• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.07.2025 19:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Извършване на селекция

Започната от Harry1976, 14.08.2009 12:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Цитат на: Harry1976 - 14.09.2009 15:25
В магазинчето на Дондуков са се появили много красиви молинезии, от типа "дундести". Нямам място, иначе бих си взел от тях! Изглеждат като златни рибки - много закръглени и с издути коремчета, плуват важно-важно.  :-D
Тук са ги кръстили балон тези дунди  *JOKINGLY*

Harry1976

От прочетеното от мен до момента, специалистите твърдят, че при гупите доминантен цвят е сивият. Ако един от родителите го притежава, то той се появява в цялото поколение. Останалите цветове трябва да допуснем, че са рецесиви. Интересно ми е при кръстосване на два рецисива каква комбинация се получава. Дали има значение цветът на мъжкия и на женската или не? Имам предвид, ако имаме 2 едноцветни двойки и кръстосаме мъжките и женските, дали поколенията от двете различни женски ще са относително еднакви? Вероятно не. Интересен въпрос е как и дали се смесват цветовете в поколението. Дали случайно - шарково или е възможно получаване на нов цвят? Бих експериментирал, но нямам чисти едноцветни линии гупи.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

wwladoo

Цитат на: Caxapa - 14.09.2009 19:53
Тук са ги кръстили балон тези дунди  *JOKINGLY*
Колега Сахара правилно е наименованието и в БГ--се наричат молинезия балон--има различни селекции както при велифериите--златна--златен леопард--далматинец--сребърна--черна!!!!!Тази генна модификация--аз така мисля че е такава я има и при други видове риби примерно се сещам при рамирези също балон--се появи преди няколко години като модна!!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Harry1976

Вече почти месец нямаме постове в тази тема. Не ви ли се пише, или се изчерпахме?  *dontknow*

Boromir

Цитат на: Harry1976 - 13.10.2009 12:46
Вече почти месец нямаме постове в тази тема. Не ви ли се пише, или се изчерпахме?  *dontknow*
Кажи нещо смилено за дискутиране свързано с темата  и ще говорим. Иначе няма смисъл да се спами темата! *spam
Shrimp Breeding Lover

Harry1976

Цитат на: Boromir - 13.10.2009 13:04
Кажи нещо смилено за дискутиране свързано с темата  и ще говорим. Иначе няма смисъл да се спами темата! *spam
Мисля, че темата е поставена достатъчно широко и не е ограничена с някакви рамки. Както вече напомних в друга тема, идеята е да се споделят личен опит, знания, постижения и впечатления на базата на някакъв научен или индивидуален подход. Форумът не е само и единствено за генетици-професионалисти, а за акваристи и любители на акваристиката - кои по-напреднали, кои по-начинаещи и така нататък.

chepik

Ми според мен по темата не се пише понеже хората които се занимават с селекция в момента се броят на пръстите на едната ръка.
Също така отнема доста време докато се стигне до някакъв резултат.Например да кажем правиш крос между 2 различни чисти линии.
първия резултат ще с получи след 8 месеца като рабирасе за затвърдяване на новата линия ще трябват още 4-8 месеца (може и 12), а
за генетика и чисти линии се заговори преди една година, занчи е още рано да чакаме някой да се обади.

Аз мога да дам малко резултати но све още сам на 5-я месец  *CRAZY* личен опти:

Тукседото е Y свързано и е доминтанет ген.
Формата на опашката е X свързан ген (трябват ми 1-2 месеца за да съм 100% сигурен).

