• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 12:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 13.10.2004 21:14

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Vera74

Много благодаря :-)
: 26.09.2012г 10:10ч
Здравейте отново от мен!
Имам въппрос към разбиращите от хелери хора :-) : Около 15 от новородените хелерчета са почти на половина по- малки от останалите, прозрачни са и като че ли се вижда нещо червенко по тях. Има ли вариант да са албиноси? Майката е черна, а бащата не знам. Купихме я бременна.

Chulitna

http://aquariumbg.com/forum/jivorodki/bebeta-heleri-albinosi/

Ехо,
надявам се бебетата да са добре исках да ти пусна този линк намерих подобна тема и там има малко инфо за хелери албиноси.
Хубав ден ти желая  :)

bobo1223

Добър вечер  *DRINK*
Преди съм си гледал около 10 гупи и 2 сомчета, но тогава бързо ми мина мерака и се отказах от всичко и подарих рибките :(
Сега се запалих наново, но не знам с какви рибки да започна, аквариума ми е около 30литров.. Харесвам шарените рибки, но и искам да са повечко.. Мислех за Скаларии или Дискуси, но от тях не мога да гледам по много в този малкия аквариум.. Сега последно се спрях на Плата и Гупи, мисля да си взема около 6 (2мъжки и 4 женски) такива и 6 гупи (2мъжки и 4 женски).. Ако може да си дадете мнението добре ли е тази комбинация м/у рибките и дали ще се чувстват добре в аквариума.. Ако може също така да споделите с начинаещите като мен каква разстителност трябва да си взема и какъв пясък.. Сега чакам да ми донесат новия аквариум (ще е по-голям), но не знам кога ще пристигне, за тогава съм решил този новия аквариум да бъде основния, а в този малкия да гледам малките когато се родят..
От Град Разград съм, а тук нямаме голямо разнообразие на Разстителност и Рибки ;х
Благодаря много за вниманието и много се извинявам ако съм объркал мястото на темата :)

П.С.. Аквариума е с размери 37д. 25ш. 30в.

defilers

Лека калкулация:
37х35х30 = 27.75 литра.
Ако сложиш средно 4 см грунд и оставиш 3 см от горе празно ти идва 21.275 литра чиста вода (над грунда). Ако преположим, че средния размер на рибките ще е 4 см или се очаква да е толкова в бъдеще.  Може да гледаш 5.31875 рибки в аквариума или иначе казано 5 рибки. Естествено може да пренебрегнеш калкулациите и да си сложиш по-малко рибки за да се чувстват по-добре. Или повече рибки за да се чувстват като в претъпкана маршрутка.
Относно съжителството, няма проблем. И двата вида са спокойни рибки.

bobo1223

Цитат на: defilers - 20.11.2012 01:50
Лека калкулация:
37х35х30 = 27.75 литра.
Ако сложиш средно 4 см грунд и оставиш 3 см от горе празно ти идва 21.275 литра чиста вода (над грунда). Ако преположим, че средния размер на рибките ще е 4 см или се очаква да е толкова в бъдеще.  Може да гледаш 5.31875 рибки в аквариума или иначе казано 5 рибки. Естествено може да пренебрегнеш калкулациите и да си сложиш по-малко рибки за да се чувстват по-добре. Или повече рибки за да се чувстват като в претъпкана маршрутка.
Относно съжителството, няма проблем. И двата вида са спокойни рибки.
А ако примерно взема по 5 от 2-та вида ? В този аквариум трябва да ги гледам не повече от 2 седмици.. Или да те послушам и да взема само 5 Плати примерно.. Хем искам да имам много рибки, хем искам и да се чувстват добре, да са здрави и да се размножават.. А какви разстения да си взема ?

П.С.. Какво е значението дали рибките ще са 5 или 10..? Те са малки, 1-вия път като си ги гледах бяха 14 рибки (в предния коментар забравих да добавя че имах и 2 скаларии) и пак си бяха добре.. Имах ги около 2месеца и 3 от гупите ми бяха родили, но нямах къде да преместя малките и само 4-5 бяха оцелени и тогава ги подарих...

djibarov

Силно желателно е да не са много рибките, за да се чувстват добре и да не умират след време от натравяне (причинено от самите тях, че цапат и натравят водата. А още по-добре е, да си (ти) купиш (-ят) наистина голям аквариум (поне 80-100 литра). Тогава рибите може да са повече, по-лесно се гледат и аквариума е по-стабилен (няма колебания в азотния цикъл). Тук във форума има доста колеги, при които може да си поръчаш такъв аквариум на половин цена от магазина. Тони от Шумен, Жоро от Варна...
За съжаление не познавам от Разград.
А за тези 28 литра - трудно се поддържа стабилен, чист и красив.
И в никакъв случай не прекалявай с броя рибки!

