• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.07.2025 11:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Извършване на селекция

Започната от Harry1976, 14.08.2009 12:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Браво! Малко е да се каже само това а едно огромно БЛАГОДАРИМ за
предоставената информация.  *THUMBS UP*  *privet*  *DRINK*

Живко

Намерете границата между селекционни и хибридни форми.
Не мисля, че ще се намери форум, освен ако не е специализиран, да се насърчава получаването на хибриди.
Та темата е за селекция.....
Никой не се е родил научен.

Harry1976

21.08.2009 10:37 #17 Last Edit: 21.08.2009 10:46 by Harry1976
Цитат на: freza - 20.08.2009 21:48
Относно кръстоските между живораждащите риби.
гупа-вижте този линк http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%83%D0%BF%D0%B8
кръст между гупа и молинезия съществува но рибите се раждат стерилни/ялови и не могат да си имат поколение 2 път.
гупа-плата абсолютно невъзможно рибите не са от един вид Poecilia и не са срещани кръстове между тях.
плата- хелер вижте линка http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%80
става вариатус и също е по плодовита риба но и там се срещат аномалий между кръстоските от различни континенти въпрос на начин на отглеждане.
молинезия-хелер рядко срещано явление но е възможно рибите обаче не живеят дълго слаба имунна система.
гупа- гамбузия от един подвид но едните са диви и раждат по голями малки не е срещано до сега
гамбузията е хищен вид и яде гупите.
има плодовито поколение има между Endler's livebearer (poecilia wingei). мисля че в общи линий обобщих нещата може да има изключения нека и други да се произнесат по темата.благодаря
Благодаря ти! Явно мечтите ми станаха на пух и прах... Ярко оцветените молинезии явно ще си останат една химера за мен... Синя молинезия еееееех! :) Може би само по изкуствен път - генно инженерство, яйцеклетки, сперма, колби и опити...
: 21.08.2009г 10:10ч
Цитат на: Живко - 20.08.2009 22:14
Не мисля, че ще се намери форум, освен ако не е специализиран, да се насърчава получаването на хибриди.

Сигурно си прав... Но нима това не е единствен начин да се създадат нови подвидове? Съществува ли друг начин, чрез който може да се получат мечтаните от мен цветни молинезии? Аз имах предвид неслучайните кръстоски между различните видове, което си е вид селекция... Или може би трябва да приема, че освен жълта, черна, хибридите между двете и велиферите не е възможно да има други подвидове молинезии?  :buff:  :(
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

chepik

Недей да бъркаш в огъня с хибридите, че ще се осе...е и тази тема.
Нека да се концетрираме върху селекцията. *CRAZY*

Живко

*spam
Правилно казано. Огънят с хибридите.
И аз искам да имам ферма за прасета, но да дават и мляко и да стрижа вълна от тях, ама няма.
Производството и отглеждането на хибриди е опасно начинание. Добре е да се прави от опитни и много отговорни хора.
При пускане в "обръщане' на такива риби има опасност от увреждане на генетичният материал по цял свят. Вече сме доста глобализирани. Да не говорим за евентуални последствия от попадането на такива риби в естествените ареали.
Друго.
@Harry1976
Поколението от молинезия и хелер определено няма да е вече молинезия, а някаква съвсем друга риба. Така, че притеснението, че няма да успееш да видиш така желаните молинези е неоснователно. Дори и да успееш, ще имаш някакви други риби, а не любимите ти. Риби с различни изисквания към водата, към храната. С различно поведение и т.н. ;-)

Сега по темата. Всеки селекционер търси някаква мутация в гена и се опитва да я затвърди. От там и различните форми и окраски.
Някои хора чакат да се появи мутация при техните риби цял живот, а някои не я дочакват. Лесният вариант май е да си от Козлодуй, да работиш в АЕЦ и да си гледаш рибите близо до реакторите.  :duvar:
Майтап разбира се.
някои селекционери подлагат рибите си на интересни съвременни мъчения. Третират ги с разни препарати с цел предизвикване на мутации. Шокови промени на параметрите на водата по време на растежа, на бремеността и т.н.
Поинтересувай се. Срещал съм някъде из нета подобни четива. Къде, не помня. Нямам интерес към селекциите отдавна.
Никой не се е родил научен.

