше такива гупи и ,хелери---гупи на по 6см и хелери на по 10-12см. и раждат по над 100бр. малки-гупите и близо 200малки хелерките и в момента ги има колега.Както казах,това са тъй наречените ,,майки,,.Те се избират,още от малки най-качествените и добре развиващи се женски рибки,отделят се в отделен аквариум достатъчно голям с достатъчно водна площ без наличието на мъжки риби в аквариума.Полагат се особенни грижи за тях--захранване само със разнообразни живи храни(артемия жива,тубифекс жив,циклопс жив,дафния жива,хирономус жив),обилно хранене и честа смяна на вода.,,Майките,,стават огромни и по преценка на развъдчика,когато станат на определена възраст и достатъчна големина тогава се пускат мъжки риби да ги оплодят и се вади поколения от тях.Поколенията са здрави и читави и количеството на рибките е повече от нормалното.Така се прави, а не както в повечето случаи още от малки поколението от живородки се гледат заедно женски и мъжки рибки и още недоразвити полово като хората, женските рибки се заплождат от мъжките и почват да раждат(все едно едно момиченце на 11-12г. да роди) Резултата е,рибките обикновенно не са развити нормално, броят им е малък,женските се амортизират бързо и не стават с такива размери,рано се изгърбват и други негативи..Това е истината колеги--- ;-) *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

tetra

Мога само да благодаря на колегата за професионалния отговор.Личи си , че е професионалист.Макар, че повечето такива хора по разбираеми причини не могат да споделят напълно всичко, тъй като би им пречело при по нататъшната им дейност.Но можем да бъдем благодарни, че  поне ни показват вратата.И всеки който има намерение да продължава напред може да я отвори.
Това са едни от начините за отглеждането на генерачните майки но едва ли са достатъчни? *dontknow*Тук сигурно няма да мине без различни витамини и хормони за растеж и всеки има своята рецепта.  *DRINK*

hristoj

Здравейте приятели,днес преместих бременна гупа в отделен аквариум ,защото смятам че ще роди скоро (не знам след колко дни),но се оказа ,че явно е стресирана или не знам какво ,защото стои на дъното без да плува така с часове.Върнах я в общия аквариум и започна да си плува както преди ,даже и мъжкия я обикаляше.
Вторият ми въпрос е дали бременнта може да стои с дни самотна ,отделена от мъжкия и останалите обидатели на общия аквариум,дали се стресира или дали може да се разболее?

Весели празници,поздрави.

FHM

А температурата еднаква ли беше в 2-та аквариума ? Да може да седи отделена от другите не е проблем . Стреса по скоро е причинен от рязката смяна на параметрите на водата според мен и може би е паднало голямо гонене с кепчето но само гадая .

Similar topics (2)

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4724

46725

Публикации: 478
Прегледи: 211019