• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 09:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 13.10.2004 21:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boromir

Според мен обаче, за ралика от останлите колеги проблема въобще не е в стреса! Защо? - Защото когато е бременна рибата хайвера се развива в нея и за това когато доиде момента да ражда се раждат "готови" развити рибки (от там им идва името живораждащи). По-горе прочетох мнения че като се стреснала рибата и родиля преждевремено и за това са умрели :-D. Колеги замислетесе че, ако роди преждевременно (което няма как да стане) ще роди недоразвити рибки ! Колегата , обаче казва че са нормални , но мъртви! За това няма как да е от стрес или от "преждевремено" раждане!
При мен се е случвало такова нещо преди доста години, но беше с гупи! Слагам гупата в родилгата и глдем след това само умрели бебета! Доста врем ми отне да намеря проблема , защото си правех всичко в реда на нещата(а и нямаше интернет в бг), ама кой да седне да почете малко книги  :-D?! Проблема се оказа самата родилка която не бе разположена добре и като падаха доло малките нямаха допир по-нагоре за да могат да си поемат първият кислород след излизането от стомахчето на женската, в следствие от това се издавяха! Но, първо требваше да почета това-онова докато се открехна защо умират бебетата ! Препоръчвам ти следващият път да наблюдаваш какво се случва в родилката по време на раждане и сам ще намериш отговор на проблема си!
Shrimp Breeding Lover

Caxapa

Цитат на: Boromir - 08.11.2009 22:09
Според мен обаче, за ралика от останлите колеги проблема въобще не е в стреса! Защо? - Защото когато е бременна рибата хайвера се развива в нея и за това когато доиде момента да ражда се раждат "готови" развити рибки (от там им идва името живораждащи). По-горе прочетох мнения че като се стреснала рибата и родиля преждевремено и за това са умрели :-D. Колеги замислетесе че, ако роди преждевременно (което няма как да стане) ще роди недоразвити рибки ! Колегата , обаче казва че са нормални , но мъртви! За това няма как да е от стрес или от "преждевремено" раждане!
При мен се е случвало такова нещо преди доста години, но беше с гупи! Слагам гупата в родилгата и глдем след това само умрели бебета! Доста врем ми отне да намеря проблема , защото си правех всичко в реда на нещата(а и нямаше интернет в бг), ама кой да седне да почете малко книги  :-D?! Проблема се оказа самата родилка която не бе разположена добре и като падаха доло малките нямаха допир по-нагоре за да могат да си поемат първият кислород след излизането от стомахчето на женската, в следствие от това се издавяха! Но, първо требваше да почета това-онова докато се открехна защо умират бебетата ! Препоръчвам ти следващият път да наблюдаваш какво се случва в родилката по време на раждане и сам ще намериш отговор на проблема си!
Колега! Нека да не спорим по тази тема. Първата глътка въздух е необходима за да започне образуването на плавателният мехур който е така важен за рибите да изравняват налягането на водните пластове. Ако това отсъства тоест../ Прекалено дълбок водоем и рибката (бебето) няма сили да достигне до повърхноста да поеме тази така необходима първа глътка.  Покрита плътно водна повърхност.
И не на последно място слагам причина и родилката.  Сега се продават едни такива които уж запазват бебетата но те самите много трудно могат да преминат през скарата до повърхноста и да поемат първата глътка въздух. На моята съм изрязал дъното и така бебетата падат в родилната вана необезпокоявани и от там повече проценти на оцеляване има.

pachoo

Колеги мисля, че схванах за какво ми говорите и именно може би това е проблема. Преди това платата ми е раждала в един десет литров аквариум, но поради застудяването взех една родилка която сметнах, че ще ми спести от парите за ток изгорени от нагревателя. Може би точно тази родилка е била проблема, но имаше и рибки които бяха отгоре и все пак бяха умрели. Възможно ли е това да е от майката. Все пак рибката е доста плашлива въпреки, че аз не ги тормозя грам. Даже си живеят супер спокоен живот. Не мисля, че е родила преждевременно, защото и рибките бяха развити и беше някъде около 35тия ден след 2рото и раждане. Също така и изключвам и смяната на аквариумите защото единия е 40 литров на малките е 15литров и  двата имат едни и същи растения и няма как да се променят много параметрите на водата.

Caxapa

Ето за какво говоря. Този вид родилки са с дъно което "предпазва" малките от останалите обитатели в аквариума. След няколко раждания на гупи и хелери от които имаше много изядени от майките и голям процент с деформиран плавателен мехур отрязох дъното и  така  на малките не се налага след като паднат под "предпазната решетка" да е преодолеят отново издигайки се до повърхноста и преминавайки покрай майката която почти не им прощава и все гледа да схруска някое от тях. Естествено за тази цел отделям бремените в отделна вана в която раждат на спокойствие своите малки.