Harry1976

21.08.2009 16:04 #20 Last Edit: 21.08.2009 17:01 by Harry1976
Цитат на: chepik - 21.08.2009 11:20
Недей да бъркаш в огъня с хибридите, че ще се осе...е и тази тема.
Нека да се концетрираме върху селекцията. *CRAZY*

Тюх, как ме попарихте значи.... Ми водна зодия съм - точно риби! Как да не бъркам в огъня?!??  :-[
: 21.08.2009г 15:03ч
Цитат на: Живко - 21.08.2009 12:01
@Harry1976
Поколението от молинезия и хелер определено няма да е вече молинезия, а някаква съвсем друга риба. Така, че притеснението, че няма да успееш да видиш така желаните молинези е неоснователно. Дори и да успееш, ще имаш някакви други риби, а не любимите ти. Риби с различни изисквания към водата, към храната. С различно поведение и т.н. ;-)

Имах предвид нещо съвсем друго... С кръстоските бих гонил не създаване на уроди-хибриди, а нови екземпляри от същия вид, но с променен цвят. Нямам представа дали е възможно при кръстосване на различни видове. Въпрос за някой генен инженер или друг специалист може би? :)
Например - черна молинезия мъжка със зелен хелер женски. Поколението какво би било на цвят?!??? При кръстоски на видове цялото поколение ли е задължително мелези, и не е ли възможно да се получи единия от видовете с окраската на другия или с окраската и на двамата родители?  Туй ме вълнува, не че съм тръгнал да ги кръстосвам! :) Просто разсъждавам в друга насока! Защото като гледам мъжките ми молинезии тип "Казанова"... Не зная как би могъл да бъде внесен ген - носител на различен цвят при молинезиите, при все че от техния вид няма откъде да се вземат червено, зелено или синьо (примерно!). Подбираш цвят - оттам и вид, ще нарека това условно "цветова псевдоселекция"!  =-O Пък и мъжките молинезии не подбират - в моята аква често "оправят" и платите, и хелерите, като при това не само женските!  :-[ (горките ми мъжки плати най-вече!).
Цитат на: Живко - 21.08.2009 12:01
Някои селекционери подлагат рибите си на интересни съвременни мъчения. Третират ги с разни препарати с цел предизвикване на мутации. Шокови промени на параметрите на водата по време на растежа, на бремеността и т.н.
Поинтересувай се. Срещал съм някъде из нета подобни четива. Къде, не помня. Нямам интерес към селекциите отдавна.

Опазил ме господ да тормозя рибките си по този начин, да добавям химикали и да се опитвам да генерирам мутации, само и само да се пръкне някоя различна... Идеята ми беше съвсем друга, както съм описал молинезиите си тип "Казанова"... :)
Цитат на: Живко - 20.08.2009 22:14
Разбирам все по-добре колко си прав, че темата се изопачи и то по моя вина. Не знаех, че разсъжденията ми, в резултат на получените отговори, ще потекат в посока, различна от правилната. Може би е редно да се прехвърлят постовете след писанията ми за кръстоските между видове в отделна тема със заглавие "Междувидови кръстоски на живородки" или друга подходяща. Разбира се, ако това не представлява интерес само за мен. Това е пост номер 13, след възклицанието "Ех, мечти!" :)

chepik

21.08.2009 16:24 #21 Last Edit: 21.08.2009 16:33 by chepik
Междувидови кръстоски това си е хибрид. :)

Относно химикалите ми не винаги са химикали.

Често се използуват хормони женски или мъжки. По време на бремменоста или самото развитие на хайвера при хайверните(Така май се получават воалните вариации при хайверните).

Harry1976

21.08.2009 16:49 #22 Last Edit: 21.08.2009 17:04 by Harry1976
Цитат на: chepik - 21.08.2009 16:24
Междувидови кръстоски това си е хибрид. :)