bobo1223

Цитат на: djibarov - 20.11.2012 18:09
Силно желателно е да не са много рибките, за да се чувстват добре и да не умират след време от натравяне (причинено от самите тях, че цапат и натравят водата. А още по-добре е, да си (ти) купиш (-ят) наистина голям аквариум (поне 80-100 литра). Тогава рибите може да са повече, по-лесно се гледат и аквариума е по-стабилен (няма колебания в азотния цикъл). Тук във форума има доста колеги, при които може да си поръчаш такъв аквариум на половин цена от магазина. Тони от Шумен, Жоро от Варна...
За съжаление не познавам от Разград.
А за тези 28 литра - трудно се поддържа стабилен, чист и красив.
И в никакъв случай не прекалявай с броя рибки!
Благодаря много за съветите :)
Имам обещан аквариум, но просто не знам кога ще ми го докарат *dontknow* ..
Не знам точно колко литра е и дали изобщо е в добро състояние, но да се надяваме да е доста по-голям от моя, показаха ми д/г колко голям би трябвало да е, но и момчето което ще ми го даде не е сигурен дали още е здрав, бил захвърлен на 1 таван..
А и да ви попитам.. Като взема този аквариум как да го почистя ? Някакви препарати ? Или само да го преплакна с чиста вода ?

FHM

Може да се дезинфекцира  с бледо розов разтвор на калиев перманганат и след това хубаво да се изплакне с вода .

bobo1223

Цитат на: FHM - 20.11.2012 18:59
Може да се дезинфекцира  с бледо розов разтвор на калиев перманганат и след това хубаво да се изплакне с вода .
Добре, Благодаря  *DRINK*
: 20.11.2012г 19:07ч
*lock

Преместена от "Отговори на често задавани въпроси".

ivo_p

Родиха ми се бебета гупи, в момента са в родилката, но като съм хранил майката гупа  и на дъното има неизядена храна.  Ще могат ли да се отровят малките гупи и кога да ги махна от родилката.
Прегласил съм 50 литров аквавиум за бебета, но го пуснах днес и мисля, че е още рано да ги слагам.
Ще сложа снимки да видите в какво състояние е родилката.
Ще може ли да ме посъветвате какво да направя, че за първи път ми се раждат рибки и искам да порастнат големи.

Caxapa

Ако си сложил от водата на действащия аквариум в този от 50 литра, можеш  да местиш малките след 2 дена. Температурата също трябва да следиш каква е при преместването за да не ги стресираш с термичен шок. Малко е мръсно дъното но ще оцелеят. Само, че виж да почистиш с някоя много тънко маркуче боклуците, махни женската за да може да захраниш малките.

PVV

Може да пуснеш и някое плаващо растение или мъх ако имаш.Обичат да плуват из зеленина и да кълват квот намерят из нея.

ivo_p

Цитат на: Caxapa - 03.12.2012 23:19
Ако си сложил от водата на действащия аквариум в този от 50 литра, можеш  да местиш малките след 2 дена. Температурата също трябва да следиш каква е при преместването за да не ги стресираш с термичен шок. Малко е мръсно дъното но ще оцелеят. Само, че виж да почистиш с някоя много тънко маркуче боклуците, махни женската за да може да захраниш малките.

В новия акваруим сложих престояла вода. Ще оставя тази нощ и утре цял ден майката гупа в родилката и като се прибера от работа щя я махна от родилката
Ще сложа и вода от другия аквариум в новия аквариум. Утре мисля да отида да взема Sera aquatan и да преработя водата на новия аквариум и след колко време ще мога да сложа малките гупи в новия аквариум

Desmoria

Майката се маха веднага след раждането т.е. когато си сигурен, че няма да роди повече рибки, приблизително 1-2 часа след като се е родило последното рибоче. В противен случай рискуваш да си похапне обилно с мъниците.

Цитат на: ivo_p - 03.12.2012 23:35
Утре мисля да отида да взема Sera aquatan и да преработя водата на новия аквариум и след колко време ще мога да сложа малките гупи в новия аквариум

Около 24 часа след като си сложил прясната вода, щом си добавил и такава от общия аквариум.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

ivo_p

Махнах 15-20 литра вода от новия аквариум и сложих 11 литра вода от действащия аквариум. Третирах водата с Sera bio nitrivec (това ми препоръчаха в магазина), като сложиш от него 10 мл и мисля утре ако се е избистрила водата да сложа малките рибета в новия им аквариум :)

Similar topics (2)

46725

Публикации: 478
Прегледи: 210593

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4718