• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.08.2025 14:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 14.10.2004 00:14

« назад - напред »

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

DMitar

Здравейте,

Имам 240 литров аквариум, в които искам да гледам само живородки. Грунд 2 см висок.

Въпроса ми е важи ли 1 литър на 1 сантиметър риба при този размер аквариум и при този вид риби?

Филтрацията и на ниво, даже съм сложил УВ 9вата, защото живородките са доста слаби като организми, в сравнине на някои други видове.

Мисля да сложа:
Гупи - 16 броя * 3 см средно (в това число и мини гупи)
Хелери - 9 броя * 6 см средно
Молинезии - 10 броя * 5 см средно на риба
Плати - 12 броя * 3 см средно
----
47 броя риби  *CRAZY*, 195 литра излиза сметката за сантиметър на риба.

Добре ли ще е така или ще много  :popcorn:?

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Асен Евгениев

При добра филтрация и залесяване аквариумът ти носи още живородки. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

ico

То ако е хубаво залесен, след известно време живородките ще са няколко пъти повече... Вземи 2-3 Hoplosternum thoracatum да решават проблемите с многобройните криещи се дребосъци.   *CRAZY*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

DMitar

Мерси, калихти не харесвам. Ще разчитам, че ще успяват да ги изпапкат. Ако не ще има подаръци  *THUMBS UP*

tetra

Аквариумът ви е голям и може да побере много повече риби.Така ,че ще има достатъчно място за 4 стада.Премножаването не е проблем,като станат повече ще размените с колеги ще подарите на приятели.Пожелавам ви успех. *THUMBS UP*

vasso

Цитат на: tetra - 14.09.2010 01:51
  Аквариумът ви е голям и може да побере много повече риби.Така ,че ще има достатъчно място за 4 стада.Премножаването не е проблем,като станат повече ще размените с колеги ще подарите на приятели.Пожелавам ви успех. *THUMBS UP*
То, че може, може. Но дали ще изглежда добре? Пренатъпкани аквариуми рядко изглеждат добре.

DMitar

Забелязал съм, че винаги има агресия между рибите в един аквариум. Най-вече за територия и размножаване е тази агресия. Поради това напоследък съм на мнение, че е по-добре малко повече риби с по-добра филтрация от колкото точно колкото трябва. Тук имам предвид принципно въпроса, няма значение какъв и вида риби и какъв е аквариума.

ico

Цитат на: DMitar - 14.09.2010 12:45
Забелязал съм, че винаги има агресия между рибите в един аквариум. Най-вече за територия и размножаване е тази агресия. Поради това напоследък съм на мнение, че е по-добре малко повече риби с по-добра филтрация от колкото точно колкото трябва. Тук имам предвид принципно въпроса, няма значение какъв и вида риби и какъв е аквариума.
Ако рибите са избрани както трябва и според изискванията, агресия няма. Когато са насипани както дойде от някой непрочел, проблемите са на лице. А твоя вариант е стрес за рибите и от там липсва агресия или каквото и да е нормално поведение.
Виждам има няколко човека харесващи аквариум тип живарник, като претъпканите търговски аквариуми в някой магазин... Но пък всеки има право на лош вкус.  *CRAZY*

DMitar

ico, може и да си прав. Все още не мога да се нареча спициалист, за да твърдя нещо и затова ще давам примери и ще питам.

Теза - когато в аквариума има малко или "правилния брой" риби ти винаги се бият за територия или някакъв вид размножителни инстинкти. Бият се междувидово и с други видове.

Примери от личен опит за тезата горе:

Аквариум 1: 94 литра - 3 скаларии (4-7 сантиметра растейки) и 2 трихогастера мъжки леери и мъжки син - постоянен променлив бой. Първо синия трихо биеше всички, после леерито се опъна на синия и синия поне него спря да го бие, вече леерито бие синия. 3 месеца по-късно бялата скалария биеше другите скаларии, после една черно-бяла скалария порасна и бие другите 2 скаларии. После спря да бие бялата, в това време синия спря да бие всички и всички почнаха да бият синия. В аквариума има укрития. По-късно скалариите почнаха да бият и леерито. Значи бой е малко силно казано но все пак се гонят и се хапят. Поражения по перките и тялото на рибите няма.

Аквариум 2: 80литра, ~15-18 живородки хелери, плати, молинезии, гупи. С изключение на гупите всякакви видове разменени боища подобно на горния пример. По едно време синия трихогастер беше за малко в този аквариум и биеше всички. Преместих го, за да намаля временно агресията в Аквариум 1.