Така е, защото носи гени и/или белези и на двамата родители. Но дали непременно е урод? *UNKNOWN* Може би темата, подходяща за моите постове е "Да помечтаем!"  :-D Представи си поколение от черна мъжка молинезия и зелен женски хелер. Примерно, 75 процента уроди, 25 процента - шарени зелено-черни хелери и молинезии, както и едноцветни такива...  или дори 25% от тези 25%, тоест, да кажем 6% (или по-малко от цялото поколение рибки) , зелени молинезии и черни хелери...  Да, зная, че има черни хелери, ама не съм чувал да има зелени молинезии. А и ако не е безплодно поколението хибриди, става възможно евентуално тяхно поколение или кръстосване с някой от родителите им - за закрепване на вида, белега и "линията", ако въобще е възможно... Абе мечти... Сънувам ги тези цветни молинезии, значи! :)

chepik

21.08.2009 21:11 #23 Last Edit: 21.08.2009 21:18 by chepik
Ми подготви микроскопа и ракавиците и започвай невярвам по естествен път да стане ьибрид между хелер и молинязия :)

Май по-лесно е със селекция :)

Harry1976

22.08.2009 17:04 #24 Last Edit: 22.08.2009 17:06 by Harry1976
Цитат на: chepik - 21.08.2009 21:11
Ми подготви микроскопа и ракавиците и започвай невярвам по естествен път да стане ьибрид между хелер и молинязия :)

Май по-лесно е със селекция :)

С микроскопа и ръкавиците лесна работа, но нямам образование и знания.  *DRINK* Не ми се иска да пробвам по естествен път, но се колебая. Най-лесно ще ми е да кръстосам примерно два женски воални хелера с мъжка черна молинезия.... Питам се дали си заслужава обаче... До малкото материали, които достигнаха до мен под формата на статии и съвети от форумци-акваристи, тези хибриди не живеят дълго и са податливи на заболявания... Все пак май един опит само ще си струва, само да не взема да се увлека... Затова се колебая. Познавам се добре и запаля ли се, ще гоня до последно или докато не се проваля напълно, или докато не успея. Последното, знаете, е много малко вероятно.  :karamse:

wwladoo

Само за секунда ще се намеся ,аз съм виждал хелер--лира,оранжев на цвят и с опашка като на молинезия лира!!!!Не съм се интересувал как е получен--от внос е рибата!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Harry1976

Цитат на: wwladoo - 22.08.2009 17:19
Само за секунда ще се намеся ,аз съм виждал хелер--лира,оранжев на цвят и с опашка като на молинезия лира!!!!Не съм се интересувал как е получен--от внос е рибата!
Ето, има един човек, който не е против.  *bg* Майтап, разбира се.
А сега сериозно - дали не е бил воален, Владо? Едва ли! Ако си видял само един, сигурно е бил хибрид или знам ли - единствен екземпляр?

torsade

Почти всички хелери в акваристиката са създадени по пътя на междувидовата хибридизация. Откъде, мислите, имат тия цветове? От селекция? Да, ама не!
Охлювът не ни е враг!

wwladoo

22.08.2009 23:27 #28 Last Edit: 23.08.2009 00:05 by wwladoo
Цитат на: Harry1976 - 22.08.2009 17:51
Ето, има един човек, който не е против.  *bg* Майтап, разбира се.
А сега сериозно - дали не е бил воален, Владо? Едва ли! Ако си видял само един, сигурно е бил хибрид или знам ли - единствен екземпляр?
Момчета,Хари аз не съм от вчера аз само споменах факта,не коментирам къде ,кога и как,Владо гледа риби не от вчера да го бъзикаш че е воален--сигурно поколенията през годините, са колкото косми имаш на косата си,щом съм написал хелер-лира значи е така!!!И то не един,гарантирам.Явно има хора навън(имам впредвид др. държави които са работили по въпроса)!!Не коментирам дали съм за или против!!!!Това е въпрос на друга тема.Само ще спомена,че има държави(нормални)в които хибриди като розовото данио ,са забранени за развъждане и разпространение,това е от мен с моята скромна информация!!!!Успех със селекцията,а за хибридите..........
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

chepik

Цитат на: torsade - 22.08.2009 21:31
Почти всички хелери в акваристиката са създадени по пътя на междувидовата хибридизация. Откъде, мислите, имат тия цветове? От селекция? Да, ама не!

Е не ма да :) причините са 2 хибридизация и селекция те вървят ръка за ръка.
Разновидностите в цветовете са се получили след кръстосване с плати (хибридизация), а след това се намесва и селекцията.

Similar topics (1)

47763

Започната от aquario

Публикации: 9
Прегледи: 6132