• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 13.10.2004 21:14

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Доколкото си спомням, молинезиите в природата са предимно сребристи, а черните варианти са постигнати чрез селекция. За това е нормално при раждане от черни родители да се появят и безцветни бебета.
Рибките с криви опашчици са недъгави и вероятно няма да оцелеят дълго.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

wwladoo

Цитат на: joker80 - 04.07.2009 00:14
Молинезията ми роди. Две от бебетата са безцветни, а други две са с криви опашчици (под формата на дъга), а едната даже изглежда зигзагообразна. Нормални ли са тези явления, моля споделете..
:-)          Случва  се   така     поради  основния  цвят  в  природата  на  молинезията  както  ти  е  писал   Коко---но  много  рядко   остават   чисто  сребристи   освен  чрез  селекция   за  изчистване  на  цвета----от  черни   родители   след   като  поотраснат  малко   уж  безцветните  малки   ще  се  изпъстрят  леко   на  черни  петънца  ----колкото  до   криво   родените  това  са  недоразвити  малки   --получава  се  когато  женската  почне  да  ражда  под  стрес   или  когато  и  е  първо  раждане---и  обикновенно  може  и  повече  да  са  така  че  споко--обикновенно  не  оцеляват    или  остават  недъгави  докрай  !!!! ;-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

joker80

Много ви благодаря за бързите отговори :-)

edi

Здравейте,
Имам аквариум с 110 литра вместимост, 10 живи растения, 36 вата осветление, вътрешен филтър и гъба допълнително - всичко това от около 2 месеца сменям си 22 процента от водата засега на 3-4 дена , но сега ми се яви един проблем който е за хора с опит. След като родиха гупата и молинезията /от едната останаха 3 малки от другата само едно/,  майките започнаха да се крият постоянно по дъното  и изглеждат доста вяли, а мъжките не им дават мира. Това нормално ли е или са болни?

goldstar94

Здравей ! Ми моите като раждат после 1,2 дена се крият по растенията , но после се оправят и на мен мъжките понякои път неги оставят на мира  :duvar:  :-)

Caxapa

Цитат на: edi - 06.10.2009 10:47
Здравейте,
Имам аквариум с 110 литра вместимост, 10 живи растения, 36 вата осветление, вътрешен филтър и гъба допълнително - всичко това от около 2 месеца сменям си 22 процента от водата засега на 3-4 дена , но сега ми се яви един проблем който е за хора с опит. След като родиха гупата и молинезията /от едната останаха 3 малки от другата само едно/,  майките започнаха да се крият постоянно по дъното  и изглеждат доста вяли, а мъжките не им дават мира. Това нормално ли е или са болни?
Задаваш ли си въпроса защо майките стоят с бебетата още няколко дена след раждането? По същата причина живородките трябва да поседят седмица време отделно от другите риби за да имат възможност да се съвземат и закрепнат.
Надявам се съм бил полезен с този съвет!  *THUMBS UP*

edi

благодаря за отговорите , в краина сметка отскочих до магазина и се сдобих с две нови дами което накара другите две да излезат и се запознаят :coffee:

Harry1976

02.11.2009 17:30 #262 Last Edit: 02.04.2013 16:53 by Desmoria
Здравейте,

днес чисто червената ми воална хелерка роди 18 големи и здрави хелерчета. Както можете да се досетите, поради факта, че е закупена от аквариум с всякакви хелери, нямам представа какъв е бащата. Когато преглеждах малките на по-силна светлина забелязах, че поне на 2 от тях опашлетата изглеждат като раздърпани. Искам да кажа, или са отхапани, или са родени така, въпреки, че плуването засега е нормално и безпрепятствено. Исках да попитам възможно ли е да се родят с "воални" опашки? И воалните перки и опашки рецисив ли са, ако бащата е бил обикновен хелер. Искам да кажа мога ли да очаквам цялото поколение да излязат обикновени хелери, когато порастнат, въпреки, че майка им е воален хелер? Питам това, защото, доколкото ми е известно, воалните мъжки хелери са неспособни да оплождат поради "воалния" си гоноподий.  :-D
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

valnata

Ами щом майката е воална ще има и такива бебета.  Аз като ги гледах преди, от едно раждане на воална майка излизаха половината или повечето воални, а другите нормални. Не съм следил кой е бащата.

dok70

Около 1/3 от поколението  ще са воални в различна степен.
А иначе, точно така се прави - воална женска се запложда от обикновен мъжкар.
Добре би било да е високоплавен, но такова животно не съм виждал от години.
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Harry1976

Цитат на: dok70 - 03.11.2009 10:09
Около 1/3 от поколението  ще са воални в различна степен.
А иначе, точно така се прави - воална женска се запложда от обикновен мъжкар.
Добре би било да е високоплавен, но такова животно не съм виждал от години.
*THUMBS UP*

Благодаря за отговорите. На животинския пазар на 24 октомври видях огромни хелери, имаше и високоплавни. Но те са около 10-12 сантиметра големи. Хелерката ми е не повече от 4, не ми се ще да я мъча. А имам много хубав обикновен тъмночервен мъжкар, както и трицветен такъв. Ще видим следващото поколение какви ще бъдат.

Пропуснах и да отбележа, че около 2-3 от малките воални хелерчета леко зеленеят спрямо другите. Ще изчакам да видя след 2-4 седмици какви ще излязат на цвят.  *YAHOO*
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

pachoo

Здравейте колеги, Днес ми се случи едно бетствие в моя аквариум. Имам две много красиви плати от типа (Gold Moon Platy). Днес като се прибрах от работа забелязах, че женската е много неспокойна търси къде да се скрие и бие мъжкия по което познах, че вече й е време за 3ти път да става мама. Отделих я в родилката, която сложих във водата на малките рибоци (в двата аквариума поддържам температура 26 градуса) след като преместих бременната рибка повиших температурата в аквариума на 28 градуса и няма и след пет минути първите мъници почнаха да излзиат, но за съжаление мъртви. В момента родилката й е покрито дъното с малки, но няма нито едно живо :(. Някой може ли да ми каже къде съм сгрешил? Възможно ли е бетата да ги е убила малките, защото сега взех една мъжка бета която излезе голям бабаит и да й е направила нещо на малките? До сега не съм имал проблем с живородки. 

Миряна

За мен причината е в стреса, който е предизвикал преждевременното раждане! Не е трябвало да пускаш бетата, но може и да е от друго.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Fcsyrovhmb%2F538237_3797678353034_21052137_n.jpg&hash=7f354611765e38613a09ec04546b6d458529bb4a

Caxapa

Причината е в стреса. При преместването си е стресирал. Освен това в  последният момент е рисковано както се е случило при теб.

chepik

Основната причина за смърта на малките, а доста често и на родителите е стреса при рязка смяна на температурата и параметрите на водата (отделяне в друг аквариум - родилка. За това не отделяйте живородките в други аквариуми, а ако се налага то използувайте моента да подмените водата в общия, като тази вода която източите използвайте за да напълните родилката.

Раждане при живородките се предизвиква при смяна на голямо количество вода с прясна(води до промяна на параметрите на водата - температура, PH, GH, амоняци, нитрати, нитрити и т.н.

Предизвикване на раждането не е желателно понеже понякога води до загуба на родител и до раждането на недоразвити рибки, ако събитието е настъпило по- рано от необходимото.

Similar topics (2)

46725

Публикации: 478
Прегледи: 210402

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4715