• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 14.10.2004 00:14

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

tsvetozar

14.03.2011 14:15 #375 Last Edit: 04.04.2013 15:13 by Desmoria
гупата ми роди последния път 11 (може и малко повече, но само толкова гаратнтирано мога да кажа, че е родила, защото 9 оцеляха и видях как изяде 2 малки, които странно бяха слепени като сиямски близнаци).

предния път роди 30-35, тъй като 25 оцеляха, а си похапна поне 5 (които видях).

нормално ли е да има такова колебание - т.е. да намалява бройката на родените малки?

освен това ражда през 30-ина дни, а последния път цели 41 от предишното раждане. има ли някаква причина за малкото количество малки или си е нормално такива колебания? а може и аз да не съм видял, но възможно ли е да е родила пак 30-35-40 и да е изяла толкова много, че накрая да оцелеят само 9 ?

(П.С. гупата е отделена в родилно отделение с улей и процеп и няма други риби)

defilers

На глупавите малки първия им инстинкт е да отидат на горе, а не да минат през процепа за да са на сигурно. Та дали може да ги е изяла ? Разбира се, че може. От където дошли, там и отишли  :-) Особенно ако след като е родила пак е дебела работата е ясна. Ако случаино я хванеш да ражда можеш да пробжаш да помагаш на малките да минат през преоцепа с пръчица или малко маркуче. И като се засили голямата гупа да ги яде да я посплашваш леко за да не го изяде. В тоя вариянт ще успееш да спасиш всички малки и няма да имаш жертви. Иначе ако те няма божа работа кое ще успее да мине, другите са за вечеря.

Caxapa

Цитат на: defilers - 14.03.2011 17:48
На глупавите малки първия им инстинкт е да отидат на горе, а не да минат през процепа за да са на сигурно. Та дали може да ги е изяла ? Разбира се, че може. От където дошли, там и отишли  :-) Особенно ако след като е родила пак е дебела работата е ясна. Ако случаино я хванеш да ражда можеш да пробжаш да помагаш на малките да минат през преоцепа с пръчица или малко маркуче. И като се засили голямата гупа да ги яде да я посплашваш леко за да не го изяде. В тоя вариянт ще успееш да спасиш всички малки и няма да имаш жертви. Иначе ако те няма божа работа кое ще успее да мине, другите са за вечеря.
Вярно за инстинкта но не за да се скрият  а за да поемат първата глътка въздух която е важна за оформяне на плавателния мехур.  За това живородки родени в повече от 30см воден стълб се оформят но с недъзи. Преди години беше поне така а сега може и да са се адаптирали но не ми се вярва много. Освен това никоя майка като ражда не се стресира и се пречи като помагаме на малките с маркучета , пръчици и подобни помощни средства. Оставете природата сама да си върши своите неща! Колкото до намаления брой новородени е ясно. Ида момент когато вече рибката не може да роди-износи толкова рибки и естествено бройката намаля.

venkov

Днес моята синя роди около 40 броя като не изяде нито 1 (поне е почнала да ражда някаде от 8 сутринта и като станах към 10 бяха  30) впоследствие се увеличиха.При мен женската нито 1 малко не успя да изяде. *THUMBS UP* Тук е момента да питам колеги днес сутринта като видях общия една мъжка гупа беше с почти напълно изядена опашка.Гледам ги с апистограми (чифт рамирези и 1 мъжко какду) и 1 скалария.Кое от всичките може да я е наяло(прилича на наядена бета)  *dontknow* По мое мнение е скаларията (голяма е около 5 см)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F14x1pmx.jpg&hash=eeb8e392c28178fc8bebf3ada9c75cf38f4d6945
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FRover%2Fm26448.gif&hash=faa5c0cda8a33d430caa0b5621cf9df37a9dc354

defilers

Цитат на: Caxapa - 14.03.2011 19:03
Оставете природата сама да си върши своите неща!
Тя природата си ги върши само, че не в 5 литров аквариум където малките са ебати жертвите.
А цаката с пръчицата и маркучето не е да ги държиш нон стоп под вода, просто ги прокарваш през процепа пак те после да си ходят пак на горе да си гълтат кактово щат. За стреса съм съгласен, че не е хубаво но не е чак такъв проблем, няма нито да умре рибката нито да се разболее от едно потупване по стъклото от врене на време когато се е насочила да яде. С 2 думи може да не Ви се вижда хубаво или хуманно, но работи. По тоя начин загубите се минимизират клонящи към 0.
Ако отсъствате от главното събиние, рибката си ражда ако нещо е изяла, изяла божа работа (някои гупи просто не си ядат малките, поне докато раждат, други си похапват смело)другото остава и така. Истината е, че на хората не им се занимава с пръчици и т.н. я една гупа да струваше колкото един дискус  :-) не пръчици ми чудеса щяха да правят да няма жертви.