Boromir

Chepik е прав! Не са много-хората които се занимават със селекции на гупи. Незнам на какво се дължи това в България? Интереса на вън към тези рибки е доста голям и има доста големи асоциации , да не говорим че в Китайските  гимназии има часове по биология с практически опражнения за слекиране на гупи!Но, наистина е факт че при нас  са малко-хората, а резолтатите са доста бавни и доста възпрепятсвани.Най-елементарната пречка е че трудно се намират чисти линии!
Аз лично съм се хванал сега да чистя цват от една линия синьо токседо, но резолтатите са бавни и искат много-нерви!
Shrimp Breeding Lover

dok70

Е как да има селекция?!?
Това не е работа за самотни "селекционери".
Тая работа става чрез сътрудничество под някаква форма
между няколко /поне 5-6 / ентусиаста. Обмяна на опит, генетичен материал и т.н.
При нас се намират няколко ентусиаста гуписти, ама за селекционери дума да не става.
Борбата е по-скоро да се продължат готови линии и то хич не е лесно.
Селекцията е да се закрепят новополучени белези.
Това вече е в сферата на научната фантастика за България.
Абе ние нямаме едно просто сдружение на гупистите, за кви селекции говорим.
Като се научим на дисциплина, ред и сътрудничество може да тръгнат нещата.
Дано е по-скоро!
*bg*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Boromir

Цитат на: dok70 - 15.10.2009 14:53
Ами може да се създаде, стига да има достатъчно сериозни хора!
Shrimp Breeding Lover

Harry1976

Цитат на: chepik - 15.10.2009 08:24
Ми според мен по темата не се пише понеже хората които се занимават с селекция в момента се броят на пръстите на едната ръка.
Също така отнема доста време докато се стигне до някакъв резултат.Например да кажем правиш крос между 2 различни чисти линии.
първия резултат ще с получи след 8 месеца като рабирасе за затвърдяване на новата линия ще трябват още 4-8 месеца (може и 12), а
за генетика и чисти линии се заговори преди една година, занчи е още рано да чакаме някой да се обади.

Аз мога да дам малко резултати но све още сам на 5-я месец  *CRAZY* личен опти:

Тукседото е Y свързано и е доминтанет ген.
Формата на опашката е X свързан ген (трябват ми 1-2 месеца за да съм 100% сигурен).
Благодаря! Разбира се, че точно за това говоря, и затова открих тази тема. За да сподели всеки личния опит и постижения, доколкото се занимава и доколкото желае да сподели. Не очаквам тук да се излеят публикации от световния дългогодишен опит, не че ще са излишни. Твоята информация е много полезна и за мен означава, ако съм те разбрал правилно, че когато има мъжки тукседо, мъжките екземпляри на поколението от този мъжки с коя да е женска ще бъдат тукседо. А за формата на опашката става по-сложно, ако е наистина е Х свързан ген. :)
: 15.10.2009г 16:04ч
Цитат на: Boromir - 15.10.2009 14:19
Chepik е прав! Не са много-хората които се занимават със селекции на гупи. Незнам на какво се дължи това в България? Интереса на вън към тези рибки е доста голям и има доста големи асоциации , да не говорим че в Китайските  гимназии има часове по биология с практически опражнения за слекиране на гупи!Но, наистина е факт че при нас  са малко-хората, а резолтатите са доста бавни и доста възпрепятсвани.Най-елементарната пречка е че трудно се намират чисти линии!
Аз лично съм се хванал сега да чистя цват от една линия синьо токседо, но резолтатите са бавни и искат много-нерви!
Благодаря! Радвам се, ето, значи и ти в момента се занимаваш с конкретна селекция и работиш по нея!  *privet*И когато имаш някакви резултати, ще споделиш, ако желаеш. Това ще е полезно за всички. Най-малкото идеята е когато някой е минал по определен път и сподели резултатите, да не вървят след него други хора по същия път, и то излишно. Така развитието ще се ускори, макар и малко. Казано с други думи, да не преоткриваме топлата вода в селекциите - това е също една от идеите!  *THUMBS UP*
Цитат на: dok70 - 15.10.2009 14:53
Е как да има селекция?!?
Това не е работа за самотни "селекционери".
Тая работа става чрез сътрудничество под някаква форма
между няколко /поне 5-6 / ентусиаста. Обмяна на опит, генетичен материал и т.н.
При нас се намират няколко ентусиаста гуписти, ама за селекционери дума да не става.
Борбата е по-скоро да се продължат готови линии и то хич не е лесно.
Селекцията е да се закрепят новополучени белези.
Това вече е в сферата на научната фантастика за България.
Като се научим на дисциплина, ред и сътрудничество може да тръгнат нещата.
Дано е по-скоро!
*bg*