Аквариум 3: 455 литра - 4 броя рамирези и 4-5 сантиметров син трихогастер - пак се бият всички. Откъсване на перки няма. Укрития - много.

ico

Остави чифт скаларии в 90 литровия аквариум, махни другите едри риби и няма да бият никой. Ще им е тесен съда но... При трихогастерите е същото, това са риби на които им трябва голямо пространство и се борят за малкото територия която им е предоставена.
Нормално поведение на тия видове риби. А като ги наблъскаш по  5 риби на 10 см., няма да има нормално поведение, няма да има отстояване на територия и такива неща... Ако за теб това е по-добрия вариант и по-естетичния, гледай си ги така.
И петлите на двора се бият, а тези във фермите за угояване просто внимават, да не им се изходи някой на главата, не се и сещат за живот и територия.  :-! Дали на тия без агресията им е по-добре според теб?

DMitar

ico, сам трихогастер в 455 литров аквариум постоянно гони 4 рамиреза. Пробвал съм и други варианти с трихогастери, скаларии, молинезии, хелери. Това са риби, които винаги ще се борят за територия и за женски или мъжки. Предполагам така са и барбусите, дискусите, почти всички африкански и американски цихлиди, някои плати, които не са в настроение да делят мъжкия или женския екземпляр. Това го предполагам от споделяне и наблюдения.

Много ясно, че в 1 аквариум ако оставиш 1 оформена двойка няма да има бой, но ти предлагаш на 1 аквариум по 1 вид и 1 двойка!? Това не знам дали въобще някой го прави.

Въпросът е, че като се съберат 10-12 хелера примерно е много по-добре от 4 броя. Също така ако в аквариума има повече риби шансовете да се разминават и да си пречат са много повече и съответно някоя агресивен хелер тръгнал да гони  *MODERATOR* друг като му се изпречат 5 гупи  8-)  :-P  8-) =-Oи се спира  :duvar:. Като в американските екшъни бе  *YAHOO*

ico

Барбусите (предполагам за тетразона става дума) като са в прилична група (десетина) си се разбират, и няма да си късат плавниците. Ако израснат с други бързи риби, няма да ги закачат.   
Трихогастера ако си има другарче пак ще е ангажиран с нещо и няма да налита на други риби, които се различават от неговото поведение.
При чифт скаларии може да има пасаж дребни рибки и пак няма да има борба. Първоначално ще опитват да ги хапнат, ако са подходящ размер, но много скоро се отказват, ако дребните риби бягат.
Трябва да се нагаждат нещата. Просто преди да се вземе риба, се чете за поведение, изисквания, съвместимост...  Като искаш спокойни риби без окъсани плавници взимаш си пасаж неони и кардинали и разни такива рибки, които нямат претенции за територия. И 10 неона да сложиш в 400 литра вода, няма да си скъсат плавниците.   ;-)
За хелерите и молинезиите е ясно, че мъжкия или е един или трябва да са повече, защото иначе е лошо. А това с 4 хелера изобщо не е сериозен пример. Такъв вариант не бива да има.
Като съда не позволява нормална група риби от един вид, или не се вземат такива риби, или се взема една, ако няма да пречи на другите.

DMitar

Това беше добро, обосновано мнение. Има някои неща, които не ги знаех и не ги имах в предвид.

Относно хелерите, платите и молинезиите женските също много се бият. Женски с женски съм имал бойща яки при хелерите, а женска молинезия жълта омъртви  *MODERATOR*  >:o мъжка жълта, която я оплоди 2 пъти.

Още не съм заформил чифт скаларии, за да кажа как се държат. Интересното е, че да имаш група скаларии 6-7 поне ти трябва поне 300-350 литра. Интересно група скаларии с група трихогастери как ще се погаждат в такива литри.

tetra

Драги приятели радвам се,че докато в аквариумите на DMitar  коридите продължават в форума нещата се успкоиха.Когато съперничеството между мъжките живоротки не доведе до наранявания и аквариума е голям,няма нужда да драматизираме нещата.Това е природен закон и помага на елитните егземпляри чрез малко тренировка да подържат добра физическа форма.Рибите така имат свойте естествени проблеми и са по приятни за наблюдения.При повече мъжки се прави и естествения подбор от най силния егземпляр  Но всичко зависи от конкретния случай при много агдесивни егземпляри решаваме въпроса индивидуално.При повечето  съперниците  става на въпрос за застрашаване на съпедника  а не унищожаване . :-)

Similar topics (2)

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4805

46725

Публикации: 478
Прегледи: 213485