venkov

Цитат на: defilers - 16.03.2011 03:13
Тя природата си ги върши само, че не в 5 литров аквариум където малките са ебати жертвите.
А цаката с пръчицата и маркучето не е да ги държиш нон стоп под вода, просто ги прокарваш през процепа пак те после да си ходят пак на горе да си гълтат кактово щат. За стреса съм съгласен, че не е хубаво но не е чак такъв проблем, няма нито да умре рибката нито да се разболее от едно потупване по стъклото от врене на време когато се е насочила да яде. С 2 думи може да не Ви се вижда хубаво или хуманно, но работи. По тоя начин загубите се минимизират клонящи към 0.
Ако отсъствате от главното събиние, рибката си ражда ако нещо е изяла, изяла божа работа (някои гупи просто не си ядат малките, поне докато раждат, други си похапват смело)другото остава и така. Истината е, че на хората не им се занимава с пръчици и т.н. я една гупа да струваше колкото един дискус  :-) не пръчици ми чудеса щяха да правят да няма жертви.
Има гупи които струват и повече от дискус ама не и тука  ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F14x1pmx.jpg&hash=eeb8e392c28178fc8bebf3ada9c75cf38f4d6945
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FRover%2Fm26448.gif&hash=faa5c0cda8a33d430caa0b5621cf9df37a9dc354

n1k3r

22.03.2011 19:04 #381 Last Edit: 04.04.2013 15:20 by Desmoria
Колеги колко време трае 1 раждане ? Че гледам гупката родила 1 и вече 20 мин. обикаля родилката като моха без глава. Като я гледам има още доста да ражда ама знма ли я ?

Desmoria

В зависимост от много неща, раждането може да продължи от половин час до 1 ден. Остави рибока на спокойствие, той си знае работата. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

n1k3r

Той си седи в родилката не го барам. Понеже аквариума ми е пред очите и забелязах, че ражда много бавно. През около 20 25 мин по 1 парче.

П.С = Много трудно раждане има. По 20 30 мин. виси опашката на малкото докато излезе... И щом излезне некои бебешор и майката тръгва да ги яде. А уж е в родилка.

Desmoria

29.03.2011 13:35 #384 Last Edit: 04.04.2013 15:19 by Desmoria
Мда има и такива моменти лошото е, че трябва постоянно да наглеждаш докато не приключи с раждането, защото майката ще има доста обилна закуска. На мен миналата събота ми роди платата и беше на същия принцип, ражда едно и тръгва да го яде, аз реших проблема, като почуквах на родилката след всяко рибоче за да се стресне майката и то да има време да падне през родилката. Това разбира се хич не е добър вариант, но нямах избор и в крайна сметка успях да спася 12 рибочета по този начин, иначе сигурно и тях нямаше да ги има. В крайна сметка каквото и да решиш да правиш, гледай стреса да е възможно най-минимален.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

nicksson

Здравейте на всички.
Искам да питам има ли проблем да направя следната конфигурация за новородени рибки (живородки):
- 20 л аквариум;
- речен пясък + малко по-едра фракция за горния слой;
- помпичка с гъба, нагревател;
- растения - егерия денса, валиснерия, кладенчов мъх;
- температура - 27 градуса.

Сега нямам нищо на дъното на аквариума и го сифонирам всеки ден, но някак си не ми харесва така празен аквариум. Въпросът ми е ако направя горната конфигурация дали ще е проблем. И как ще се поддържа хигиената?
Благодаря ви за всякакви отговори и съвети.

ForMe

Няма нужда от пясъка само по-едрата фракция сложи. Според мен аквариума е подходящ.(малко е малък но ме пречи като за начало).
Само слабите риби плуват по течението.

Rosko

Моя е още по-малък и вътре има много малки рибоци значи има грунд и миди и няколко растения(помпа камъче без гъба и осветление ) и вече 3 месеца няма жертви всичко е ОК.И водата не се мъти .

nicksson

Роско, на колко време сменяш водата?

Rosko

Similar topics (2)

46725

Публикации: 478
Прегледи: 210938

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4722