Свалям ти шапка и барбар косата с нея!  *privet* Отдавна очаквах някой да напише тази истина. Не исках аз да го правя, защото щях да бъда обвинен в смели изказвания, при липса на всякакъв опит. Стажът ми е съвсем малък като акварист. Като селекционер - нулев!
Цитат на: Boromir - 15.10.2009 15:43
Ами може да се създаде, стига да има достатъчно сериозни хора!
Опитахме се за пореден път да отворим тази тема и да разберем какво мислят хората за това. Поставихме като за начало сдружението да бъде на аквариста, а не пречи после "гуписта", "скалариста" или там както желаете да ги наричате, да бъдат направления в общото сдружение. Тоест, направленията да се обособят по късно. Ако желаеш, можеш да погледне отворената тема в лафче на линка http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,20129.0.html

Boromir

Сдружение на аквариста не  решението, защото вече има такива! И при нас във Варна има. Аз говоря специално за асоциация на гупита и нищо друго! Така ще може да се правят изложби, дискусии, органезиране на дискусии с международно участие и тн. Но всичко ще е в насока гупи!
Shrimp Breeding Lover

Harry1976

Цитат на: Boromir - 15.10.2009 18:48
Сдружение на аквариста не  решението, защото вече има такива! И при нас във Варна има. Аз говоря специално за асоциация на гупита и нищо друго! Така ще може да се правят изложби, дискусии, органезиране на дискусии с международно участие и тн. Но всичко ще е в насока гупи!

Добре, съгласен! Нека да е точно и конкретно насочено към гупите. Нека да бъде на гуписта!

Syanov100

Цитат на: Boromir в 15.10.2009г 17:05ч
Сдружение на аквариста не  решението, защото вече има такива! И при нас във Варна има. Аз говоря специално за асоциация на гупита и нищо друго! Така ще може да се правят изложби, дискусии, органезиране на дискусии с международно участие и тн. Но всичко ще е в насока гупи!

Добре, съгласен! Нека да е точно и конкретно насочено към гупите. Нека да бъде на гуписта!

ХАЙДЕ да направим нещо по въпроса на това сдружение. Аз съм много "ЗА"!

Нека сериозните колеги да се замислят и ако решат да отворим нова тема и да действаме  *DRINK*
*Снимки на аквариуми и терариуми.

contact me @:
phone +359(0)885366990
e-mail: image.art@mail.bg

Boromir

Цитат на: Syanov100 - 05.03.2010 17:56
Цитат на: Boromir в 15.10.2009г 17:05ч
Сдружение на аквариста не  решението, защото вече има такива! И при нас във Варна има. Аз говоря специално за асоциация на гупита и нищо друго! Така ще може да се правят изложби, дискусии, органезиране на дискусии с международно участие и тн. Но всичко ще е в насока гупи!

ХАЙДЕ да направим нещо по въпроса на това сдружение. Аз съм много "ЗА"!

Нека сериозните колеги да се замислят и ако решат да отворим нова тема и да действаме  *DRINK*
Трябва да има повече сериозни хора! Трябва да се седне и да се говори саомо писане из форумите не става. Трабва да се съберем и да го прешим и после да се опрявим с документите! А, аз не виждам много-хора които да се хванат да се занимават с това и за това няма какво да го ништим!
Shrimp Breeding Lover

Similar topics (1)

47763

Започната от aquario

Публикации: 9
Прегледи: 6133