Родилка с дъно

Родилка без дъно. Малко нескопосано изрязано но върши работа.

Boromir

Цитат на: Caxapa - 08.11.2009 22:30
Колега! Нека да не спорим по тази тема. Първата глътка въздух е необходима за да започне образуването на плавателният мехур който е така важен за рибите да изравняват налягането на водните пластове. Ако това отсъства тоест../ Прекалено дълбок водоем и рибката (бебето) няма сили да достигне до повърхноста да поеме тази така необходима първа глътка.  Покрита плътно водна повърхност.
И не на последно място слагам причина и родилката.  Сега се продават едни такива които уж запазват бебетата но те самите много трудно могат да преминат през скарата до повърхноста и да поемат първата глътка въздух. На моята съм изрязал дъното и така бебетата падат в родилната вана необезпокоявани и от там повече проценти на оцеляване има.

Само не разбрах защо повтаряме и двамата едно и също! Иначе браво за идеята за родилката, но аз от отдавна съм се отказал от пасмасовите и си ги правя сам! Ще кача снимки като имам време да направя! Поздрави!
Shrimp Breeding Lover

Caxapa

Нещо не съм дочел поста ти за което се извинявам Боримире  :-[
Предвид датата когато виртуално помагах на колегите да опустошават запасите от  :vino: на Беклемето  :-D

Boromir

Shrimp Breeding Lover

DMitar

Здравейте,

Имам следния въпрос, на който не намерих отгово търсейки във форума:

- Има ли значение дали пускаш на веднъж едни рибки (хелери, гупи, плати, молинезии) в аквариум или добавяш постепенно нови рибки за това дали ще се бият много за теритолия в аквариума?

Задавам този въпрос отчитайки това, че спазваш изискванията за брой рибки / литри в аквариума, както и другите подходящи изисквания като оборудване, места за скривалище и т.н.

На мен ми се струва, че е по-добре на веднъж да пуснеш рибките от колкото да добавяш (особено ако добавяш по-големи хелери, молинезии или плати). Теорията ми е, че като добавяш те стават гости и на другите не им харесва и даже и да им стига аквариума се бият с новите и почват и с другите (старите обитатели) даже да се бият. Нещо като ново делене на територия.

Друга интересна теория е, че има рибки, които по характер са бойни, други не - нещо като късмет - размери, пол, литри в аквариум, други обитатели - не играят. Те просто са хулигани.

vasso

Специално при живородките аз не съм наблюдавал териториално поведение. Слагай както искаш ,няма да има проблеми.Ако говорим за други видове -някои видове цихлиди -там вече е по-сложно и трябва добре да се премислят ходовете. :-)

santah

По-скоро постепенното пускане на рибките се прави с цел да не се претовари азотния цикъл.
Териториални битки при живородки не съм наблюдавал.По-вероятно е да си изграждат йерархия и с добавянето на нови екземпляри,тя да се нарушава.

Caxapa

Нека да дам и своето мнение вследствие наблюденията ми в аквариумите ми от години. И при живородките, най вече при хелери и молинезии има доминантни и рецесивни риби.Особено изразително е изявено при хелерите и при двата пола (М и Ж). Видимо се наблюдава при хранене или съперничество при ухажване на женски индивид. Имам една "симпатизантка" която натиква всички останали женски (хелери) по кьошетата като застана пред аквариума да им се порадвам. Естествено имам загуби на риби (видимо отслабват вследствие тормоза) или ако имам свободно място ги местя(потърпевшите) в друг аквариум.

dok70

Цитат на: Caxapa - 30.12.2009 18:01
... доминантни и рецесивни ...
По-скоро е терминология в генетиката.
Доминиращи вече е друго.
*privet*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Caxapa

Цитат на: dok70 - 30.12.2009 19:16
По-скоро е терминология в генетиката.
Доминиращи вече е друго.
*privet*
Прав си! Имах предвид в случая кои доминират над рецесивните-по-слабите.

Yuliqn

DMitar

Благодаря за отговорите. Мисля че имате право, не бих казал териториални като се замисля. Гледам, че живородките се сбиват (не както други по-агресивни и териториални, но все пак си е бои) при няколко ситуации:

1) Малко място в аквариум
2) Когато ги храниш
3) Когато са гладни и очакват да ги храниш, или когато си търсят храна по-дъното
4) Когато се размножават и другите им се мотат наоколо в близост

....и 5 минути по-късно може да са си най-големите приятели и ги гледаш как си играят и плуват заедно (много близко едни до други - визирам тук хелерите и мулинезиите)

Similar topics (2)

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4719

46725

Публикации: 478
Прегледи: 210802